Депресия - лечение
Семейство

Депресия - лечение | Как да промениш живота си

Mamcheta
8 януари 2023г.

Има много неща, които можеш да направиш, за лечение на депресия и да направиш трансформация в положителна насока. Например промяната в начина ти на живот може да окаже голямо въздействие върху настроението ти. Не винаги обаче е лесно да направим тази крачка. 

Едно е да си кажем, че ще спортуваме пет дни в седмицата, ще спим поне осем часа на нощ и ще се храним три пъти дневно със здравословни ястия и две закуски. Но в действителност не е толкова лесно да се направи. Особено трудно е, когато е на лице депресия. 

Лечение на депресия: как да започнем?

19-1.jpg

Основното е да се опитаме да не се претоварваме с идеята за промяна в поведението. Също така не трябва да се отказваме от всичките си лоши навици сега веднага- няма да се получи. Този процес става постепенно, а не за една нощ. 

Започни с няколко малки промени в живота си. Когато се почувстваш по-добре и новият ти начин на живот се превърне в навик, въведи следващите няколко малки промени. И така постепенно се ориентирай към здравословен начин на живот. В следващите редове ще ти представим как здравословните навици ще ти помогнат да излекуваш депресията.

Извършвай физическа активност всеки ден

20-1.jpg

Проучванията показват, че редовните упражнения могат да подобрят настроението и да ти помогнат да се наспиваш по-добре.

Например едно изследване установява, че три сеанса аеробна активност всяка седмица действа също толкова добре, колкото и антидепресантите, при лечението на почти две трети от възрастните с лека до умерена депресия.

След 10 месеца редовни физически упражнения само 33% от хората, които са правили упражнения, са били депресирани, в сравнение с 52% от хората, които са приемали антидепресанти.

Резултатите са публикувани в списание Psychosomatic Medicine през 2000 г.

Когато стартираш с тренировъчна програма, отначало започни с по- бавни темпове. Например разходки из квартала с приятел или бързо ходене са напълно достатъчни. Постепенно премини към леки тренировки през повечето дни от седмицата. 

Изпробвай различни дейности, за да откриеш тези, които наистина ти харесват и ди носят удолоствие. Правенето на неща, които обичаш и участието на други хора може да ти помогне да се придържаш към редовен режим на упражнения.

Лечение на депресия чрез добър сън

21-1.jpg

Депресията, а понякога и антидепресантите и други лекарства, могат да нарушат съня ви. Някои хора с депресия спят твърде много. Други не могат да заспят или се събуждат твърде рано. 

Затова се опитай да въведеш здравословни навици за сън в живота си: лягай и ставай по едно и също време всеки ден. Избягвай дрямката. Преди да си легнеш, се отпусни с хубава книга или успокояваща музика, но не в спалнята. 

Здравословното хранене също помага за лечение на депресия

22-1.jpg

Няма диета, която да излекува или предотврати депресията. Разумният хранителен режим обаче ще ти помогне да се чувстваш здрав и ще ти осигури необходимите хранителни вещества. Не се доверявай на популярните диети, които изключват хранителни групи и рязко ограничават храната. 

Съсредоточи се върху основните неща: следи калориите си, яж много зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове и ограничи мазнините и захарта. Тъй като кофеинът и другите стимуланти могат да те накарат да се тревожиш, намали газираните напитки, кафето, чая, енергийните напитки и шоколада. Посещението при диетолог би било добра идея.

Малко слънчева светлина никога не е излишна

23.jpg

При някои хора депресията се проявява през определени периоди от годината, най-често през зимата, когато дните са къси, а нощите - дълги. Тази форма на депресия се нарича сезонно афективно разстройство.

Ако усещаш, че страдаш от него, попитай лекаря си дали светлинната терапия - излагане на изкуствена слънчева светлина със специална лампа - може да ти помогне.

Намери дейност, която те прави щастлива

24.jpg

Депресията може да те лиши от енергия- например да се чувстваш така, сякаш едва успяваш да прекосиш стаята, Отдели време за нещата, които си правила с удоволствие.

Снимка за внимание
Излез навън със семейството си или с приятелки.

Или се заеми с хоби, което ти е доставяло удоволствие. Активната дейност - и връзката с хората в живота ти - може да ти помогне да се почувстваш по-добре.

Редовно отделяй време за себе си, дори само 15 минути на ден, което може да бъде много полезно.

25.jpg

Използвай това време за релаксация, за посрещане на лични нужди или за нещо, което ще ти помогне да„презаредиш батерията."

Ако имаш резистентна на лечение депресия, може би вече си опитала една или повече от тези възможности. Не се отказвай от тях. Промените в начина на живот продължават да бъдат важни, докато ти и твоя лекар определите подходящите за теб възможности за лечение.


Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!