Кариера

Как се лекува страх – 5 ефективни начина за борба със състоянието

Mamcheta
10 Февруари 2023

В човешката ни природа е да избягваме емоциите, които ни плашат, но винаги ли това е правилният вариант, или е време да се запитаме как се лекува страх? Кой иска да влезе директно в сблъсък с това, което обещава да бъде болезнено или притеснително преживяване?

Само че това, че непрекъснато избягваме да се изправим пред чудовището на страха и да се запитаме как се лекува страх често води до това ние да станем заложниците на това чудовище, което заживява вътре в нас. 

Обикновено избягването на страховете включва криене от всеки потенциален стресор, който може да причини безпокойството и ангажиране с безкрайно разсейване, за да мислим за нещо друго, но не и за страха, как да го победим и как се лекува страх.

Уви, ние хората често по същия начин се крием от потенциални предизвикателства, които могат да доведат до растеж и радост. Освен това не можете да се криете вечно от страха, нали така? Защото той все някога ще ви удари, въпреки всичките ви усилия да го потиснете. И е вероятно да удари в момент, когато най-много се нуждаете от емоционално спокойствие.

Ето защо е важно да знаем как се лекува страх. Само така можем бързо да се измъкнем от състоянията на тревога и прекомерен стрес.

Добрата новина е, че след като се изправите лице в лице със страха си и позволите на чудовището да подиша чист въздух, вместо да го натикате в далечно отделение на мозъка си, страхът започва да губи способността да ви управлява и да диктува вашите решения. Нека в днешната статия разгледаме пет ефективни метода, които частично или изцяло отговарят на въпроса как се лекува страх. 

Как се лекува страх – избягване на избягването

Единственият начин да разберете как се лекува страх е да опознаете страха си, което означава, че трябва да се изправите срещу него. Избягването на нашите страхове само ни пречи да продължим напред и ни прави тревожни.

Но бъдете нежни със себе си и правете само това, което смятате за безопасно! Ако установите, че изпадате в паника, направете почивка и намерете нещо приятно или утешително, което да забележите или направите. Ако се почувствате в безопасност по-късно, можете да опитате да изследвате страха си отново, като правите почивки, ако е необходимо.

Ако ви е трудно да се справите сами с хроничните страхове или безпокойство, имайте предвид, че терапевтите могат да бъдат безценни в подпомагането на процеса чрез различни ефективни стратегии. Ако сте преживели травма, особено важно е да работите с терапевт, за да създадете безопасна среда, в която можете да се изправите пред страха си и да реконструирате спомените си.

Ако страхът или безпокойството са по-леки, можете да опитате медитация за осъзнатост. Научете повече за техниките за фокусиране. Всичко, което трябва да направите е да седнете тихо и да наблюдавате настоящия момент. Ако възникне страх или безпокойство, разпознайте го. Ако можете, бъдете любопитни.

Снимка за внимание
Наблюдавайте безпокойството. Забележете как се усеща в тялото ви. Забележете всички свързани мисли. Вижте дали можете да го наблюдавате такъв, какъвто е. Не се намесвайте в историята или се опитвайте да се отървете от нея или да я промените.

И когато имате нужда, направете почивка и насочете вниманието си към нещо неутрално, като ритъма на дишането си или ръцете в скута. Имайте предвид, че всеки път, когато се почувствате твърде развълнувани, може би е най-добре да спрете и да отворите очи и да забележите предмети в стаята или да се разходите малко.

Как се лекува страх – изберете позитивното

2-11.jpg

Страхът ни кара да забелязваме и помним негативни събития, което засилва усещането ни, че светът е страшно място. Можем да работим, за да променим това, като съзнателно забелязваме това, което е положително.

Например радостта, която изпитваме, когато видим някого, когото обичаме. Или пък удоволствието от слънчевия ден, красотата в природата, забавлението навън, хуморът в ситуация.

Позитивността разширява нашата перспектива. Ние буквално имаме по-широк поглед, който ни предлага повече възможности. И колкото повече практикуваме позитивност, толкова повече тя се изгражда, създавайки устойчивост, която ни позволява да функционираме дори в трудни времена на страх и тревога. 

Придавайте смисъл

3-11.jpg

Страхът може да разбие усещането ни за света, какъвто го познаваме. Тези, които са преживели травма, може да са преживели и реални загуби, които допълнително ги карат да поставят под въпрос смисъла на живота си. Преживелите травма също често се чувстват виновни за случилото се, чувствайки, нелогично, че са могли по някакъв начин да го предотвратят. 

Но независимо дали страдаме от тревожност или травма, важно е да преоткрием чувството за цел и смисъл. Проучване над 80-годишни хора за факторите, допринасящи за дълголетието, установява, че хората, които се връщат към здравословно поведение след травма са тези, които могат да намерят смисъл в травматичното преживяване и да възстановят чувството за сигурност за света.

Потърсете подкрепа

4-10.jpg

Страхът също може да ни накара да се чувстваме откъснати от другите. Проектът за дълголетие установил също, че един от ключовите фактори за дълголетието на хората, които са преживели травма в живота си, е силата на техните социални взаимоотношения.

Има много причини за това. Приятелите и семейството могат да ни помогнат да направим реалистична оценка на заплахата. С подкрепата на другите се чувстваме по-уверени, че можем да се справим с проблемите. И физически, наличието на любим човек ни успокоява и намалява реакцията със съпротива или бягство.

Как се лекува страх с разходка в природата

5-6.jpg

Както показват редица съвременни изследвания на връзката между човек и природа, престоят сред природата намалява страха и безпокойството и увеличава приятните усещания. Гледайки сцена с природна красота, хората описват чувствата си с думи като спокойствие, красота, щастие, надежда и жизненост.

Свързаността с природата не само кара хората да се чувстват по-добре емоционално, но намалява кръвното налягане, сърдечната честота, мускулното напрежение и производството на хормони на стреса. Всички те са сигнали, че тялото изпитва страх и е стресирано.

Когато се борите с чувството на страх или безпокойство, намерете парк или зелено пространство и отидете на разходка или потичайте. Освен възстановителните ефекти на природата, физическите упражнения ще помогнат и за подобряване на настроението. 

Изправете се срещу страховете и тревогите си, за да не станат изтощителни. Определете начини да създадете усещане за личен контрол в живота си.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!