Семейство

Как да се успокоим при нервна криза – доказани практики, които ще променят живота ти

Mamcheta
9 юли 2023г.

Нервна криза или срив се случва, когато стресът се натрупа до ниво, с което вече не можете да се справите, и води до криза на психичното здраве. След като потърсите професионално лечение, можете да започнете да възстановявате живота си, като научите и използвате по-здравословни стратегии за справяне със стреса и като разчитате на приятели и семейство за социална подкрепа. В тази статия на "Mamcheta.bg" ще поговорим именно за това как да се успокоим при нервна криза.

Трябва също така да сте наясно с предупредителните знаци за предстояща криза и да използвате стратегии за облекчаване на стреса и овладяване на кризата, за да предотвратите повторната й поява.

Всички искаме да знаем как да се успокоим при нервна криза, за да се уверим, че запазваме здравето си максимално и предотвратяваме максимално много щети. В тази статия споделяме с вас някои доказани практики, които ни помагат да се успокоим при нервна криза. 

Какво се случва по време на нервна криза?

За да разберем как да се успокоим при нервна криза е важно първо да знаем какво представлява нервната криза и как да усещаме, когато настъпи.

Нервната криза е по-скоро криза на психичното здраве, отколкото състояние, което може да се диагностицира, но може да бъде също толкова сериозна и може да бъде много плашеща, независимо дали я изпитваме за първи или за пореден път.

Но ако знаем как да се успокоим при нервна криза, до голяма степен можем да вземем контрола в наши ръце, дори и в най-напечените ситуации. Ако претърпите нервен срив, може да почувствате изключително безпокойство или страх, силен стрес и сякаш просто не можете да се справите с нито една от емоциите, които изпитвате.

Тази криза ще ви остави неспособни да функционирате нормално, да ходите на работа или училище, да се грижите за децата си или да извършвате някоя от обичайните си ежедневни дейности. Симптомите на нервен срив могат да включват емоционален стрес, както и физически симптоми и сещания, като болки в гърдите и затруднено дишане.

Нервната криза обикновено е провокирана от преживяване на голям стрес, с който установявате, че не можете да се справите по здравословни начини.

Какво точно ще предизвика нервен срив, колко натрупване на стрес е необходимо и колко дълго ще продължи епизодът на нервна криза са строго индивидуални аспекти за всеки човек.

Всеки има различна точка на пречупване, но хората със здрави стратегии за справяне, тези, които знаем как да се успокоим при нервна криза, сме по-малко склонни да страдаме от такава повторно. Друг допринасящ фактор, в допълнение към стреса, може да бъде основно и нелекувано психично здравословно състояние, като тревожно разстройство или дълбока депресия.

Как да се успокоим при нервна криза – лечение

Ако сте преживели нещо, което наподобява това, което често се нарича нервен срив, потърсете оценка от специалист по психично здраве. Вашата диагноза вероятно е криза на психичното здраве, въпреки че психиатър може също да определи, че имате основно психично заболяване, което може или не може да е допринесло за настоящата ви криза.

След като бъдете оценени, можете да работите с психиатър или терапевт, за да разработите план за лечение, който ще ви помогне да се справите по-добре със стреса и да избегнете бъдещи кризи. В зависимост от тежестта на кризата, може да помислите за кратък престой в лечебно заведение за настаняване.

Това може да помогне, като ви даде възможност да се съсредоточите само върху вашето благосъстояние, докато се лекувате. Вашият план за лечение може да включва няколко вида терапия, облекчаване на стреса и стратегии за релаксация, групова подкрепа и евентуално лекарства.

Как да се успокоим при нервна криза – методи за справяне

Едно от най-важните неща, които можете да направите, по време на нервна криза или след преживяване на такава. Е да използвате здравословни стратегии за справяне със стреса и за релаксация.

Липсата на тези стратегии е част от това, което е довело до кризата на първо място, но ако преминете през добър план за лечение, ще усвоите тези инструменти за справяне, овладяване и успокояване и ще се упражнявате да ги използвате. Ето няколко идеи за справяне със стреса по здравословен начин. Ако почувствате, че започва да се натрупва и сте на път да изпитате нервна криза:

 • Отдръпнете се от всичко, което ви причинява твърде много стрес. Това не означава, че трябва да напуснете работата си, ако тя е причина за вашия стрес, но ако нещо причинява повишаване на нивата на стрес, направете кратка почивка от него. Само един ден извън работа може да помогне.
 • Правете упражнения на чист въздух, тъй като стресът нараства. Упражненията и спортът са чудесно средство за облекчаване на стреса и всичко, което наистина е необходимо, е малко ходене. Правете каквито упражнения искате и ви помагат да се фокусирате върху нещо друго, което не ви стресира, и ако е възможно, правете ги навън.
 • Говорете с близък приятел, който е добър слушател. Когато стресът стане твърде голям и твърде много, някой, който умее да изслушва, ще ви позволи да изразите и споделите чувствата си.
 • Пийте горещ чай или кафе, не алкохол. Горещата напитка може да бъде много успокояваща, но много хора се изкушават да използват алкохол, за да се отпуснат. Това може да има обратен ефект, така че избягвайте алкохол или други вещества, когато се чувствате стресирани.
 • Опитайте медитация, бавно дишане или йога. Техниките за релаксация са лесни, след като се научите как да ги правите. Ако сте преминали през програма за лечение след нервна криза, вероятно сте практикували някои от тези инструменти.
  Обърнете се към тях, когато започнете отново да се чувствате претоварени. Дори само пет минути съсредоточаване върху дишането ви може да намали нивата на стрес.
 • Как да се успокоим при нервна криза – направете промени, за да избегнете повторение

  Снимка за внимание
  Да знаете как да се възстановите от нервен срив не е нещо, което ще дойде естествено и затова лечението е толкова важно.

  Терапевтите и други професионалисти в областта на психичното здраве могат да ви научат на стратегиите, от които се нуждаете, за да се възстановите и да предприемете стъпки, за да предотвратите повторна криза на психичното здраве в бъдеще.

  Едно от най-важните неща, които ще научите, е как да промените начина си на живот. За да намалите стреса и да сведете до минимум шансовете за нов нервен срив, включително:

  • Промяна на това, което ви причинява стрес, като работата ви или токсична връзка
 • Намаляване на отговорностите, които може да са станали непосилни
 • Да молите близки хора за помощ с отговорности, които не можете да премахнете напълно, като гледане на деца
 • Прекарвайте повече време в правене на неща, които ви харесват и са релаксиращи
 • Спиране на тютюнопушенето и намаляване или спиране на употребата на алкохол или други вещества
 • Хранете се здравословно и правите много упражнения
 • Достатъчно сън всяка нощ
 • Редовно практикуване на техники за релаксация и прилагане на стратегии за справяне, ако е необходимо
 • Как да се успокоим при нервна криза – как да разберете, че сте на прага на нервна криза

  Това са някои примери за ранни предупредителни знаци, че може би сте застрашени от нервна криза:

  • Представянето ви на работа или в училище се влошава леко или задълженията ви у дома започват да намаляват. Имате чувството, че не се справяте.
 • Апетитът ви се е променил и вие губите или наддавате на тегло.
 • Чувствате голямо напрежение.
 • Борите се с концентрацията, паметта или изпълнението на задачи.
 • Започнали сте да пренебрегвате външния си вид или хигиената си.
 • Чувствате се неангажирани и изолирани.
 • Настроението ви е ниско и се чувствате депресирани или тревожни.
 • Обръщате се към стари, нездравословни стратегии за справяне, като например да пиете алкохол.

 • Научета за лайф коучинг.

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!