Семейство

Дава ли се вода на новородено въпроси и отговори

Mamcheta
24 юли 2023г.

Водата е нещо, което всеки трябва да пие, нали? Оказва се обаче, че през първите няколко месеца бебетата получават цялата им необходима хидратация от кърмата или адаптираното мляко. А тогава кога да започнем да даваме вода на новородено? Сигурни сме, че в момента се питате точно това. Отговорът на този въпрос ще научите тук.

На каква възраст е добре да започнете да давате вода на новородено?

Водата не се препоръчва за новородените бебета през първите шест месеца. Докато детето не започне да се храни с твърда храна, то ще получава цялата необходима за организма му вода от кърмата (която всъщност съдържа 80% вода) или от адаптираното мляко. След като бебето ви навърши 6 месеца, можете да започнете да му предлагате по малко вода.

Защо не трябва да давате вода на новородено си под 6 месеца?

1.jpg

При бебета на възраст под 6 месеца пиенето на вода може да доведе до диария и дори до недохранване.

При кърмените новородени бебета въвеждането на вода може да доведе до по-слабо или пълно спиране на кърменето, което води до недохранване. По-рядкото кърмене от своя страна може да доведе и до намаляване на количеството кърма.

Как и кога да въведете вода на новородено?

Най-добрият начин да запознаете бебето си (на възраст над 6 месеца) с водата е да му дадете малко количество в чаша за пиене. Не го насилвайте да пие водата, ако я отхвърля.

Нуждата на бебето ви от течности ще се увеличи, когато започне да приема твърда храна.

Ето защо моментът, в който започвате да давате твърди храни, е подходящ и за бавно въвеждане на вода. Постепенното даване на вода на бебето също му дава възможност да свикне с обикновения вкус на водата.

Пиенето на вода също така ще помогне на детето ви да изгради здравословни навици.

Даването на сок на бебето не е препоръчително, тъй като това може да го накара да пожелае подсладени напитки, което може да доведе до наднормено тегло или затлъстяване на по-късен етап.

Може ли да се разрежда формула с вода?

2.jpg

Внимавайте как приготвяте адаптираното мляко и спазвайте указанията на производителя за количеството вода, което трябва да добавите.

Опасно е добавянето на допълнителна вода към формулата. Разреждането на формула или даването на вода на новороденото в допълнение към формулата може да доведе до състояние, наречено водна интоксикация.

Разреждането на храните за кърмачета извън указанията на производителя намалява хранителните вещества, които новороденото получава. Това може да доведе до забавено развитие, електролитен дисбаланс и евентуално до припадъци.

Трябва ли водата от чешмата да се преварява за бебетата?

Чешмяна вода може да не е достатъчно пречистена за вашето бебе. Ако не сте сигурни в качеството на водата, по-добре я преварете или използвайте бутилирана вода вместо чешмяна преди да я дадете на бебето си, когато навърши 6 месеца.

За да кипнете чешмяна вода, сложете студена вода на котлона и изчакайте 1 минута след като заври. След това я оставете настрана да се охлади до стайна температура за около 30 минути, преди да я използвате. Добре е да проверите водата на китката си, за да се уверите, че е със стайна температура, преди да я дадете на бебето си.

Трябва ли да давате вода на дехидратирано бебе?

3.jpg

Новороденото ви може да се дехидратира, ако има треска, повръща, има диария или поради някои други причини.

Някои признаци на дехидратация могат да включват:

 • сухота в устата;
 • по-малко мокри пелени;
 • сънливост;
 • меко място на главата.
 • Ако подозирате, че бебето ви може да е дехидратирано, не му давайте вода. Най-добрата течност за поддържане на правилната хидратация на бебето е кърмата или адаптираното мляко и се свържете задължително с лекаря на детето ви. Той може да ви предложи разтвор за рехидратация, капки, витамини или минерали под формата на сироп или лекарство за хидратиране на вашето бебе.

  <h2id = "7">Трябва ли да давате на кърмачето си вода през горещите дни?

  4.jpg

  Новороденото ви не се нуждае от вода преди навършване на 6 месеца, дори ако денят е горещ и/или живеете в горещ климат. Най-добрият вариант е да поддържате бебето си хидратирано с кърма или адаптирано мляко.

  Какво представлява интоксикацията с вода при бебетата?

  Водната интоксикация, наричана още хипонатриемия, е състояние, при което нивото на натрия в кръвта става необичайно ниско. Пиенето на твърде много вода може да причини това състояние.

  Бебето, на което се дава вода на възраст под 6 месеца, може да е изложено на риск от това състояние.

  Симптомите на хипонатриемия могат да включват

  • гадене/повръщане
 • главоболие
 • объркване
 • сънливост
 • раздразнителност
 • припадъци.
 • Интоксикацията с вода изисква спешна медицинска помощ. Свържете се с медицинското лице на бебето си, ако забележите някой от изброените по-горе симптоми или ако имате някакви опасения за интоксикация с вода.

  Снимка за внимание
  Въпреки че даването на вода на бебето може да изглежда безобидно, то не се препоръчва, докато детето ви не навърши 6 месеца.

  Вашето бебе получава всички необходими хранителни вещества и хидратация от кърмата или адаптираното мляко. За повече въпроси проверете тук.


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!