Семейство

8 неприятни изживявания преди и след раждане

Mamcheta
2 декември 2021г.

Твърде често бъдещите майки не знаят какво да очакват преди раждането и по време на следродилния период. Не са запознати, че ходенето до тоалетна или просто сядането може да е трудно, или че след раждането ще кървят много по-дълго, отколкото са си мислели.

За да сте подготвени за тези моменти, ние от "Mamcheta.bg" събрахме за вас 8 неприятни изживявания преди и след раждане, за които никой не обича да говори.

#1 Хемороиди

Никой не обича да говори за тях, но хемороидите са едно от най-неприятните изживявания, както преди, така и след раждането.

Наричани още папиломи, те могат да изглеждат като разширени вени, когато са извън тялото ви. Хемороидите се появяват често по време на бременност, особено през третия триместър и по време на раждането, и малко след него.

Съвет: Препоръчваме ви да правите компреси с чай от смрадлика. Действат много успокояващо. Ако състоянието ви се изостри, задължително се посъветвайте с вашия лекар, за да ви насочи как да процедирате с лечението.

#2 Кървене

След раждането, докато матката бавно се свива до размера си отпреди бременността, тялото изхвърля кръвта от вътре навън. Медицинският термин за това е „Лохия“ и представлява изхвърляне на частици от плацента и бели кръвни клетки.

Количеството на кървенето трябва да намалява с всеки изминал ден, но въпреки това количеството кръв може да ви изненада. Когато се изправите за първи път след раждането, може да ви потече кръв по краката.

В продължение на няколко седмици кървенето ще намалее до нормална менструация, а след това до зацапване. Цветът на течението ще се променя от яркочервен през кафяв до жълт или белезникав, докато матката ви оздравява.

Съвет: Не използвайте тампони за кървенето, тъй като могат да доведат до инфекция. Освен това, ако сте родили нормално, могат да предизвикат раздразнение на вагината. Препоръчваме ви да използвате памучни превръзки с по-висока степен на попиване.

#3 Изучаване на реалността

Понякога преживяванията след раждането ви изненадват напълно и се оказва, че реалността не е такава, каквато сте очаквали. Може би имате неприятни изживявания с кърменето или просто не се чувствате на себе си.

Какъвто и да е опитът ви, не се измъчвайте емоционално, ако не върви точно по план. Вместо това се научете да приемате, че това е начинът, по който тялото и умът ви се справят с преживяването, и че това е нормално.

#4 Справяне с проблемите с изхождането

Нищо не може да подготви новите майки за неприятните моменти и промени, които ще преживеят по време на следродилния период. Един от тях е свързан с изхождането, което не е никак лесно особено след цезарово сечение. Трябва много да внимавате и да не се напъвате.

#5 Неволно изпускане на урина

Когато става въпрос за пишкане, повечето майки ще ви кажат, че тялото ви ще се промени завинаги. Вероятно ще се борите с инконтиненция дълго време след раждането, дори ако редовно правите упражнения на Кегел.

Възможно е също така да имате проблеми с пишкането, особено ако пикочният ви мехур е бил леко разклатен по време на раждането. Някои жени са открили, че навеждането в тоалетната или натискането на пикочния мехур им помага да го изпразнят, особено веднага след раждането.

#6 Покачване на тегло

Нищо не променя тялото и живота ви така, както ставането на майка. Качването на 15-20 и повече килограма по време на бременността вероятно е стресиращо и неприятно изживяване за повечето жени.

В края на краищата, току-що сте изкарали около 40 седмици бременност и вероятно няколко дълги часа раждане, по пътя към официалното появяване на вашето мъниче на бял свят.

Но работата не спира дотук. Всъщност едва сега започвате. Освен за бебето, е добре да се погрижите и за възстановяването на тялото си след раждането.проверка на винетка

Опитайте се да се храните балансирано. Избягвайте приема на пакетирани храни, газирани напитки, бяла захар.

#7 Следродилна депресия

Развитието на следродилна депресия кара много жени да се борят с чувството за вина и безнадеждност, което ги кара да се чувстват сякаш се провалят в нещо. Много от жените я описват като едно от най-неприятните изживявания преди и след раждане, тъй като не могат да я контролират.

Бихме искали да ви успокоим. Следродилната депресия не е нещо, от което трябва да се срамувате. Това състояние се появява, когато се чувствате депресирани, изтощени повече от нормалното и сякаш едва се държите на краката си.

Снимка за внимание
Съвет: Ако имате такива или подобни симптоми, обърнете се към вашия лекар веднага.

#8 Справяне със страховете

Повечето майки се борят с най-различни страхове, когато за първи път се приберат у дома с новороденото. Но е важно да се отбележи, че не всички тези страхове се основават на неща, които действително ще се случат. В крайна сметка ще се вживеете в ролята си на майка и ще се научите да се страхувате по-малко, че нещо ужасно ще се случи на вашето малко дете.

Снимка за внимание
Съвет: Ако тези натрапчиви мисли не изчезват, появяват се през по-голямата част от деня и са много тревожни, кажете на лекаря си и поискайте помощ.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!