Кариера

Допълнително здравно осигуряване, какво трябва да знаем за него?

Mamcheta
30 Март 2023

У нас има два вида основно здравно осигуряване - задължително и допълнително. Всеки от нас знае, че започва да заплаща сам своето задължително здравно осигуряване от навършване на пълнолетие. Благодарение на него имаме достъп до различни здравни услуги, консултации и прегледи, които се поддържат от Здравната каса.

Допълнителното здравно осигуряване от своя страна се реализира от различни частни застрахователни компании и надгражда това, което вече имаме като задължително здравно осигуряване. Те застраховат всеки, които има сключена медицинска застраховка с тях срещу определени медицински рискове.

В услугите, които предлагат застрахователните компании се включват различни пакети според сумата, която искате да заплащате всеки месец. То не е задължително, а доброволно здравно осигуряване и може да си го добави всеки сам или да го получите като допълнителен социален пакет от вашия работодател.

Колко струва допълнителното здравно осигуряване?

1-1.jpg

Допълнителното здравно осигуряване най-често е част от така наречения Социален пакет, който много от големите компании предлагат на своите  служители.

Можете разбира се да си изберете сами застрахователна компания и да заплащате сами своите вноски, но трябва да знаете, че цената за вас ще е по-висока от тази, която би заплащал вашия работодател. Ето защо е най-изгодно, ако работите в голяма компания с много служители.

За различните компании месечните вноски са различни и варират средно между 15-60 лв. За физическите лица, които желаят сами да заплатят за себе си или семейството си тази застраховка цените са по-високи, в зависимост от това какво изберат да бъде включено в нея.

От какво зависи цената и как се определя?

Цената на допълнителното здравно осигуряване варира от 15 до 60 лв. на месец, в зависимост от това:

 • колко души са застраховани в компанията – колкото повече хора са застраховани, толкова малко ще платите;
 • каква е средната възраст хората, които са застраховани;
 • какво е съотношението между мъже и жени.
 • Къде да си направя допълнително здравно осигуряване?

  2-1.jpg

  Ако вашият работодател не предлага този Социален пакет на вас и вашите колеги, то можете да сключите договор и сами с някоя от компаниите, които предлагат този тип застраховка. Само трябва да помислите добре коя компания да изберете и какъв пакет от медицински услуги искате да включите в нея.

  Снимка за внимание
  Има много консултанти на различните застрахователни компании, които ще ви дадат най-точна и ясна информация и ще ви обяснят какво е най-добре да включите в застраховката за вас и вашето семейство. Те ще ви кажат всичко, което трябва да знаете за нея.

  Ползи от допълнителното здравно осигуряване

  Както вече споменахме по-горе, допълнителната здравна застраховка надгражда това, което имаме като задължително здравно осигуряване в НЗОК.

  Целта му е да ни спести време, неудобство, нерви и пари, когато имаме нужда да посетим някой специалист, който не работи със здравната каса. Основните ползи и предимства на допълнителното здравно осигуряване, които трябва да знаете са:

  • посещение при лекар без да ни е нужно направление от личния лекар;
 • насрочване на час, в удобно за нас време при специалист, който не работи със здравната каса;
 • достъп до навременни и качествени медицински услуги независимо къде в страната се намираме;
 • достъп до център за обслужване на клиенти и медицински асистанс;
 • съдействие за лечение и консултации от водещи национални консултанти;
 • избор на лечебно заведение, в това число и частно на територията на цялата страна;
 • от допълнителното здравно осигуряване могат да се възползват дори и неосигурени лица или граждани от други държави, които са временно на територията на България и също да имат достъп до всички здравни услуги.
 • Други допълнителни преференции, които можете да имате благодарение на допълнителното здравно осигуряване са:

  • възстановяване на средства похарчени за лекарства, дентални услуги и диоптрични стъкла;
 • безплатни профилактични и годишни прегледи;
 • при престой в болница, да се покрият допълнителните разходи като се заплаща от застрахователната компания избор за екип, за престоя в стая, консумативи и др.
 • Как да разбера дали имам допълнително здравно осигуряване?

  3-1.jpg

  Ако сте сключили договор сами като физическо лице с някоя застрахователна компания, то тогава трябва да получите полица от нея, в която е описано всичко, което включва тя. Освен това от компанията трябва да ви обяснят и как да разберете къде точно можете да използвате допълнителното си здравно осигуряване.

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!