Семейство

Цитонамазка - Защо е важно да я правим редовно?

Mamcheta
23 юли 2023г.

Един от най-разпространените методи, чрез който се откриват както обикновени възпаления в тялото на жените, така и дори може да се открие на време и предотврати рак на шийката на матката е цитнамазката.

Всяка жена знае, а ако има и такива, които все още не знаят сега ще научат е, че е от изключително важно значение да ходи на преглед при гинеколог поне веднъж годишно.

Дори и да нямате реални причини е важно да го правите редовно, за да ви направят цитонамазка и да сте сигурни, че ако има евентуален проблем, той ще се реши значително по-бързо и лесно.

Как се прави изследването?

1-5.jpg

Процесът цитонамазка се прави по следният начин - от микрофлората на стените на шийката на матката, цервикалния канал и влагалището се взима секрет, който се подлага на микроскопично изследване.

Анализът от него показва какво е състоянието на епителните клетки във вагината и матката.

Този тест отчита промени, които може да има в тези клетки. Те са насочващи към всякакви предракови изменения и помагат да се предотврати превръщането им в ракови. Затова е много важно да се прави редовно цитонамазка.

Какви могат да бъдат резултатите от цитонамазката?

Резултатите от цитнамазката могат да бъдат както нормални, така и абнормални. Отклонения от нормата се наблюдават при някои видове възпаления, инфекциозни заболявания - вирусни, бактериални или гъбични, както и при ракови и предракови състояния.

Резултатите от цитонамазка се класифицират по Бетезда или по Папаниколау. Ще ви представим класификацията по Папаниколау, която най-често използват гинеколозите. Тя включва няколко класа:

1. Клас I – това са нормални клетки без атипични промени;

2. Клас II:

 • Клас IIA – тук може да се открият начални възпалителни промени, които да се дължат на инфекции, травмиране на лигавицата на маточната шийка, както и още др;
 • Клас IIB – това са начални клетъчни промени поради атрофия, облъчване и др.;
 • Клас IIC – тук са тежките дегенеративни промени.
 • 3. Клас III:

  • Клас IIIA – лека дисплазия;
 • Клас IIIB – умерена дисплазия.
 • 4.    Клас IV – тежка дисплазия, карцином in situ.

  5.    Клас V – инвазивен карцином.

  Кои са нормалните резултати от цитонамазка?

  2-5.jpg

  За да бъде една цитонамазка идеална трябва да е клас I и да е взета в правилното време на цикъла и без да има никакви реакции на клетките, да няма излишна слуз или възпаление.

  При полово активни жени и такива, които използват тампони е почти невъзможно това да се случи. При тези жени най-често се появява на техния резултат клас II.

  Ако се окажете с резултат клас III А, това означава, че имате някакви дискретни промени по намазката и произхода им не може да бъде определен. В повечето случаи става въпрос за някакво възпаление, менопауза, хормонални проблеми и много рядко е нещо наистина притеснително.

  Кога се прави цитонамазка?

  Цитонамазката се препоръчва да се прави редовно и то преди овулация или по-просто казано между 7 и 10 ден от цикъла, веднага след менструацията. Ако не сте сигурни как да отброите правилно дните, имайте предвид, че ден 1 е първият ден от менструацията.

  Колко често се препоръчва да се прави следващата цитонамазка зависи от това какъв е бил резултата от първата. Обикновено гинеколозите се ориентират от буквата в резултатите.

  Снимка за внимание
  Ако вашият е бил II А ще ви препоръчат да направите следващата цитонамазка след 1 до 2 години. Ако сте били II В, ще ви повикат след около 1 година.

  Ако сте пък с II С, то тогава следващото изследване ще бъде до 6 месеца. Разбира се това са ориентировъчни данни и само вашият гинеколог ще ви посъветва най-точно кога да отидете отново при него. Важно е да се консултирате с него преди всеки редовен преглед.

  Цитонамазка при бременност

  Ако сте бременна, вашият гинеколог ще ви направи цитонамазка още при първото посещение при него. Процедурата не се различава ако сте бременни и се прави по същият начин, по който са ви я правили и преди това.

  Имайте предвид, че резултатите може да са неясни или да се разчетат трудно, особено ако сте с вагинална гъбична или бактериална инфекция. Ако се окаже, че съществуват предракови изменения в клетките ви, доктора ще изчака да се роди бебето ви и след това ще ви назначи лечение.

  Ако пък се окаже, че имате някоя полово предавана болест, ще ви лекуват с антибиотици, които ще са подходящи и за бременни жени, като по този начин ще защити както вас, така и бебето ви от евентуални проблеми.

  Цитонамазка и микробиология

  3-5.jpg

  Цитонамазката и микробиологията са изследвания, които се правят често заедно и за много хора не е ясно защо.

  Цитонамазката е най-разпространеното изследване, чрез което се откриват както обикновени възпаления, така и може да се открие на време и предотврати рак на шийката на матката, ако се прави редовно разбра се.

  Микробиологията е изследване на вагиналния секрет на жените. Целта му е да се провери за наличието на възпалителни и инфекциозни процеси и да се лекуват на време. Най-честите симптоми за наличието на такива процеси са - болка, парене, сърбеж, вагинално силно течение с различен мирис и цвят, но има и други, които остават скрити.

  Затова и често при рутинни прегледи се взима микробиология, за да се провери дали няма някое скрито заболяване както при жената, така и при нейният партньор.


  Loading...
  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!