Семейство

Kак да подготвим детето за 15-и септември

Mamcheta
30 Юни 2023

15 септември вече чука на вратата, а с него и началото на учебната година. Несъмнено първата седмица в училище е изпълнена с много емоции: вълнение и страх, удивление и притеснение.

Така че, когато нещо се обърка, дори и в на пръв поглед дребни ситуации, като например неправилно произнасяне на името му, неразбиране на указанията, случайно изпускане на обяда, детето може да се почувства съкрушено.

Подготвили сме ви четири съвета, които ще ви улеснят в подготовката за 15 септември и ще помогнат на детето да се чувства спокойно и уверено.

Говорете предварително за това какво да очаквате

Американският телевизионен водещ Фред Роджърс има една много хубава и поучителна фраза: „Когато децата знаят предварително какво ще се случи - и какво няма да се случи - те могат да се подготвят за това, което предстои. Могат да помислят за това и да свикнат с чувствата си по този въпрос. "

Запомнете я и се опитайте да я приложите. Не оставяйте този разговор за 15 септември. Нека бъде поне около месец преди началото на учебната година.  Ето 3 лесни стъпки, с които можете да започнете:

 • Разкажете на детето как изглежда училището. Ако се намира във вашия квартал, може да минавате покрай него на връщане от разходка;сайтове за детски играчки
 • Споделете на детето имената на учителите;
 • Говорете му за сутрешната рутина у дома- какво ще слага в раницата, как ще стига до училище, какво ще яде за обяд, как ще се прибира у дома;
 • back-to-school-siblings-with-backpacks-running-fro-L9RG66U-1024x683.jpg

  Когато разговаряте с детето за това какво да очаква, ще дадете отговор на много от неизказаните му въпроси и ще му помогнете да се справя по-добре с неочакваните ситуации, които възникват.

  Подгответе се за големи емоции

  Нужна е много енергия, за да се приспособиш към нов режим и да се запознаеш с нови учители и съученици. Понякога този процес може да е  съпроводен с изблици на гняв след училище. Въоръжете се с търпение.

  Това е нормално и в никакъв случай не означава, че на детето му е било ужасно в училище. Несъмнено всеки ден се случва поне едно нещо, което го кара да се чувства притеснено, тъжно или объркано.  

  Често тези чувства се изливат навън, когато то е на сигурно място у дома.

  Създайте му предсказуем режим за след училище, включващ закуска, време за игра. А когато детето ви изпадне в срив, останете близо до него и запазете спокойствие. Бурята ще отмине и тогава ще можем да им помогнем да се справят с емоциите, които я съпътстват.

  Изразете доверието си в детето

  Снимка за внимание
  Ето какво споделя американската писателка и преподавателка Дебора Крис: „На прага на 15 септември като всяка майка на първолаче бях притеснена от това, което ще донесе учебната година!

  Но в нощта преди първия ден казах на детето ми: „Толкова се вълнувам за всички думи, които ще научиш и напишеш, за всички книги, които ще прочетеш, за всички картинки, които ще нарисуваш, за всички конструкции, които ще построиш, за математиката, която ще научиш, и за всички начини, по които ще станеш по-силен, по-мил и по-отговорен.

  Обичам да те гледам как растеш!"

  Децата имат уникалната способност да разчитат нашите емоции, за да разберат как трябва да реагират. Ако изразим доверието си в тях, те ще разберат това и обратно- ако се съмняваме в тях, те ще се чувстват несигурни в и способностите си.

  going-to-school-XFV2SYU-1024x683.jpg

  Когато нещо се обърка, можете да го използвате като възможност да изразите доверието си в децата:

  • Благодаря, че ми разказа какво се е случило. Ще разберем това заедно.
 • Уау, това звучи като трудна ситуация по време на междучасие. Правилно сте постъпили, като сте казали на учителя си.
 • Знам, че много се притеснявахте за ____, но се справихте чудесно. Поздравление за смелостта! 
 • Ученето на нещо ново понякога може да бъде и трудно. Но вие продължавате да се упражнявате и усилията ви ще бъдат възнаградени.tollpass
 • the-boy-going-to-school-first-day-at-school-Y7MNCQ3-1024x683.jpg

  Обърнете се към учителя

  Връзката родител-учител е от ключово значение за успеха на децата. Ако забележите, че детето ви изпитва затруднения в академично, социално или емоционално отношение, обърнете се към преподавателя на детето. Не е необходимо да чакате първата родителска среща, за да установите контакт.malchugani

  И накрая, напълно нормално е вие като родител да се притеснявате от началото на новата година. Всички ние работим толкова усилено, за да се грижим за децата си, че понякога имаме нужда да си припомним, че трябва да се погрижим и за себе си, защото нашето емоционално благополучие е най-важната съставка за емоционалното благополучие на нашите деца.плюшени играчки кучетасозопол камери

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!