Как да изберем училище за детето?
Семейство

Как да изберем училище за детето?

Mamcheta
15 Юни 2023

Изборът или смяната на училище е изключително важно и отговорно решение. Разбира се, всички ние като родители искаме най-доброто за децата си и сме готови на всичко. Понякога обаче намирането на подходящо училище може да се окаже доста трудна задача.  Ние от "mamcheta.bg" ще дадем нашите съвети в тази статия относно това как да изберем училище за детето.

Специалистите съветват при избора на училище родителите да не се водят само по изкарания среден успех на учениците на матурите. Има и други измерители за ефективност и ниво на качество. За да постигнат успех, съвременните учебни заведения имат точна и ясна мисия и визия за бъдещето си развитие като образователна институция.

Те съчетават в себе си адекватна учебна среда и педагогики. По този начин предразполагат децата към използване на интегрирани образователни техники и технологии по време на учебния процеси.

За да улесним отговора на въпроса как да изберем училище за детето, сме подготвили четири важни неща, на които да обърнете внимание, когато започнете вашето проучване.

Как да изберем училище за детето - Избор на фокус

Някои учебни заведения предлагат по-широк спектър на обучение от други. Ако за детето ви е важно да изучава втори език в началните класове, изберете начално училище, което включва чужд език като основна част от учебната програма.

Ако искате то да се запознае с изобразителното изкуство или да свири на музикален инструмент, потърсете училище с такава насоченост.Всички теми

school-classroom-UFLEZD3-1024x683.jpg

Как да изберем училище за детето - Посетете избраното учебно заведение

Когато откриете училище, което изглежда подходящо за вашето дете, е добре да отидете да го разгледате. Проверете класните стаи и добийте представа как изглежда цялостната учебна среда. Срещнете се с преподавателите и директора и разберете какви са очакванията за участието на родителите и др.

Преди посещението може да си подготвите списък с въпроси, които да зададете на директора и учителите по време на срещата. За Ваше улеснение сме подготвили примерни такива: 

 • Какъв е учебният план на отделните специализирани паралелки?
 • По колко допълнителни часа на година се изучват от допълнителния задължителен предмет? Обикновено учениците могат да избират между математика, български език, чужд език, информационни технологии, спорт.
 • Участват ли родителите в училищния живот?
 • Каква е средата за учене и позволява ли извършването на практически упражнения?
 • Предлага ли учебното заведение извънкласни дейности? Например плуване, танци, спортни и творчески изяви и др.
 • Има ли възможност за организиране на неформално учене под формата на дебати - умение, което би помогнало на съвременните деца да развият способност да изслушват събеседниците си, да водят преговори и да придобият увереност, че могат да се справят и в непредвидени ситуации.
 • Училището придържа ли се към съвременните и международно признати методики и начини на обучение, като взимане на участие на учениците в различни инициативи и проекти.  По този начин децата развиват социални умения и се научават да работят в екип. А това ще им бъде от помощ един ден, когато започнат професионалната си реализация.
 • back-to-school-SDE7LZM-1024x681.jpg

  Как да изберем училище за детето - Какви са учителите

  Вероятно най-важният измерител за бъдещия успех на вашето дете е качеството на преподаване. Ето защо с най-голямо значение при избора на училище е преподавателският колектив. Обърнете внимание:

  • Какви начини на преподаване се използват? 
 • Как учителите се ангажират с учениците? 
 • Самите преподаватели търсят ли възможности да се усъвършенстват съгласно съвременните методики за преподаване? 
 • Отговорите на всички тези въпроси са важни, защото когато учителите имат мотивация и желание за работа, тогава и учениците ще получават качествено образование.

  В крайна сметка - Доверете се на интуицията си

  След като сте проучили и сте си дали отговор на всички тези въпроси, предстои най-важното решение - да изберете училището, в което детето ви ще се чувства най-добре.

  В някои случаи това е пряко свързано с проучената информация, а в други - може просто да имате усещане за учителите, средата или други характеристики, които са ви направили добро впечатление по време на посещението ви.

  Имайте в предвид, че училището, което ще изберете, ще има значение за академичното бъдеще на детето ви, затова отделете време да проучите всички възможности.плюшени играчки кучета

  school-PMQBKZF-1024x683.jpg

  Сега вече сте готови да вземете твърдо решение за най-доброто образование за вашето дете. Пожелаваме Ви късмет!ресторант на Каваци

  През миналата година заради пандемията от коронавирус и образованието претърпя тежки промени. Децата прекараха не малка част от учебната година в къщи, заедно с мама и тати.

  Всеки родител се стреми да осигури най-важните неща, за да бъде ученето по-лесно и приятно. Но кои са най-важните пособия за всеки ученик, който ще учи в къщи? Това може да прочетете в нашата статия по темата.созопол камери

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!