здрава коса
Красота

5 трика за по-здрава коса

Mamcheta
2 януари 2023г.

Има много неща, които можем да направим, за да подобрим външния вид и състоянието на косата си. Тя се влияе не само от продуктите или процедурите, които прилагаме, но и от това, което се случва в тялото ни. Уверете се, че процедурите, на които я подлагате във фризьорския салон се извършват с висококачествени продукти. Така ще бъдете сигурни, че запазите здрава коса.

В днешната статия на "Mamcheta.bg" ще ви предложим 5 трика за по-здрава коса:

1. Хранете се здравословно за здрава коса

Едва ли има някой, който да не е чувал сентенцията „Здрав дух в здраво тяло“. Тя се отнася за всяка част от вашето тяло. За да имате по-здрава коса, е необходимо да се храните здравословно и балансирано. Специалистите в тази област споделят, че диетата ви оказва значително влияние върху състоянието на косата.

Снимка за внимание
Приемът на достатъчно протеини е от изключително значение за поддържането на силен и здрав вид на косата.

Нуждите ни от протеини варират в зависимост от различни фактори като физическа активност и възраст, но е важно да включвате в диетата си разнообразни храни или добавки, богати на протеини. Някои витамини и минерали, като  желязото, витамин D, омега-3 мастните киселини, биотинът и цинкът имат важна роля за растежа на силна и здрава коса. Освен като добавка ще ги откриете и в следните храни: сьомгата, орехите, яйцата, лещата, спанакът и гръцкото кисело мляко.

1-1.jpg

2. Не мийте косата си твърде често

Вторият трик е свързан с измиването! Прекаленото миене може да доведе до изсушаване и изтощаване на косата. Американската академия по дерматология посочва, че честотата на миене на косата трябва да зависи от количеството мазнини, които скалпът ви отделя. Ако имате мазен скалп, може да се наложи да миете косата си всеки ден, в зависимост от вида ѝ. Ако имате суха коса, опитайте се да ограничите честотата на миене на косата си, като използвате външния вид на косата си като ориентир, вместо да спазвате определен график за миене на косата.Всички теми

2-1.jpg

3 трика за по-здрава коса при измиване:

 • Изберете шампоан, специално разработен за вашия тип коса. Например, ако боядисвате косата си, използвайте шампоан, предназначен за боядисана коса.
 • Когато нанасяте шампоана, концентрирайте го върху скалпа.
 • След измиване с шампоан, използвайте балсам в краищата на косата си. Подхранването на косата след измиване с шампоан е важна стъпка в рутинната грижа за косата. Но ако той е приложен неправилно, косата ви може да изглежда изтощена и мазна. Балсамът помага да се замени влагата, която косата губи по време на измиване с шампоан, и изглажда косъма.
 • 3. Не решете косата си, докато е мокра

  Мократа коса е по-уязвима към накъсване и може лесно да се разтегне и накъса, ако се разресва. След като измиете косата си, внимателно я подсушете с кърпа и я оставете да изсъхне в тюрбан или кърпа за около 30 минути. Когато разресвате косата си, използвайте гребен с широки, за да отстраните внимателно всички възли.ресторант на Каваци

  3-1.jpg

  4. Не прекалявайте с прическите

  Прекаленото изправяне, къдрене или сушене със сешоар може да изсуши и увреди косата ви.

  Опитайте се да ограничите честотата на използване на нагорещени стилизиращи инструменти. Много компании продават спрейове за защита от топлина, които могат да се нанасят преди стилизиране.

  4.jpg

  3 професионални трика за по-здрава коса, докато си правите прическа:

  • Не сушете косата си със сешоар, когато е мокра.
 • Оставете я да изсъхне частично на въздух или я подсушете внимателно с кърпа.
 • Преди да изправите или накъдрите косата си, се уверете, че е напълно суха.
 • 5. Спете върху копринена калъфка

  През последните няколко години все по-често започва да се говори за ползата от копринените калъфки за възглавници. На запад те се използват от жените в продължение на десетилетия. Основата им цел е да запазят прическата ви, дори докато спите. Имат и още едно предимство- предотвратяват образуването на фини бръчици на лицето.проверка на винетка

  В сравнение с памучните калъфки за възглавници, които създават триене между косата и калъфката, копринената калъфка е гладка, така че косата ви може лесно да се плъзга, което предотвратява раздвоените краища и накъсването на косата.бетонни кашпиуеб камера къмпинг градинаcrypto365

  5.jpg


  Loading...
  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!