Естествено раждане - предимства и недостатъци
Семейство

Естествено раждане - предимства и недостатъци

Mamcheta
10 Юни 2023

Есвествено раждане - какво представлява?

В миналото терминът „естествено раждане“ се е използвал за описание на раждане без медикаменти. В някои случаи това означава да не се използват обезболяващи лекарства по време на раждането, но да се извършват други медицински интервенции, като например наблюдение на сърцето на плода.

Без болкоуспокояващи лекарства жените разчитат на техники за релаксация и контролирано дишане, за да облекчат болката.

В най-общ смисъл естествено раждане обикновено започва спонтанно между 37 и 42 седмица от бременността. То също така включва кърмене през първия час след раждането и държане на бебешора „кожа до кожа“.

При естественото раждане бебето се ражда с главата напред, през вагината, в присъствието на медицински специалист. Той се уверява, че майката и бебето са добре и се грижи за тяхното благополучие.

В някои случаи се налага да се пристъпи към медицинска намеса, за да се подпомогне процеса на раждането.

Примерите за интервенции включват разкъсване на мембраните, подпомагане на хода на раждането с медикаменти (напр. окситоцин) и използване на медикаменти или епидурална упойка за облекчаване на болката.

Ако няма основателна медицинска причина за намеса в процеса на раждане, всички жени с нискорискова бременност се насърчават да раждат нормално.

expecting-baby-YS76S67-1024x683.jpg

Естествено раждане: предимства

Вагиналното раждане обикновено изисква по-кратък престой в болница и по-кратко време за възстановяване в сравнение с цезаровото сечение. Въпреки че законите в отделните държави могат да варират, типичната продължителност на престоя в болница след естествено раждане е от 24 до 72 часа. В нашата страна е 3 дни.

При вагиналното раждане обикновено се избягват рисковете, свързани с големи хирургически операции. Тук говорим за силно кървене, белези, инфекции, реакции към анестезията и по-дълготрайна болка.ресторант на Каваци

Бебето, родено по естествен път, има по-ранен контакт с майката и може да започне да кърми непосредствено след раждането.Всички теми

Според медицинските специалисти по време на вагинално раждане мускулите, участващи в процеса, са по-склонни да изтласкат течността в белите дробове на новороденото, което е полезно, тъй като намалява вероятността бебетата да имат проблеми с дишането при раждането.

Въпреки че всеки случай е индивидуален при нормалното раждане родилките се възстановяват много по-бързо от жените, които са родили чрез цезарово сечение.

Естествено раждане: недостатъци

young-cute-baby-girl-PYEXETK-1024x721.jpg
Снимка за внимание
Раждането по естествен път може да бъде както 20-30 минути, така и да продължи с часове. Във втория случай то се превръща в дълъг процес, който може да бъде изключително физически изтощителен.

По данни на организацията за майчино и детско здраве средно между четири и осем часа майките, които раждат за първи път, прекарват в активен родилен процес, докато шийката на матката им е достигне до пълно разширение.

По време на вагинално раждане съществува риск кожата и тъканите около влагалището да се разтегнат и разкъсат, докато плодът се движи през родилния канал.

При силно разтягане и разкъсване може да се наложи зашиване. Това разтягане и разкъсване може да причини слабост или нараняване на тазовите мускули, които контролират функциите на урината и червата.

В медицински обзор от 2018 год. се съобщава, че жените, които са родили вагинално, са по-склонни да страдат от незадържане на урина (и да изпускат урина, когато кашлят, кихат или се смеят) и да имат пролапс на тазовите органи. Това се случва, когато един или повече органи се приплъзват в таза, в сравнение с жените, които са родили с цезарово сечение.

Кога не се препоръчва естественото раждане

Ако имате високорискова бременност, вашият акушер гинеколог може да ви препоръча да не раждате по естествен път. Една бременност се счита за високорискова, ако:

 • сте  на възраст над 35 години;
 • имате предишна операция на матката;
 • сте с анамнеза за медицински състояния като диабет, преклампсия или проблеми със съсирването на кръвта;
 • носите повече от един плод;
 • сте имали определени усложнения по време на бременността, като например ограничаване на растежа на плода или проблеми с плацентата.
 • capturing-a-birth-an-hour-after-birth-J4TH6AS-1024x683.jpg

  Понякога по време на естественото раждане акушер-гинекологът решава да извърши спешно цезарово сечение, защото здравето на майката, на бебето или и на двамата, е застрашено.

  Това може да се дължи на проблем по време на бременността или след като жената е започнала да ражда. Например ако раждането протича твърде бавно или ако бебето не получава достатъчно кислород.препарат за снегопочистванехотели каваците първа линия

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!