Семейство

Как да свалим температурата на детето?

Mamcheta
30 юли 2023г.

За всеки родител сцената с температурата на детето е много добре позната. Поставяте ръката си върху челото на болното си дете и тя се затопля. След това термометърът потвърждава подозрението ви: то има температура. Не изпадайте в паника, ще ви споделим някои прости правила, за да му помогнете да се справи бързо с болестта. Ако температурата е съпътсвана и с повръщане статията [Домашен лек против повръщане](https://www.zasemeistvoto.com/domashen-lek-protiv-povrashtane) ще ви е изключително полезна.

Треската е защита срещу инфекция. Тялото на детето ви повишава температурата си, за да унищожи микробите и вирусите. В повечето случаи всичко отшумява и изчезва до 3 дни. Ако детето ви има и кашлица прочетете статията ни Бабини рецепти за кашлица, в която сме подбрали най-добрите рецепти!

Как да свалите температурата на детето?

128-1.jpg

Можете да направите много, за да накарате детето ви да се чувстват по-добре. Ето и няколко начина, които не включват даването на лекарства:

 • Студен компрес - Поставянето на хладка, мокра кърпа върху главата на детето може да свали температурата и да помогне на бебето да си почине.
 • Течности - За да предотвратите дехидратацията и да помогнете на тялото да се охлади, давайте на детето си много течности, включително вода, чай, бистри супи, сладолед или кисело мляко. Ако бебето ви е на възраст под 6 месеца, майчината кърма ще хидратира и укрепи имунната система на бебето ви, докато се бори с болестите.
 • Използвайте климатик или вентилатор на ниска степен, за да поддържате в стаята на бебето комфортна температура (21-23ºС). Също така се старайте да не извеждате детето си на слънце. Ако излизате навън, останете на сянка.
 • Леки дрехи - махнете допълнителните слоеве дрехи, за да може детето ви да губи топлина по-лесно през кожата. Тъй като бебетата не могат да регулират добре температурата си, е по-трудно да ги охладите, когато прегреят, с няколко слоя дрехи.
 • Баня с хладка вода- Помогнете на детето си да се почувства по-спокойно с релаксираща баня с хладка вода. Тъй като водата се изпарява от кожата на детето, тя може временно да свали температурата. Избягвайте обаче да използвате студена вода, тъй като тя може да накара бебето да трепери и да повиши температурата му.
 • Какво да направите обаче, ако не можете бързо да свалите температурата и детето е видимо зле?

  129-1.jpg

  Лекарствата за сваляне на температурата с ибупрофен се препоръчват за деца над 6 месеца и спокойно можете да ги давате и на по-големи. Съветваме ви предварително да се консултирате с вашия лекар и да знаете какво точно да вземете, за да сте подготвени за подобни непредвидени ситуации. 

  Какво не трябва да правите, когато детето ви има температура?

  130-1.jpg
  • Никога не давайте на детето си аспирин, дори и да е в тийнейджърска възраст. Той може да причини сериозно състояние, наречено синдром на Рейе.
 • Избягвайте комбинирани средства за лечение на настинка и грип при малки деца. Те не трябва да се използват при деца под 4-годишна възраст. При по-големите деца не е ясно доколко добре действат.
 • Ако решите да използвате лекарство за простуда, консултирайте се с педиатъра си, за да сте сигурни, че детето ви е на възраст, на която може да го приема. Специалистите съветват на деца под 2-годишна възраст да не се дава какъвто и да е продукт за кашлица или настинка, който съдържа деконгестант или антихистамин, а дори и при деца над 2-годишна възраст трябва да се внимава. Освен това на деца под 4-годишна възраст не трябва да се дава продукт, който съчетава лекарства за кашлица и простуда. Възможните странични ефекти могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи

 • Не използвайте леденостудена вана и не разтривайте кожата на детето си със спирт. Всяко от двете може да доведе до повишаване на температурата.
 • И дори ако детето ви го втриса, не го завивайте с дебели одеяла или дрехи.
 • Кога трябва да се обадите на лекар?

  131-1.jpg

  Ако детето ви вдига висока температура отново и отново заведете детето си при неговия педиатър. Високата температура е сериозен предупредителен знак. Дори и да е късно вечер обадете се на педиатъра си, ако детето ви:

  • има вдига температура 40oC или по-висока;
 • е на възраст под 3 месеца и има температура 38oC или по-висока;
 • има треска, която продължава повече от 72 часа (или повече от 24 часа, ако детето ви е на възраст под 2 години);
 • има треска заедно с други симптоми, като скованост на врата, силно възпалено гърло, болки в ушите, обрив или силно главоболие;
 • получава припадък;
 • изглежда много болен, разстроен или не реагира.
 • Колко често да мерите на температурата на детето ви?

  132-1.jpg

  Колко често трябва да мерите температурата зависи от ситуацията. Най-добре е да попитате педиатъра си. Обикновено не е необходимо да мерите температурата на детето си и да го будите, ако спи спокойно.

  Но трябва да го направите, ако детето ви изгаря от температура или ако в миналото е имало гърчове с повишена температура.

  Кой термометър е най-подходящ за деца?

  133-1.jpg

  Цифровите са добри, но дават много леки отклонения, които в някои случай ще са ви особено важни. Най-точни си остават стъклените термометри, защото са най-точни. Те могат да се използват в устата, ректално или под мишницата. При малките деца ректалната температура е най-точна. Ако децата ви са на възраст 4-5 години или повече, вероятно можете да получите добри резултати с термометър в устата. Под мишницата е най-надеждно и е по-лесно да се направи.


  Loading...
  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!