Дом

Какви цветове да изберете за вашата стая през 2023 година

Mamcheta
15 Март 2022

Искате да промените интериора в дома си или пък искате да ремонтирате новото си жилище, но не знаете как да подберете правилно цветовете?

Разбираме, изборът на идеалния цвят боя за стаите в дома ви може да се окаже трудна задача. Има толкова много фактори, които трябва да се вземат предвид - от психологията на цветовете до най-подходящите цветове за всяка стая. Но с малко насоки можете да откриете идеалния цвят боя за вашия дом. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да го направите.

Психология на цветовете

Как цветовете влияят на настроението ни?

За никого не е тайна, че цветовете могат да окажат голямо влияние върху настроението ни. Помислете само как се чувствате, когато видите някой, облечен изцяло в черно, и някой, облечен изцяло в бяло. Цветовете могат да ни накарат да се чувстваме щастливи, тъжни, тревожни, гневни или дори просто отегчени.

Но защо е така? Какво е това, че някои цветове могат да предизвикат толкова силни емоции?

Оказва се, че начинът, по който цветовете влияят на настроението ни, е научно обоснован. Различните цветове могат да стимулират различни части на мозъка, което от своя страна може да доведе до различни емоции.

Доказано е например, че червеният цвят повишава сърдечния ритъм и кръвното налягане, което може да доведе до чувство на възбуда или тревожност. Синият цвят пък има успокояващ ефект върху тялото и ума.

Така че, ако искате да създадете определено усещане в дома си, изборът на подходящ цвят боя може да бъде чудесно начало. Но как да разберете кои цветове ще са най-подходящи за всяка стая? Продължавайте да четете, за да разберете!

Най-добрите цветове за боядисване на дома ви

Най-подходящите цветове за всяка стая в дома ви

1-3.jpg

Изборът на правилния цвят боя за вашия дом може да се окаже трудна задача. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид - от настроението, което искате да създадете, до количеството естествена светлина в помещението. Но не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви помогнем!

Първата стъпка е да решите какво усещане искате да създадете във всяка стая. Искате пространство, което да е уютно и привлекателно? Или светло и просторно? След като сте определили цялостната атмосфера, можете да започнете да избирате цветове.

Ако търсите уют, опитайте топли цветове като червено, оранжево или жълто. Тези цветове ще направят пространството по-малко и по-интимно. За по-светло и проветриво усещане използвайте студени цветове като синьо, зелено или лилаво.

След като сте избрали обща цветова схема, е време да започнете да мислите за конкретни нюанси. Ако не сте сигурни какво ще е най-подходящо за вашето пространство, препоръчваме да вземете мостри от любимите си цветове и да ги изпробвате върху стените, преди да вземете окончателно решение.

Как да намерите идеалния цвят боя за вашия дом

Съвети за избор на идеалния цвят на боята

Когато става въпрос за избор на цвят за вашия дом, трябва да имате предвид няколко неща. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите идеалния цвят боя за вашия дом:

1. Помислете за настроението, което искате да създадете във всяка стая.

Цветовете могат да окажат голямо влияние върху настроението ни, така че е важно да изберете цветове, които да създадат атмосферата, на която се надявате във всяко пространство.

Например, ако искате стаята да се чувства спокойна и релаксираща, можете да използвате по-меки и студени цветове като синьо и зелено. От друга страна, ако искате стаята да е по-енергична и вълнуваща, по-ярките цветове като червено и оранжево може да са по-подходящи за вас.

2. Помислете за количеството светлина във всяка стая.

Количеството естествена светлина, което получава помещението, може да има голямо значение за това как изглежда цветът на боята, след като бъде нанесен върху стените. Цвят, който изглежда чудесно в светла, слънчева стая, може да изглежда скучен и безжизнен в по-тъмно и сенчесто помещение. Важно е да изпробвате цветовете на боите в реалното пространство, преди да вземете окончателно решение.

Какви цветове за вашата стая да изберете през 2023 г.?

Всяка година се появяват нови и интересни тенденции. Затова и днес решихме да ви разкажем повече кои ще са новите тенденции в цветовете за 2023 г.

  1. Цветовете за 2023 ни помагат да се чувстваме по-добре и по-комфортно у дома си

Страстта към природата и създаването на красив интериор у дома, в допълнение към нарастващата нужда от мир и спокойствие в ежедневието ни, са повлияли на много в определяне на тенденциите в цветовете на боите за 2023 г.

Земни нюанси, вдъхновени от океанското синьо и горското зелено - това са цветовете, които ще бъдат много модерни през следващата година. Има и добра новина за любителите на ярките и жизнерадостни цветове - те също ще бъдат на мода!

Земните цветове - най-избираните цветове за новата 2023 година

2-3.jpg

Известно е, че емоционалното ни състояние е много силно свързано с околната среда, така че не е изненадващо, че след трудната 2020 и 2021 г. всички изпитват нужда от спокойствие и влизат с тази надежда и в новата 2023 г.

В съответствие с това дизайнерите и експертите по цветовете предвиждат завръщането на топлите неутрални палитри, като в тях се включат сивото и бежовото, а също и бледите и белите тонове.

Модерните цветове в боята за 2023

Жизненост навсякъде, дори и у дома

През 2023 г. ще продължим да наблюдаваме възраждането на богатите и наситени нюанси. Ще видим много скъпоценни нюанси като рубин и сапфир, много земни тонове като кипарис и шафран, а дизайнерите и собствениците на жилища няма да се поколебаят да създадат интериор, наситен с цветове.

Можете да изберете кремавото и ярко червено, което толкова обичате, с примеси на синьо и смесица от приглушени цветове, за да създадете енергично, но уютно пространство за пиене на коктейли или разговори с приятели.

Бижутерски нюанси

Като се има предвид неочакваното количество време, което всички ние прекарахме в домовете си през изминалите години, и като се има предвид нуждата ни да намерим щастие, е много вероятно 2023 г. да бъде годината на освежаване и преоткриване на цветовете.

Снимка за внимание
През последните няколко години сред интериорните дизайнери не липсваше цветен дух и тази тенденция със сигурност ще продължи и през новата година.

Слънчеви нюанси

През последните години се ориентирахме много към жълтото. Дизайнерите обичат мекото жълто, използвано като неутрален цвят или като акцент към синьото и охрата, както и блоковите щампи в комбинация със земни тонове.

Можете също така да използвате жълти тапети в комбинация с пастелно син диван и възглавници за акцент, за да създадете контраст. Можете да допълнете с щрихи от зелено за цветна декорация, без да претоварвате цветовото пространство.

Стени в неутрални цветове, изпълнени с цветни художествени рамки

С началото на годината ще има много марки интериорни бои, които наблягат на избора си на модерен цвят за 2023 г. В момента обаче наблюдаваме повишен интерес към инвестиране в декорация на стени с артистични елементи в ярки и смели цветове.

Затова, за да създадете идеалния фон, можете да използвате неутрален цвят като сиво или топло бяло, който ще бъде много модерен за новата година. Ако искате по-богата цветова гама, можете да изберете цвят слива или лилаво, за да създадете акцент по стените.

Природата

3-3.jpg

След цялата лудост, през която преминахме през 2020 г., очакваме да започнем да живеем в топли домове, които предизвикват чувство на уют и сигурност.

Помислете за наситени шоколадови нюанси, искрящо зелено и наситено синьо. Можете също така да пренесете атмосферата на открито в помещението, като използвате искрящо зелени нюанси, флорални тапети и свежи цветя.

Приглушени и меки цветове

Интериорните дизайнери са единодушни, че сега интериорният дизайн е насочен повече към комфорта и по-малко към съвършенството. По-дългият престой вкъщи ви позволява да наблюдавате как се променя светлината през деня. Цветовете на боите са склонни да се променят и дори по-суровите нюанси могат да изглеждат по-меки.

Неутрални цветове в комбинация с ярки цветове

Експертите са единодушни, че тенденцията към неутрални цветове в комбинация с нещо по-ярко, като например жълто, съчетано със сиво, е във възход. През последните няколко сезона много хора са използвали сиво за декорация на дневната, затова е време да се използват нови цветове, които повишават настроението и креативността.

Бледата охра е новият неутрален цвят

Неутралните сиви нюанси обикновено се използват като универсални нюанси, за да балансират всеки друг цвят, с който се комбинира сивото. Бледият цвят охра, който е доста хладен и не е много жълт, е много добра алтернатива на сивото и се смята, че ще се превърне в модерен цвят за боядисване през 2023 г.

Охерните тонове са много весели, без да са прекалено натрапчиви, и са достатъчно неутрални, за да могат да се хармонизират с материалите, използвани наоколо, като бетон или дървени подове.

Неутрални цветове

2020 г. беше толкова разтърсваща година, че всички търсим спокойни и земни цветове, като например маслинено зелено и бордо. Ако трябва да използвате бели подтонове, изберете малко по-топлите бели подтонове, а не тези със синкав оттенък.

Според някои дизайнери акцентните стени вече не са много модерни и отстъпват място на пространствата, изпълнени с мебели от същия цвят. Между другото, монохромният подход изглежда много добре, когато дори поставите отливките и тавана в един и същи цвят.

Тъмни цветове

През 2023 г. все повече хора ще избират по-тъмни и богати нюанси. Много често хората си мислят, че по-тъмните цветове боя могат визуално да стеснят пространството и да го направят по-тъмно, но много често това има точно обратния ефект. Можете да използвате по-наситен и дълбок цвят, за да създадете контраст с чистото бяло, но можете да го комбинирате и с тъмни тонове.

Земни нюанси

Тъй като всички ние прекарваме повече време у дома и правим промени според нуждите си, цветът на боята играе важна роля за създаването на положителни усещания и уют в помещенията.

През 2023 г. топлите и земни тонове ще продължат да бъдат много модерни сред домашните майстори, които се опитват да подобрят външния вид на своите зони на комфорт с много приятни неутрални тонове.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!