Семейство

Извънматочна бременност – какво е нужно да знаем

Mamcheta
15 юли 2023г.

Извънматочна бременност, за съжаление, е състояние, което се случва достатъчно често и на достатъчно голям брой жени.

Една извънматочна бременност може да бъде изключително опасна за здравето на жената, ето защо е необходимо да познавате симптомите на състоянието, за да може да реагирате достатъчно бързо и да минимизирате възможните рискове.

Бременността започва с оплодена яйцеклетка. Обикновено оплодената яйцеклетка се прикрепя към лигавицата на матката.

Извънматочна бременност възниква, когато оплодената яйцеклетка се имплантира и расте извън основната кухина на матката.

Извънматочната бременност най-често възниква във фалопиевата тръба, която носи яйцеклетки от яйчниците до матката.

Този вид извънматочна бременност се нарича тръбна бременност. Понякога извънматочната бременност възниква в други части на тялото, като яйчниците, коремната кухина или долната част на матката (шийката на матката), която се свързва с вагината.

Извънматочната бременност не може да протече нормално. Оплодената яйцеклетка не може да оцелее и нарастващата тъкан може да причини животозастрашаващо кървене, ако не се лекува. Повече за това опасно състояние прочетете в тази статия.

Извънматочна бременност – симптоми

1-7-1.jpg

В началото на една извънматочна бременност е възможно да не забележите никакви симптоми. Въпреки това, някои жени, които преминават през извънматочна бременност, имат обичайните ранни признаци или симптоми на бременност - пропусната менструация, чувствителност на гърдите и гадене.

Ако си направите тест за бременност, резултатът ще е положителен.

Все пак извънматочната бременност не може да продължи и протече нормално. Тъй като оплодената яйцеклетка расте на неподходящо място, признаците и симптомите стават по-забележими с напредване на времето.

Ранни симптоми

Често първите предупредителни признаци за извънматочна бременност са леко вагинално кървене и болка в таза. Ако кръвта изтече от фалопиевата тръба, може да почувствате болка в рамото или движение на червата. Вашите специфични симптоми зависят от това къде се събира кръвта и кои нерви са раздразнени.

Спешни симптоми

Ако оплодената яйцеклетка продължи да расте във фалопиевата тръба, това може да доведе до разкъсване на тръбата.

Вероятно е силно кървене в корема. Симптомите на това животозастрашаващо състояние включват силно замайване, припадък и шок.

Причини за извънматочна бременност

4-7-1.jpg

Тубарна бременност - най-често срещаният тип извънматочна бременност - се случва, когато оплодената яйцеклетка заседне по пътя си към матката, често защото фалопиевата тръба е увредена от възпаление или е деформирана. Хормонален дисбаланс или необичайно развитие на оплодената яйцеклетка също може да играе роля и да прични това състояние.

Рискови фактори за извънматочна бременност

Някои неща могат да повишат риска да развиете извънматочна бременност. Ето кои са те и от кои да се пазите:

 • Предишна извънматочна бременност - Ако сте имали такъв тип бременност преди, е по-вероятно да имате друга.
 • Възпаление или инфекция - Инфекциите, предавани по полов път, като гонорея или хламидия, могат да причинят възпаление на тръбите и други близки органи и да увеличат риска от развиване на такава опасна бременност.
 • Лечения за безплодие - Някои изследвания показват, че жените, които са преминали през процедура за ин витро оплождане (IVF) или подобни лечения, се намират под по-висок риск за развитие на такава бременност. Самото безплодие също може да повиши риска.
 • Тубарна хирургия - Хирургията за коригиране на затворена или увредена фалопиева тръба може да увеличи риска от извънматочна бременност.
 • Избор на противозачатъчни - Шансът за забременяване при използване на вътрематочно устройство (ВМС) е рядък. Въпреки това, ако забременеете с поставена спирала, е по-вероятно бременността да е извънматочна.
  Лигирането на тръбите, постоянен метод за контрол на раждаемостта, известен като „превързване на тръбите“, също повишава риска, ако забременеете след тази процедура.
 • Тютюнопушене - Пушенето на цигари точно преди да забременеете може да увеличи риска от извънматочна бременност. Колкото повече пушите, толкова по-голям е рискът.
 • Извънматочна бременност – възможни усложнения

  2-7-1.jpg

  По време на извънматочната бременност, оплодената яйцеклетка е обвита в структура, която може да расте няколко седмици извън матката. Но структурата обикновено се спуква между 6 и 16 седмици. Това може да причини тежко кървене.

  Ако кървенето не бъде спряно, тялото ви може да започне да се изключва поради загубата на кръв (хеморагичен шок) и шансовете да фатален изход се повишават. Ако се лекува преди структурата да се спука, рисковете са ниски.

  Ако структурата се спука, тя може да увреди фалопиевата тръба, към която е била прикрепена. Вашият лекар може да отстрани фалопиевата тръба по време на операцията. Но вие имате две фалопиеви тръби.

  Ако другата ви фалопиева тръба е здрава, все още трябва да можете да забременеете. Но ако другата ви фалопиева тръба е повредена или я няма, може да имате проблеми със забременяването. В този случай, говорете с вашия лекар за други начини за забременяване, като ин витро оплождане.

  Извънматочна бременност – лечение

  3-7-1.jpg

  Тъй като оплодената яйцеклетка не може да оцелее извън матката, вашият лекар ще трябва да я извади, така че да нямате сериозни здравословни проблеми. Лекарят ще използват един от двата метода: медикаменти или операция.

  Медикаменти

  Ако вашата фалопиева тръба не се е спукала и бременността ви не е напреднала, вашият лекар може да ви постави инжекция с метотрексат. Нуждаете се само от една доза от инжекцията.

  Този медикамент спира растежа на оплодената яйцеклетка. Вашето тяло ще усвои яйцеклетката за около 4-6 седмици. При това лечение не е необходимо да се премахва фалопиевата тръба.

  Преди да ви бъде инжектиран метотрексат, вашият лекар ще трябва да направи няколко кръвни теста, за да измери нивата на hCG (човешки хорионгонадотропин). Това е хормонът, който тялото ви произвежда, когато засече бременност. Няма да можете да приемате метотрексат, ако кърмите или имате определени здравословни проблеми.

  След като е поставена инжекцията, лекарят ще провери нивата на hCG по време на последващи прегледи. Ако нивата ви не спаднат след първата доза, може да се нуждаете от втора доза от същото лекарство. Ще трябва да проследите, докато в кръвта ви вече няма hCG.

  Операция

  5-6.jpg

  В други случаи ще ви е необходима операция. Най-често срещаната е лапароскопията. Вашият лекар ще направи много малки разрези в долната част на корема и ще постави в тях тънка, гъвкава тръба, наречена лапароскоп, за да премахне извънматочната бременност.

  Снимка за внимание
  Ако фалопиевата ви тръба е повредена, може да се наложи да отстранят и нея.

  Ако кървите много или вашият лекар подозира, че фалопиевата ви тръба е разкъсана, може да се нуждаете от спешна операция с по-голям разрез. Това се нарича лапаротомия.

  Страничните ефекти от операцията могат да включват:

  • Болка
 • Умора
 • Кървене
 • Инфекция
 • Независимо дали ви е инжектиран метотрексат или направена операция, може да се почувствате уморена за няколко седмици и да имате известен дискомфорт в корема. Може да продължите да имате симптоми на бременност за известно време. Може да отнеме няколко менструални цикъла, преди да се почувствате нормално.

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!