Кариера

Как да предизвикаме интерес към книгите?

Mamcheta
19 декември 2021г.

Безспорно най-ефективният начин да насърчите децата си да обичат книгите е да им четете на глас. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Може да ви се струва невероятно, но е факт, че дори новородените имат полза от това преживяване.

Затова четете им на глас всеки ден - дали ще е роман, утопична история, или наръчник за родители- съдържанието няма значение. От значение е звученето на гласа ви и темпото на текста.

Проучванията показват, че броят на думите, с които се запознава бебето, има пряко въздействие върху езиковото развитие и грамотността на по-късен етап от развитието му. Но има една уловка: езикът трябва да е жив, личен и насочен към детето. Пускането на телевизор или дори на аудиокнига не се брои. Ако пък детето ви е по-голямо и му предстой НВО статията : Допълнителна подготовка за НВО* след 7-ми клас ще ви бъде изключително полезна!

Разбира се, добре е да започнете да четете на глас детските книги, които ще бъдат част от детската библиотека. По този начин ще предизвикате интереса на детето към книгите още в най-ранна детска възраст. Ето няколко техники от "Mamcheta.bg", които ще улеснят този процес:

#1 Показвайте на детето си вашата любов към книгите

Наличие на книги у дома ще помогне на децата да ги възприемат като част от ежедневието. А вашият пример, че четете често и с удоволствие, ще затвърди това мнение.

Начинът, по който вие се отнасяте към книгите, в крайна сметка ще повлияе на начина, по който децата ви се отнасят към тях.

Малките обикновено подражават на най-близките от обкръжението си. Ако ви видят, че четете с удоволствие и се отнасяте към книгите внимателно и с уважение, вероятно и те ще направят същото.проверка на винетк

#2 Обособете детска библиотека

Докато децата ви са все още малки, е добре да създадете специален кът у дома за детските книжки. В началото той може да включва само един или два рафта от вашата библиотека. Съветваме ви да освободите място на най-долния рафт, за да може вашето дете свободно и лесно да достъпва своите книжки. На по-късен етап можете да вземете етажерка или библиотека за детската стая.

#3 Четете заедно

Направете това специално време на четири очи, което детето ви очаква с нетърпение. Свийте се заедно в уютно кресло или обособете удобен кът за четене в дома си. По време на четенето отделете цялото си внимание на детето и избраната книжка.

Снимка за внимание
Възпитавайте интереса към книгите още от най-ранна детска възраст, защото това ще ви помогне да създадете положителна асоциация с четенето, която остава за цял живот.

Не спирайте да отделяте време за четене на глас, след като децата ви се научат да четат сами. На този етап ги насърчавайте да ви четат през част от времето. Това споделено удоволствие ще продължи да засилва интереса към книгите и занапред.

Нека това е вашето време! Направете го специално и споделяйте удоволствието от приказките заедно, без да се разсейвате с телевизора или телефоните. Може би ще се изненадате да откриете, че една добре написана детска книжка често доставя удоволствие както на децата, така и на вас.

#4 Избирайте четива според възрастта на децата

Подходящите книжки за бебета от 0 до 1 год. включват:

 • малки, леки, с твърди корици, за да могат лесно да се държат от бебето;
 • цветни и ярки картинки, които са ясни и разпознаваеми;
 • различни текстури, капачета, отвори, звукови устройства, огледала и други, които правят четенето по-интерактивно;
 • текстове с детски стихчета и песнички в рима;
 • истории, които се повтарят.
 • Подходящите книжки за деца от 1 до 3 год. включват:

  • прости истории с начало, среда и край;
 • няколко персонажа - хора, животни, играчки;
 • не твърде дълъг, но интересен сюжет;
 • повтарящи се и запомнящи се фрази, с които децата могат да се включат
 • нехудожествени текстове, представящи понятия като цветове, числа, форми, професии и др.;
 • рими, стихотворения или песни (по-дълги от тези за най-ранната детска възраст);
 • интересни картини или снимки.
 • Подходящите книжки за деца в предучилищна възраст включват:

  • Забавни истории с по-дълги и сложни рими, които ще помогнат на детето да научи последователността на буквите и че някои думи имат общи звуци;
  • Книги, които отразяват преживяванията на детето ви, като например тръгването на детска градина, раждане на бебе, и чувствата, които го съпътстват. Подобни истории им  помагат да се адаптират по-лесно и бързо към промените;
  • Истории, в които главният герой е на неговата възраст;
  • Книжките за животни или специфични тематични области често предизвикват голям интерес;
  • Книги с подробни картинки позволяват на децата да използват думи, за да тълкуват и описват събитията/действията в историята. Освен това илюстрациите насърчават разговорите между родителите и децата и въображението.
  • Книги, които разглеждат основни понятия, като форми, цветове, числа и др.
  картини от скандинавски мъх crypto365бетонни кашпиуеб камера къмпинг градинаbitcoin новини


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!