Да-заместим-захарта
Вкусно

Да заместим захарта - алтернативни подсладители

Mamcheta
04 август 2023г.

Бялата захар е една от най-спорните съставки в съвременното хранене. Нейният прием се свързва с много сериозни заболявания, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Един от факторите за това е, че повечето хора консумират твърде много захар, без дори да го осъзнават. За щастие, има много начини да подсладите храните с алтернативни подсладители.

Днес ние от "Mamcheta.bg" сме ви подготвили отговор на два важни въпроса:

 • Защо прекаляването със захарта е вредно за нас и нашето здраве?
 • Как да задоволите желанието си за сладко? За щастие вече има много начини за това.
 • Защо прекаляването със захар е вредно за здравето?

  Данните сочат, че хората, които се хранят с високо съдържание на добавена захар, са по-склонни да развият затлъстяване, тъй като тя въздейства на хормоните в организма, които регулират глада и чувството за ситост. Това води до повишен прием на калории и увеличаване на теглото.

  Прекомерната консумация на захар може да навреди и на метаболизма, което често води до повишаване на инсулина и натрупване на мазнини.

  Освен че причинява здравословни проблеми, захарта има и някои пристрастяващи свойства. Тя предизвиква освобождаване на допамин в центъра на мозъка. Това е същата реакция, активирана от пристрастяващите наркотици.

  Как да задоволите желанието си за сладко с алтернативни подсладители?

  За щастие в днешно време има широк спектър от алтернативни подсладители, които служат за заместители на захарта.

  Стевия

  Тя е естествен подсладител на растителна основа, която се извлича от едно от двете съединения - стевиозид и ребаудиозид А. Всяко от тях не съдържа никакви калории. Може да бъде до 350 пъти по-сладко от захарта и има малко по-различен вкус от този на захарта.

  Стевията е 100% натурална, не съдържа калории и няма известни неблагоприятни ефекти върху здравето. Доказано е, че понижава нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

  Ксилитол

  Ксилитолът е захарен алкохол със сладост, подобна на тази на захарта. Той се извлича от царевица или бреза и се съдържа в много плодове и зеленчуци. Ксилитолът съдържа 2,4 калории на грам, което е с 40% по-малко калории от захарта.къщата с ягодите

  Фруктозата е основна част от съдържанието на захарта и се разглежда като фактор за повечето неблагоприятни ефекти от нея. Ето защо липсата на фруктоза в ксилитола е предпоставка за определянето му като добра алтернатива.

  За разлика от захарта, ксилитолът не повишава нивата на кръвната захар или инсулина. Всъщност той се свързва с множество ползи за здравето, включително подобряване на здравето на зъбите и костите.

  Внимание! Ксилитолът може да бъде силно токсичен за кучета. Ако имате домашен любимец у дома, дръжте този подсладител на недостъпно място от вашия четириног приятел

  Еритритол

  Подобно на ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, който  съдържа едва 0,24 калории на грам. Вкусът му е почти същият като на захарта, което го прави един от идеалните алтернативни подсладители. Още един голям плюс за еритритолът е, че той не повишава нивата на кръвната захар, инсулина, холестерола или триглицеридите.ресторант на Каваци

  27.jpg

  Кокосова захар

  Кокосовата захар се извлича от сока на кокосовата палма. Той съдържа няколко хранителни вещества, включително желязо, цинк, калций и калий, както и антиоксиданти.

  Снимка за внимание
  Освен това кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс от захарта, което се дължи отчасти на съдържанието на инулин.

  Инулинът представлява вид разтворими фибри, за които е доказано, че забавят храносмилането, увеличават чувството за ситост и подхранват здравословните бактерии в червата.

  Мед

  Медът е гъста, златиста течност, произвеждана от медоносните пчели. В него се съдържат множество витамини и минерали, както и изобилие от полезни антиоксиданти.

  За разлика от захарта, която може да предизвика редица заболявания, фенолните киселини и флавоноидите в меда са отговорни за неговата антиоксидантна активност, която може да подпомогне превенцията на диабет, възпаления, сърдечни заболявания и рак.

  Кленов сироп

  Кленовият сироп е гъста, сладка течност, която се получава чрез варене на сока от кленовите дървета. Съдържа голямо количество минерали, включително калций, калий, желязо, цинк и манган.

  Според някои проучвания антиоксидантната му активност е по-висока от тази на меда. Олигозахаридите  (вид въглехидрати, образувани от няколко прости захари) в кленовия сироп вероятно са причина за понижените концентрации на глюкоза в плазмата. Според редица изследвания олигозахаридите са също така ефективни срещу диабет тип 1.проверка на винеткабетонни кашписозопол камериcrypto365

  28.jpg

  Loading...
  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!