Семейство

Как да спрем хремата при малките деца?

Mamcheta
27 юли 2023г.

Струва ли ви се, че детето ви има постоянна хрема? А знаете ли, че това може и да е така? Хремата (ринорея) е често срещан симптом на много детски болести. В резултат на това родителите понякога се затрудняват да определят първопричината и да намерят най-ефективното лечение за хремата при малките деца.

Хремата може да означава различни неща - от най-обикновена настинка или алергия до нещо по-сериозно, например инфекция на синусите.

Постарахме се да съберем за вас някои от най-често срещаните причини за хрема при малките деца, както и някои съвети как да я спрете. Затова продължете да четете по-надолу. И след това се върнате, за да прочетете статията Бабини рецепти за синузит, която е много полезна за малки и големи!

Хремата при малките деца - Алергии

140-1.jpg<

Проучванията показват, че около 40% от децата на възраст между 6 и 19 години са с повишена чувствителност към поне един често срещан алерген. Най-често срещаните симптоми са реактивност и възпаление на носа.

Този вид алергична чувствителност се нарича алергичен ринит или сенна хрема.

Алергичният ринит се причинява от свръхреакция на имунната система на организма към нещо в околната среда (като полени, спори на плесени, прахови акари или пърхот от домашни любимци), което се вдишва.

Повечето алергии - като сезонните например - са неприятни, но не са съвсем сериозни. Други, като тежките хранителни алергии, могат да бъдат животозастрашаващи.

Хремата при малките деца - Обикновена настинка

141-1.jpg

Според лекарите в предучилищна възраст децата боледуват средно от шест до осем настинки годишно. Хремата при малките деца е един от симптомите на обикновената настинка, която се причинява от вирусна инфекция на носа и гърлото.

Макар и досадна, хремата при настинка има своята цел: слузта изчиства вируса от организма.

Други признаци и симптоми на настинка при малките децата:

 • Запушен нос
 • Кашлица
 • Затруднено преглъщане
 • Ниска температура (38 до 39ºС)
 • Кихане
 • Възпалено гърло
 • Тъй като простудните заболявания и алергиите имат много общи симптоми, невинаги е лесно да ги разграничим.

  Общо правило: Ако детето ви се подобри след седмица до 10 дни, най-вероятно става въпрос за настинка. Ако симптомите им продължават по-дълго и/или се появяват след излагане на определени вещества или по време на сезонни промени, вероятно причината е в алергиите. 

  Други инфекции на дихателните пътища

  142-1.jpg

  Вирусните инфекции на дихателните пътища, като грип, също могат да причинят хремата при малките деца. Макар че при грипа това се случва по-рядко, отколкото при обикновената настинка, целта е същата - да се освободи тялото от вируса.

  Други признаци на вирусна респираторна инфекция са запушен нос, кашлица и дращене в гърлото.

  Синузит

  143-1.jpg

  Синусите са множество кухи пространства, разположени около очите, носа и челото. При настинка или алергия синусите могат да се възпалят и да произвеждат повече слуз от обикновено. Ако тази слуз не може да се оттича ефективно, синусите могат да се запушат.

  Микробите, които са попаднали в синусите, могат да доведат до синузит или инфекция на синусите. Симптомите на синузит включват повишена температура, зелен секрет от носа и главоболие.

  Как да спрем хремата при малките деца ?

  144-1.jpg

  Хремата при малките деца може да бъде нещо повече от досадно явление. Вирусите се разпространяват чрез капчици при кихане, кашляне и капене от носа. Като се има предвид колко трудно е да се спре детето да не докосва лицето или устата си, то много лесно може да разпространи микроби сред другите.

  За да спрете хремата на детето си, изберете лечение, което е насочено към основната причина, независимо дали тя е алергия или инфекция. Лечението, насочено към специфични носни симптоми, може да облекчи и малките хреми.

  Освен спрейовете и лекарствата, които ще ви предпишат лекарите, можете да опитате да помогнете на малкото си детето и по още няколко начина. Ето какви са те:

  • Давайте му да пие много течности. Едно от основните правила при хрема е да бъдем много добре хидратирани. Това ще ни помогне да втечним слузта и да я изхвърлим по-лесно. Ако не сме достатъчно хидратирани секрета ще се сгъсти и ще се сдобием с един много запушен нос. 
 • Предложете гореща напитка на детето си. Направете му чаша чай с мед и лимон или такъв, който е с мента, лайка и джинджифил, защото тези съставки имат противовъзпалително действие. Също така горещите напитки освен, че са полезни, когато времето на вън е студено, ще помогнат на детето ви в борбата със запушения нос.
 • Направете инхалация! Знаете ли, че парните инхалации помагат да спрете хремата? А освен това е и много ефективно, защото намалява времето за възстановяване в пъти по-бързо, отколкото ако не се правят инхалации. 
 • Опитайте с горещ душ! Разбира се, не толкова горещ, че да изгорите детето, а сако колкото да се образува пара от водата. Това е начин, който ще му помогне да се почувствате по-добре, защото ще успее да се освободи от гъстия секрет, който се е насъбрал в носа и ще го облекчи.
 • Кога все пак да потърсите лекар? Всичко, което изредихме до тук ще ви помогне да облекчите симптомите, когато сте у дома, но ви съветваме, ако състоянието на детето ви не се подобрява след 1-2 дни да потърсите лекар.

  Снимка за внимание
  Няма да се наложи да ходите до спешното, но хремата може да бъде симптом на някое остро или хронично състояние.

  Затова ви съветваме за всеки случай да не лекувате сами своето дете, особено пък ако има и други симптоми.


  препоръчваме ви:

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!