Семейство

Колко важно е да поддържаме нашата пералня чиста?

Mamcheta
5 Февруари 2023

Всеки човек има потребности на ежедневен принцип, които няма как да пропуска. Точно такъв е случаят и с пералните машини. За да изглеждаме добре, дрехите ни трябва да бъдат чисти. А за тази цел имаме нужда от пералня у дома. И въпреки, че този електроуред премахва петната от нашите дрехи, то той също има нужда от почистване. В тази статия на "Mamcheta.bg" ще споделим нашите съвети за това как да почистим пералнята в къщи.

Поддържането на вашата пералня чиста е много важно поради няколко причини:

Хигиена: С течение на времето във вашата пералня могат да се натрупат замърсявания, мръсотия и бактерии, особено в труднодостъпни или скрити места. Това може да доведе до неприятни миризми и дори да повлияе на хигиената на дрехите ви.

Ефективност: Чистата пералня е по-ефективна при прането на вашите дрехи. Натрупването в машината може да доведе до лоша циркулация на водата и намалена ефективност на почистване, което може да доведе до дрехи, които не са толкова чисти, колкото би трябвало да бъдат.

Дълготрайност: Редовното почистване може да удължи живота на вашата пералня. При машина, която не се почиства редовно, може да се наблюдава износване на различни части, което може да доведе до по-чести ремонти и по-кратък живот.

Разходи: Като почиствате редовно пералната си машина, можете да предотвратите проблеми, чието отстраняване може да бъде скъпо.

В обобщение, поддържането на вашата перална машина чиста може да помогне за поддържането на добра хигиена, да подобри ефективността на почистване, да удължи живота на машината и да ви спести пари в дългосрочен план. Важно е да следвате препоръчаните указания за почистване за вашата конкретна машина, за да сте сигурни, че ще остане в добро състояние.

Как да почистим пералнята с препарат?

Ако искате да почистите вашата пералня с препарат, можете да използвате търговски препарат за перални машини, който може да се намери в повечето супермаркети или онлайн. Ето стъпките, които трябва да следвате:

Снимка за внимание
Прочетете внимателно инструкциите на опаковката на почистващия препарат за перална машина и ги следвайте.

1. Започнете, като напълните пералнята с гореща вода, колкото да покрие барабана.

2. Добавете препоръчаното количество от почистващия препарат за перална машина към водата. Това ще зависи от конкретния продукт, който използвате.

3. Оставете машината да работи за препоръчителното време, посочено на опаковката. Това ще позволи на почистващия разтвор да циркулира в цялата машина и да я почисти ефективно.

4. След като изтече препоръчаното време, спрете цикъла и оставете почистващия разтвор да престои в машината поне 30 минути. Това ще позволи на разтвора да работи върху всякакви упорити замърсявания или натрупвания.

5. Рестартирайте машината и я оставете да завърши своя цикъл.

6. След като цикълът приключи, избършете вътрешността на машината с чиста, влажна кърпа, за да отстраните всички останали остатъци.

Забележка: Уверете се, че следвате инструкциите, предоставени от производителя на почистващия препарат за перална машина и ръководството за вашата перална машина. Също така не забравяйте да проветрявате района, докато почиствате и избягвайте вдишването на изпарения или попадането на почистващия разтвор върху кожата ви.

Как да почистим пералнята с оцет и сода?

Почистването на вашата пералня с оцет и сода за хляб е ефективен и естествен начин за премахване на мръсотия и неприятни миризми от машината. Ето как да го направите:

1. Започнете, като напълните пералнята с гореща вода, колкото да покрие барабана.

2. Добавете 1 чаша дестилиран оцет към водата. Оцетът ще помогне за разграждането на всякакви натрупвания и ще премахне неприятните миризми.

3. Оставете машината да работи за няколко минути, за да може сместа от вода и оцет да циркулира в машината.

4. Поставете на пауза цикъла и добавете 1/2 чаша сода за хляб към водата. Содата за хляб ще помогне за неутрализиране на киселинни остатъци и допълнително почистване на барабана.

5. Оставете машината да работи още няколко минути, за да може содата за хляб да се разтвори и разпредели в барабана.

6. Спрете цикъла и оставете сместа от оцет и сода за хляб да престои в машината поне за един час или цяла нощ, ако е възможно.

7. След периода на накисване рестартирайте машината и я оставете да завърши своя цикъл.

8. След като цикълът приключи, избършете вътрешността на машината с чиста, влажна кърпа, за да отстраните всички останали остатъци.

Забележка: Не забравяйте да проверите ръководството на вашата перална машина, за да сте сигурни, че използването на оцет и сода бикарбонат се препоръчва за вашата конкретна машина. Някои машини може да не са съвместими с този метод на почистване или да изискват различен подход.

Как да почистим с белина?

Почистването на вашата пералня с белина може да помогне за премахване на натрупаната мръсотия и плесен от вътрешността на машината. Ето стъпките, които трябва да следвате:

1. Напълнете пералнята с гореща вода. Уверете се, че нивото на водата е достатъчно високо, за да покрие барабана.

2. Добавете 1 чаша белина към водата. Ако вашата пералня е голяма, може да се наложи да добавите още белина.

3. Оставете машината да работи за няколко минути, за да може сместа от белина и вода да циркулира.

4. Спрете машината и оставете разтвора за избелване да престои в барабана поне час. Това ще даде време на белината да убие всички бактерии или мухъл.

5. Рестартирайте машината и я оставете да завърши своя цикъл.

6. След като цикълът приключи, отворете машината и я оставете да се проветри за известно време, за да позволите на останалата миризма на белина да се разсее.

Забележка: Не забравяйте да проверите ръководството за вашата перална машина, за да се уверите, че използването на белина се препоръчва за вашата конкретна машина. Някои машини може да не са съвместими с белина или да изискват различен метод на почистване.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!