Семейство

Как да помогнем на детето в периода на кризите на растежа?

Mamcheta
29 юли 2023г.

Срещали ли сте термина "кризи на развитието" в Монтесори? Въпреки че може да звучи тревожно, то е важен момент в човешкото развитие и може да ви помогне да погледнете от друга гледна точка на често срещаните предизвикателства в родителството.

Въпреки че думата "криза" често се използва със силно негативна конотация, първоначалното ѝ значение - на старогръцки krisis - е доста неутрално: буквално означава "избор", "решение" или "раздяла".

В съответствие с тази етимология в Монтесори се използва израза "криза на развитието", за да се опишат преходните моменти в живота.

Можем да обобщим човешкото развитие като поредица от редуващи се кризи и плато - самото раждане, многобройните предизвикателства на детството, но също и "възрастните" предизвикателства, например дипломирането, напускането на дома, създаването на семейство.

Снимка за внимание
Всяка от тях носи и своите предизвикателства. Преходите са деликатни моменти, по време на които подготовката и готовността ни са подложени на изпитание.

Ако са посрещнати добре, те ни дават възможност да се развиваме, но са и точки на уязвимост и опасност, особено ако подготовката ни е била недостатъчна, а средата - неблагоприятна.

За да ви помогнем и от своя страна вие също да помогнете на детето си по време на тези преходи и да разберете драматичните промени и нужди, с които то се сблъсква по време на тях, сме направили списък с най-важните в първия етап на развитие.

Криза при раждането

136-1.jpg

Първият и най-драматичен преход несъмнено е раждането: новороденото буквално навлиза в един нов свят, в който цялата му физическа подготовка до този момент е подложена на изпитание.

То трябва незабавно да започне да диша, а скоро след това да се храни и да регулира собствените си телесни функции. В нито един друг момент от живота ни физическите условия не се променят до такава степен.

Как можем да му помогнем?

135-1.jpg

Първите мигове, минути и часове след раждането, които формират цялостния опит на детето в света, трябва да му дадат гаранции за любов, сигурност и приемане, които в крайна сметка ще формират основното доверие в околната среда. 

Например, освен ако не е налице някаква спешна медицинска помощ, детето трябва да бъде поставено веднага след раждането върху тялото на майката; родителите не трябва да бъдат карани да чакат, за да общуват, да взаимодействат и да се свържат с детето.

Разбира се, кърменето е не само средство за хранене, но и за създаване на връзка между майката и детето. Независимо обаче дали бебето се кърми или се храни от шише. Това трябва да се прави с любяща грижа и внимание. Тъй като именно в този период се формира връзката с майката.

Кризата с отбиването

134-1.jpg

Кризата на отбиването бележи голяма промяна в отношенията между майката и бебето: вместо да разчитат непрекъснато на майката, те вече могат да задоволяват физическите си нужди в заобикалящата ги среда.

Това не означава, че бебето вече не се нуждае от майка си - връзката между тях обаче се променя и се изразява физически по друг начин, а двете страни се радват на нова телесна независимост.

Как можем да помогнем? Най-добрата подкрепа, която родителите могат да предложат, е да наблюдават готовността на детето да се храни с твърди храни и да действат според нея, като се възползват от чувствителния период.

Следващата стъпка е детето да бъде включено в семейството и да му се позволи да участва в "истинското" хранене по начин, който е подходящ и правилен от културна гледна точка - да се храни на масата и с други хора.

Страх от непознати

137-1.jpg

Това може да се счита за подгрупа на кризата с отбиването. Тъй като на тази възраст детето започва да установява лични граници. То започва да протестира срещу навлизането на други хора в личното му пространство без одобрение.

Това не е негативно развитие и не е задължително да възпрепятства взаимоотношенията на детето. В този период те се нуждаят единствено от уважение към чувствата им и търпение да изчакат те да започнат взаимодействие, а не да го налагат. 

Кризата на самоутвърждаването

138-1.jpg

На около двегодишна възраст детето навлиза в ясно изразена и добре позната криза на развитието. Която понякога се описва като "криза на противопоставянето" или "период на "не". Този етикет обаче не е съвсем точен: детето не желае да бъде в опозиция, а просто има нужда да бъде признато като личност със собствено мнение, желания и нужди.

Когато егото на детето се формира, поведението му се променя. Детето често бяга, отхвърля родителите (или любимите си предмети или дейности) и започват прословутите гневни изблици на малчуганите.

Зад всичко това се крие нуждата да се отделиш от родителите и да откриеш собствената си личност. Това не означава, че детето вече не се нуждае от родителите си. Напротив, то започва да се възприема като отделно същество.

Как можем да помогнем?

139-1.jpg

Нуждата от упражняване на волята може лесно да бъде задоволена, като им се предложи избор в неконфликтни ситуации. Например като му се даде възможност да изберете от две или три дрехи или храни. Искането на мнението и помощта на детето, когато това е възможно. Също е израз на уважение и зачитане, от които то отчаяно се нуждае в този период.

Трябва да се отбележи, че тази криза до известна степен се повтаря и припомня в юношеството. Ето защо, ако проблемът бъде разрешен много успешно в тази ранна фаза, на юношата ще му бъде много по-лесно по-късно.


Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!