Дом

7 естествени начина, които ще ви помогнат да свалите високата кръвна захар

Mamcheta
10 Април 2023

Ако имате диабет, понижаването на високата кръвна захар не трябва да бъде само краткосрочна цел. Постигането ѝ ще спомогне за предотвратяване или забавяне на усложненията от това болестно състояние, включително заболявания на сърцето, бъбреците, очите и нервите. 

Все по-често специалисти в областта на медицината споделят, че чрез извършването на няколко ключови промени в начина на живот, страдащият от диабет, може да премахне необходимостта от лекарства. Ето защо събрахме на едно място 7 естествени начина, които ще ви помогнат да свалите високата кръвна захар.

#1 Следете приема на въглехидрати

174-1.jpg

Обръщането на внимание на въглехидратите е важно за хората с диабет тип 2. Тези веществата причиняват потенциално колебание на кръвната захар. Типична отправна точка за хората с диабет е ограничаването на приема на въглехидрати от 200 грама на ден.

Това представлява около половината от дневните ви калории, идващи от въглехидрати. Можете да направите корекции в зависимост от показанията на кръвната си захар или да се посъветвате с диетолог.

Имайте предвид, че въглехидратите не се намират само в обичайните виновници , като хляб, картофи и тестени изделия. Те също се включват в някои плодове, зеленчуци, сладкиши и млечни продукти. Трябва да вземете под внимание всичко това, ако искате трайно да свалите високата си кръвна захар. 

Един от начините да държите въглехидратите под контрол е като разпределяте умерено храната си през деня. Това спомага за сваляне на високата кръвна ви захар и предотвратява върховете и спадовете ѝ.

#2 Консумирайте повече фибри

175-1.jpg

Фибрите са друго хранително вещество, което е добре да следите за управлението на кръвната захар. В този случай колкото повече, толкова по-добре! Редица проучвания доказват, че приемът на храни с фибри спомага за намаляване на кръвната захар и едновременно с това значително редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Ще откриете фибрите в бобовите култури и пълнозърнести храни. Един от добрите източници на фибри е бобът. Хората с диабет тип 2, които ядат чаша бобови растения (боб, нахут и леща) поне веднъж седмично в продължение на три месеца, имат по-ниски нива на кръвната захар, според проучване, публикувано в  Archives of Internal Medicine .

Освен на фибри, бобът също е отличен източник на фолиева киселина, която е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, често срещано усложнение при диабет.

Мъжете трябва да се стремят да приемат между 30 до 38 г фибри на ден, а жените- между 21 до 25 г.

#3 Високата кръвна захар - Отслабнете малко

176-2.jpg

Наднормено тегло е една от основните причини за инсулинова резистентност, което пречи на хормона, понижаващ кръвната захар, да работи правилно.

Вашите цели за отслабване също не трябва да са огромни. Малките стъпки в правилната посока могат да доведат до големи резултати за подобряване или превенция. 

#4 Пийте повече вода

177-2.jpg

Поддържането на хидратация е лесен начин да поддържате контрол върху нивата на кръвната си захар. Скорошно изследване  установява, че колкото повече вода са пили участниците в проучването, толкова по-малка е вероятността да развият висока кръвна захар .

По-конкретно, проучването доказва, че хората, които пият по-малко от ½ литър вода на ден, са изложени на повишен риск от развитие на проблеми с кръвната захар.

Снимка за внимание
Идеята е, че водата помага за изхвърляне на глюкозата от тялото. Който и медицински специалист да попитате за мнение, ще ви каже, че в критични случаи чаша вода може да бъде наистина полезна за разреждане или сваляне на кръвната захар по здравословен начин.

#5 Погрижете се за стреса

178-2.jpg

Когато сте подложени на стрес, кръвната ви захар има тенденция да се покачва. В резултат нивата на инсулин падат, определени хормони се повишават и повече глюкоза се освобождава от черния дроб, който се озовава в кръвния поток и може да причини смущения.

Как можете да изгорите напрежението? 

В подобни моменти йога и медитация могат да помогнат на хората да свалят нивата на кръвната захар.

Едно проучване от декември 2014 г., публикувано в Journal of Physical Therapy Scienc , включващо 27 студенти по медицина, установява, че комбинация от йога и медитация, практикувани в продължение на един час веднъж седмично, води до намалени нива на стрес и по-ниски нива на кръвната захар след 12 седмици.

#6 Високата кръвна захар - Никога не пропускайте ядене на закуска

179-1.jpg

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Това е особено вярно за тези, които страдат от диабет. Яденето на закуска е от изключително значение, особено за хора, които имат потенциален риск от хипогликемия. Високите нива на кръвна захар могат да бъдат свалени, ако се избягва  гладуване за твърде дълъг период от време. 

#7 Високата кръвна захар - Увеличете движението си всеки ден

181-1.jpg

При хора, страдащи от диабет тип 2, упражненията помагат за подобряване на инсулиновата резистентност. Крайният резултат е по-ниска кръвна захар.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!