Семейство

9 симптома, че раждането наближава

Mamcheta
5 декември 2021г.

Въпреки че има характерни промени в тялото при предстоящо раждане, преживяването на всяка жена е уникално и различно. Признаците и симптомите на раждането могат да започнат три седмици преди очакваната дата на термин и обикновено продължат до две седмици след това.

Въпреки че няма точен начин как да се предвиди, кога точно ще започне раждането, има симптоми, които ни подсказват, че то наближава. В днешната статия на "Mamcheta.bg" ще отбележим 9 от тях.

#1 Раждането наближава - Спадане на корема

Това е моментът, в който главата на бебето се спуска по-дълбоко в таза. В резултат коремът на бъдещата родилка се смъква леко надолу. При някои жени този симптом се проявява в началото на 9-я месец, при други непосредствено преди раждането.

#2 Повишено желание за уриниране

Повишеното желание за уриниране може да е резултат от падането на главата на бебето в таза. Ниското положение на главата на бебето оказва още по-голям натиск върху пикочния мехур, така че много жени, които наближават раждането, могат да почувстват честа нужда от уриниране.

Когато бебето падне, дишането може да стане по-лесно, тъй като натискът върху диафрагмата отдолу е по-малък.

#3 Падане на „тапата“

Преминаването на слузестата тапа е известен знак, че раждането наближава. Гъстата слуз, произвеждана от цервикалните жлези, обикновено държи отвора на маточната шийка затворен по време на бременността. Тази слузеста тапа трябва да бъде изхвърлена преди раждането.

Натискът от главата на бебето води до изхвърляне на слузестата тапа от влагалището. Понякога е под формата на вагинално течение с цвят на кръв. При някои жени слузната тапа се отделя едва след началото на раждането, докато други могат да забележат отделянето на слуз между 24 и 48 часа преди началото на раждането.

#4 Раждането наближава - Разширяване или изтъняване шийката на матката

Разширяването на шийката на матката е признак, че раждането наближава, въпреки че това се открива от здравния специалист по време на тазовия преглед.

Това започва в дните и дори седмиците преди началото на раждането. Терминът „напълно разширена" означава, че шийката на матката се е разширила до 10 см. и жената е готова да роди своето бебе.проверка на винетка

В допълнение към разширяването на шийката на матката се наблюдава и изтъняване (изпускане). Това се случва в седмиците преди раждането, тъй като изтънялата шийка на матката се разширява по-лесно. Този признак се открива и от медицинския специалист по време на тазовия изпит.

#5 Болки в гърба

Много жени споделят, че с наближаването на раждането изпитват болки в кръста и тъпа болка в долната част на гърба, която идва и си отива. Болката в гърба може да съпътства контракциите, усещани на други места или да се появи самостоятелно.

С напредването на третия триместър жените забелязват и разхлабване на ставите, особено в областта на таза, като подготовка за раждането.

#6 Раждането наближава - Контракции

Контракциите, които могат да бъдат различни при жените и могат да бъдат описани като блъскащи, стягащи, бодящи или подобни на менструални спазми. Те се засилват и зачестяват с наближаването на раждането.

Нередовните контракции, известни като контракции на Бракстън-Хикс или т.нар. „фалшиво раждане“, се появяват към края на бременността през третото тримесечие.

Контракциите на Бракстън-Хикс обикновено са по-слаби от тези при истинско раждане и не се на равни интервали. Когато контракциите започват да се появяват на по-малко от 10 минути една от друга, това често е сигнал за началото на истинското раждане.

Снимка за внимание
Това е и моментът, в който е необходимо веднага да се обадите на вашия гинеколог и да тръгнете към болницата, ако вече не сте там.

#7 Прилив на енергия

За разлика от типичната за бременността допълнителна умора, много жени описват внезапен прилив на енергия и вълнение в седмиците преди раждането.

#8 Усещане за нужда от изхождане

Жените често описват болката и натиска в таза като желание да се изхождат. Някои жени съобщават и за диария или разхлабени черва в дните преди раждането.

#9 Изтичане на водите

Разкъсването на амниотичните мембрани или спукването на околоплодните води обикновено е знак, че раждането е започнало. Въпреки че често е представяна във филмите, тя обикновено не е драматичен изблик на течност, а по-скоро бавно капене или струйка.

Амниотичната течност трябва да е безцветна и без мирис. Понякога е трудно да се различи от урината, но амниотичната течност няма мирис. Ако имате изтичане на околоплодна течност, е необходимо незабавно да се свържете с вашия гинеколог.бетонни кашпиуеб камера къмпинг градинаcrypto365


Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!