Семейство

Предстоящо раждане - как да се справим с притеснението?

Mamcheta
6 януари 2022г.

Много жени, които искрено желаят да станат майки, се страхуват от акта на самото предстоящо раждане на бебе. Дори и вече да имате по-голямо дете, е напълно естествено да изпитвате притеснение с наближаване на датата на важното събитие.

Снимка за внимание
До 10% от всички бременни жени изпитват толкова силен страх от предстоящо раждане, че негативните им емоции пречат на раждането.

Ако попадате в тази група, може да изпитате пълноценни пристъпи на тревожност, предвещавани от симптоми като сърцебиене, замайване, задух или учестен пулс.

Възможно е също така да сънувате кошмари или да имате проблеми с фокусирането върху нещо друго, освен върху надвисналия ужас от неизвестното.

Страхът и свързаният с него стрес могат да причинят и по-сериозни проблеми. Те могат да допринесат за преждевременни или късни раждания, по-малки бебета, по-висок риск от спешно цезарово сечение и избор на ненужно по медицински причини секцио.

Според редица медицински изследвания уплашените жени изпитват по-голям дискомфорт по време на раждането, отколкото спокойните.

Ако страховете ви от раждането са ви довели до постоянна паника, споделете тези страхове с вашия лекар. Междувременно вижте тези 9 съвета от "Mamcheta.bg", които ще ви помогнат да се справите със страха от предстоящо раждане.

#1 Проследяване източника на тревожност

Определени преживявания могат да предизвикат силно притеснение от раждането. Те включват история на злоупотреба или изнасилване, минал спонтанен аборт или мъртво раждане, предишно трудно раждане и прекомерно излагане на травмиращи истории за раждането.

Според проучване от 2008 г., публикувано в международното списание за акушерство и гинекология BJOG, рискови са и жените с анамнеза за тревожност, депресия и ниско самочувствие.

Разбирането на страха е първата стъпка към облекчаване на тези чувства. Воденето на дневник също може да ви помогне.

#2 Не чакайте деня на предстоящо раждане

Започнете да идентифицирате и да се справяте със страха си още в началото на бременността, а не в нейния край. Вероятно притесненията ви са дълбоко вкоренени и може да отнеме време, за да ги отстраните.

Тревожността има тенденция да се увеличава с напредването на бременността. Тя става най-силна с наближаването на датата на раждане, така че се опитайте да откриете източника и решенията още в началото.

#3 Обмислете терапия

Проучване, проведено във Финландия, установява, че жените със силен страх от раждане, които са преминали през когнитивна (разговорна) терапия, са имали по-кратки раждания и по-малко ненужни цезарови сечения, отколкото тези, които не са преминали през такава терапия. Нашият съвет е, ако почувствате, че силно притеснение започва ви завладява, да се обърнете към терапевт.

#4 Научете умения за релаксация за предстоящо раждане

Практикуването на самохипноза, медитацията и дихателните упражнения могат да ви помогнат да се успокоите по време на бременността и раждането. Слушането на аудио ръководства за релаксация, които описват вашето идеално "спокойно място", е друга ефективна възможност.

#5 Споделете страховете си

Не се притеснявайте да кажете на гинеколога или акушерката, че се страхувате. Самото говорене за това може да помогне, а и вашият лекар вероятно има идеи как да намали тревожността ви. Понякога просто научаването на фактите - например колко често се случват усложнения при раждане - може да ви успокои.

#6 Изложете страховете си в писмен вид

Създайте план за раждане от една страница. Нека той да включва желанията ви относно болкоуспокояващи, родилни пози и наблюдение на плода, както и честно обяснение на страховете ви. Споделете го с вашия гинеколог по време на редовните посещения. Може да подготвите и копие, което да дадете на медицинския персонал, когато ви приемат в болницата. Знанието, че лекарите са наясно с вашите притеснения, ще ви помогне да се успокоите.

#7 Изберете си дула, която да бъде с вас по време на предстоящо раждане

Дулата е специално обучен придружител, която осигурява физическа и емоционална грижа чрез техники на комфорт. Това могат да бъдат масажи и пози, които действат облекчаващо на раждащата жена. Едновременно с това тези похвати засилват прогреса на акта на раждането.

По време на бременността дулата ви помага да взимате информирани решения по отношение на плана за раждане. Тя още ви дава и насоки как да запознаете екипа, който ще ви изражда, с вашите предпочитанията. По време на вашето раждане тя е неотлъчно до вас.

#8 Изключете негативните истории

Не гледайте страшни телевизионни предавания за раждането, не четете ужасяващи истории и не слушайте как приятелките ви разказват кървавите подробности от раждането си. Някои експерти смятат, че страхът от раждане е станал по-разпространен след появата на сензационни изображения на раждането.

#9 Научете повече за облекчаване на болката

Повечето жени се страхуват до известна степен от болката при раждане, но знанието, че има безопасни и ефективни средства за облекчаване на болката, може да помогне да намалите тревогата си. Посетете курс за бъдещи родители. Поговорете предварително с вашия гинеколог за медикаменти и други методи за облекчаване на болката и включете намеренията си в плана за раждане.картини от скандинавски мъхcrypto365bitcoin новини


Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!