Семейство

Къпане на новородено в 5 лесни стъпки

Mamcheta
25 Април 2023

Първото къпане на новородено може да е плашещо, но тези 5 лесни стъпки ще ви направят професионалисти.

Мисълта за къпане на новородено може да предизвика паника, особено ако сте нови родители. Каква е най-удобната поза, в която да държим бебето? Какво ще стане, ако в очите им попадне малко шампоан? Или вода в носа? 

1-6.jpg

Поемете дълбоко въздух. Когато знаете как да къпете бебето си, процесът може да бъде сравнително лесен - и може би дори приятен и за двама ви. Тук ще научите всичко, което трябва да знаете - от това, което трябва да подготвите преди баня, до всяка стъпка от процеса.

Къпане на новородено

Преди да стигнем до отговора на въпроса за къпане на новородено, нека поговорим за това кога да започнете. Според проучванията забавянето на първото къпане с поне 12 часа след раждането може да е полезно за бебето. То може да улесни засукването при кърмене и предпазва верникса - восъчното покритие на кожата.

2-6.jpg

Не е необходимо да бързате. В идеалния случай може да изчакате, докато се приберете у дома. Не се притеснявайте, докато се приготвяте за първата баня.

Все пак няма да потапяте новороденото си във вода. До падането на пъпчето, което обикновено отнема между една и три седмици, бебетата е добре да се къпят само с гъба.

Къпане на новородено - Колко често?

Макар че може да сте си представяли, че времето за къпане ще стане част от ежедневния ви ритуал - и почти сигурно ще стигнете дотам - новороденото ви не се нуждае от къпане всеки ден. 

Тъй като новородените не са подвижни, те не са изложени на много мръсотия или други замърсявания. 

3-6.jpg

Педиатрите съветват, ако къпете бебето ежедневно, да  не използвате душ гел и шампоан всеки ден, защото макар и деликатна, тази бебешка козметика може да изсуши деликатната му кожа.

Къпане на новородено - Как

Сега нека разгледаме как да изкъпете бебето си стъпка по стъпка. 

#1 Стъпка: Подготовка преди къпане

Ако къпете бебето си с гъба, подгответе мека и равна повърхност. За целта можете да използвате кърпа.

4-4.jpg

Ако използвате бебешка вана, уверете се, че всичко необходимо е на една ръка разстояние, преди да започнете. Бебето ви никога не трябва да е само във ваната.

Където и да се установите, осигурете топлина в помещението. 

#2 Стъпка: Улеснете го

Новороденото ще ви уведоми, когато е готово да премине от баня с гъба към бебешка баня. Дори и пъпчето да е заздравяло, ако бебето ви става изключително раздразнително във ваната, опитайте да го къпете с гъба известно време.

5-2.jpg

Когато все пак започнете да къпете детето си във вода, поставяйте го във водата внимателно, докато придържате гръбчето му с едната ръка и къпете за кратко, за да не се охлажда прекалено.

#3 Стъпка: Поддържайте го на топло

Снимка за внимание
Докато къпете бебето си с гъба, дръжте местата, които не почиствате, увити с пелена, за да не изстине бебето ви. След като се преместите в бебешката вана, периодично плискайте вода над бебето, за да поддържате телесната му температура.

#4 Стъпка: Как да къпем новороденото: започнете първо от главата и после преминете към тялото

Внимателно избършете лицето на новороденото с влажна, топла кърпа. Все още не въвеждайте сапун. Не забравяйте да избършете горната част на главата, зад ушите, около очите, под брадичката и в гънките на врата.

След като почистите лицето и шията на бебето, добавете няколко капки бебешки шампоан или измивен гел в купа с вода. Разбъркайте го, намокрете кърпата си с пяна вода и я изстискайте.

Сега внимателно избършете тялото на вашето бебе. Обърнете специално внимание на зоната на пелените и под мишниците. 

#5 Изсушете и облечете

След като почистите цялото тяло на вашето бебе, обгърнете го в мека памучна хавлиена кърпа. Внимателно подсушете всяка част от телцето му. 

6-1.jpg

Сложете бебето в чиста пелена и, ако желаете, дрехи или пижама. А сега е време да го гушнете и да се насладите на времето си заедно. 

Вместо заключение

Да разберете как да къпете бебето си може да бъде плашещо в първите няколко пъти, но повечето родители бързо се свикват с това. Ако имате въпроси или притеснения, не се колебайте да ги зададете с вашия педиатър.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!