Кариера

Детски страхове | Как да предпазим децата си?

Mamcheta
5 Април 2023

Страховете са нормална част от детството - както и да се научите малчуганите да ги управляват. Понякога детски страхове са въображаеми неща, като например чудовища. Но често страховете са свързани с това, което се случва в живота им. Например при пандемията COVID децата може да се притесняват, че някой от родителите и близките им може да  се разболее.

Да се научите да се справяте със страха не винаги е лесно. Особено трудно е за някои деца, които учат и мислят по различен начин. Те може да имат проблеми с обработката на информация и с контролирането на емоциите.

Можете да направите много, за да помогнете на детето си да се справи със страховете си. Ето няколко дейности, които да опитате, за да ги предпазите от детските им страхове.

Отнасяйте се сериозно към страха

Понякога в стремежа си да помогнем на децата си казваме неща като „Няма от какво да се страхуваш“ или „Не се притеснявай за това.“ Това не кара детето ви да се страхува по-малко. Вместо това може да изпратите послание, че очаквате детето ви да „се справи“ или че не вярвате, че детето ви наистина се страхува. В нашата статия : Как да отгледаме емоционално интелигентни деца? сме ви събрали всички тънкости по темата!

1.png

Несериозното отношение към страховете може да накара детето ви да почувства, че не е нормално да се страхува - или че не е нормално да ги споделя с вас.

Помогнете да се намерят начини да се говори за това | Детски страхове

Не всички деца имат думи, с които да обяснят от какво се страхуват. Задавайте конкретни въпроси, за да помогнете на детето си да ги обясни. Например, ако детето ви се държи за вас и не иска да бъде далеч от вас, можете да кажете: „Какво те плаши, че няма да съм тук?“, „Притесняваш се за мен или за себе си?“, „Какво си представяш, че ще се случи?“

2.png

След като получите повече информация, опишете я обратно и потвърдете, че сте я получили правилно. Можете да кажете: „Звучи ми, че се тревожиш, когато не можеш да бъдеш с мен. Казваш ми, че се страхуваш да не ми се случи нещо лошо, когато съм далеч от теб. Чувам в гласа ти, че наистина се страхуваш. Правилно ли го разбрах?"

Направете списък | Детски страхове

Работете с детето си, за да съставите списък на нещата или ситуациите, които предизвикват страх. Обсъдете най-лошия сценарий за детето си.

Снимка за внимание
Можете да групирате подобни страхове заедно. Например децата, които се страхуват, че нещо лошо ще се случи с родителите им, когато те са разделени, може също така да се страхуват да отидат на училище или в чужд дом.
3.png

Може да се страхуват да бъдат оставени на детегледачка. Всички тези неща са част от по-големия страх от това да си далеч от вас.

Насърчаване на реалистичното мислене | Детски страхове

Страхът улеснява мисленето, че ще се случи най-лошото. Това е начинът, по който мозъкът се опитва да ни предпази от опасност. Можете да кажете това на детето си, както и че мозъкът не винаги знае дали опасността е реална или не.

4.png

Затова насърчавайте детето си да бъде „мисловен детектив“. За да го предпазите, окуражете го да се:

Вслушва в мислите си. Детето ви може да си мисли: „Ако мама отиде до магазина без мен, ще се нарани.“

Разберете дали това е факт или чувство: Преформулирайте горната мисъл така: „Притеснявам се, че мама ще пострада, ако не съм с нея в магазина за хранителни стоки.“

Съберете доказателства в подкрепа или за отхвърляне на твърдението: Всеки път, когато мама е ходила сама до магазина, когато се е прибирала, е била добре.

Предизвикайте тази мисъл: Някои деца могат да се научат да „дебатират“ сами, като се аргументират с двете страни и се убеждават, че мисълта не е правилна.

Разделете детския страх на по-малки парчета

Децата са по-склонни да вярват в план, за чието създаване са помогнали. Но справянето с всички страхове наведнъж може да е непосилно. Вместо това опитайте да направите по-малки стъпки към постигането на целта - да преодолеете страха. И помолете детето си да ви помогне да измислите тези по-малки стъпки.

Може би детето ви се страхува да играе само в едната стая, докато вие работите в друга стая със затворена врата. Договорете се, че до края на следващата седмица детето ще започне да играе за един час далеч от вас. След като сте определили целта, обсъдете стъпките, които ще предприемете, за да я постигнете.

Ето един пример. Изпълнявайте всяка стъпка, докато детето не се почувства добре с нея, и след това преминете към следващата.

1. Работите с отворена врата и оставяте детето да ви се обажда на всеки пет минути.

2. Затваряйте вратата между проверките.

3. Преместете проверките на всеки 10-15 минути.

Продължете така, докато детето ви постигне целта.

Подкрепяйте детето си | Детски страхове

Промяната отнема време и не се случва изведнъж. Когато детето ви се сблъска със страх, покажете му колко се гордеете с него.

5.png

Окуражавайте, бъдете търпеливи и хвалете усилията и успехите на детето си. Като изпращате послание, че напредъкът е от значение, помагате на детето си да изгради нагласа за растеж и да повярва в силата на думата „още“.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!