Вкусно

7 вредни храни за бременни, които да избягвате

Mamcheta
14 август 2023г.

Вероятно сте наясно кои напитки са противопоказни по време на бременност. Нека да си ги припомним - газирани и енергийни напитки, както и алкохолът. Как стои въпросът обаче с тези вредни храни за бременни, които да избягвате. По време на този период е необходимо да обърнете специално внимание какво ядете, за да останете здрави.

Някои храни могат да се консумират рядко, но други трябва да избегнете напълно. За да се чувствате спокойни и уверени през този така важен период, сме подготвили за вас списък със 7 вредни храни,  които да изключите от менюто си, докато сте бременна.

Вредни храни за бременни - Риба с високо съдържание на живак

Живакът е силно токсичен. Приемът на риба с по-високи количества от този елемент може да навреди на вашата нервна, бъбречна и имунна система и органи, така и върху развитието на плода.

Живакът се среща в замърсени морета, в резултат на което големите морски риби могат да натрупат големи количества от това вещество.

Ето защо е най-добре да избягвате рибата с високо съдържание на живак по време на бременност и кърмене.

Рибите, които трябва да избягвате да ядете, докато сте бременна, са:  акула, риба меч, риба тон, кралска скумрия, кефал.ресторант на Каваци

Вредни храни за бременни - Недобре опечена или сурова риба 

Консумацията на сурова риба, включително миди и стриди, често води до появата на  вирусни, бактериални или паразитни инфекции. Някои от тях са норовирус, вибрио, салмонела и листерия. Те могат да засегнат вас, причинявайки дехидратация и слабост, или да се предадат на бебето. Понякога последиците са сериозни или дори фатални. 

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията бременните жени са до 10 пъти по-застрашени от заразяване с листерия, отколкото населението като цяло. Ето защо е препоръчително да подходите с особено внимание и да изключите този вид храни от диетата си, докато сте бременна.

fresh-tuna-fish-steak-WPN8YZX-1024x682.jpg

Вредни храни за бременни - Сурови яйца

Суровите яйца могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. Симптомите на тази инфекция включват треска, гадене, повръщане, стомашни спазми и диария. В редки случаи обаче салмонелата може да предизвика спазми в матката, което да доведе до преждевременно раждане или раждане на мъртво дете.скандинавски мъх

Храните, които често съдържат сурови яйца, включват:

 • поширани яйца;
 • сос Холандез;
 • домашна майонеза;
 • някои домашно приготвени дресинги за салати;
 • домашен сладолед;
 • домашно приготвени глазури за торти.
 • Повечето търговски продукти, които съдържат сурови яйца, се произвеждат с пастьоризирани яйца и са безопасни за консумация. Въпреки това не забравяйте винаги да четете етикета, за да се уверите в това.плюшени играчки кучета

  frying-eggs-spatula-and-egg-TX4ZUZ4-1024x683.jpg

  Месо под формата на карантии и дреболии

  Този вид месо е чудесен източник на разнообразни хранителни вещества като желязо, витамин В12, витамин А, цинк, селен и мед - всички те са полезни за вас и бебето. Приемът на твърде много витамин А от животински произход обаче не се препоръчва по време на бременност, особено през първото тримесечие на бременността, тъй като може да доведе до вродени малформации и спонтанен аборт.

  Вредни храни за бременни - Неизмити продукти

  Повърхността на неизмитите или необелени плодове и зеленчуци може да бъде замърсена с редица бактерии. Един от най-опасните паразити, които могат да се задържат по плодовете и зеленчуците, се нарича токсоплазмоза. Замърсяването може да се случи по всяко време: при прибирането на реколтата, преработката, съхранението, транспортирането или продажбата на дребно.

  Снимка за внимание
  Често хората с токсоплазмоза я изкарват без симптоми. Други се чувстват като болни от грип в продължение на месец и повече. Повечето бебета, които са заразени с бактерията токсоплазмоза още в утробата на майката, при раждането нямат симптоми.

  На по-късен етап от развитието си обаче може да се появи слепота или интелектуални увреждания, които са следствие на този опасен паразит. Малък процент от заразените новородени имат сериозни увреждания на очите или мозъка при раждането.

  Нашият съвет е винаги да измивате обилно с вода и да белите плодовете и зеленчуците. Запазете го като добър навик и след появата на бебето.

  Непастьоризирано мляко и сирене 

  Суровото непастьоризирано мляко, както и меките зрели сирена, могат да съдържат редица вредни бактерии, включително листерия, салмонела, E. coli и кампилобактер.  Всички тези инфекции могат да имат животозастрашаващи последици за нероденото бебе.

  За да сведете до минимум риска от посочените инфекции, консумирайте само пастьоризирано мляко и по време на бременност избягвайте да ядете меки зрели сирена, като камамбер, сирене бри и фета, защото в този период те могат да се окажат вредни за вашето здраве.

  Чипс и други преработени нездравословни храни

  Този вид храни се считат за вредни, защото имат високо съдържание на трансмазнини и калории. Те допринасят за драстично нарастване на телесното тегло, от което ще бъде трудно да се отървете дори след раждането на бебето. Прекомерното увеличаване на теглото е свързано с много усложнения и заболявания, които включват повишен риск от гестационен диабет, както и усложнения по време на раждането.

  female-hands-hold-chips-over-the-tray-with-chips-t-C4AEMAK-1024x683.jpg

  Оптималният хранителен режим при бременност е необходимо да включва предимно пълноценни храни, богати на витамини и минерали. Те ще спомогнат за доброто развитие на плода. 

  Ние от "mamcheta.bg" се стараем да даваме полезни съвети за всички бъдещи и настоящи майки. Ако се чудите какво е полезно да похапвате, докато износвате бебето си, тогава може да прочетете нашата статия на тази тема.

  Докато сте бременна, е важно да приемате и витамини, за да може вие и бебето да бъдете здрави. Най-важните витамини за бременни, които спомагат за правилното развитие на плода е нашата статия, която ви препоръчваме да прочетете. созопол камери


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!