Красота

Какви са причините за появата на целулита?

Mamcheta
20 Април 2023

Появата на целулита може да засегне както мъжете, така и жените, но е по-често срещан при жените поради различното разпределение на мазнините, мускулите и съединителната тъкан.

Между 80 и 90% от жените могат да се сблъскат с целулит в даден момент от живота си. Той обикновено засяга седалището и бедрата, но може да се появи и в други области. 

Няма жена, която да иска да има целулит и да не се чувства дискомфортно от появата му. Затова е важно да знаете какви са причините да се появява по краката, дупето и корема ви, за да знаете как най-бързо да се отървете от него. Затова е и днешната ни статия.

Целулитът е известен и като кожа от портокалова кора, поради своята текстура. Съществуват различни степени, в които се развива целулита и колкото в по-ранна фаза започнете да го лекувате, толкова по-бързо и сигурно ще се отървете от него.

Степени на развитие на целулита

147-1.jpg

Степен 1 или лека: Има вид на "портокалова кора", с между 1 и 4 повърхностни вдлъбнатини и леко "увиснала" или увиснала кожа.

Степен 2 или умерена: Има между пет и девет средни по дълбочина вдлъбнатини, с вид на "извара", а кожата изглежда умерено драпирана.

Степен 3 или тежка: Има вид на "матрак" с 10 или повече дълбоки вдлъбнатини, а кожата е силно драпирана.

Какви са причините за появата на целулита?

148-1.jpg

Макар че целулитът се влошава с увеличаването на теглото, той може да засегне и най-слабите хора. Причината за това е, че макар мастните натрупвания да влошават състоянието, самите мазнини не са основната причина. 

Може да сте в състояние да контролирате някои фактори, които влошават състоянието, но основните причини за появата на целулита са неща, които не можете да контролирате, включително:

 • Структура на кожата;
 • Хормони;
 • Генетика;
 • Възраст.
 • Структура на кожата

  149-1.jpg

  Отделенията, образувани от тези твърди, влакнести прегради, са действителната причина за целулита. Въпреки това начинът, по който е разположена съединителната тъкан, се различава най-вече в зависимост от пола.

  Снимка за внимание
  При повечето мъже преградите са разположени под кожата кръстовидно или диагонално, с гладка и непрекъсната структура.

  При жените те са вертикални и перпендикулярни на кожата. Поради това те привързват кожата към подлежащата тъкан в определени точки, създавайки камери, в които мастните клетки избутват кожата нагоре, докато лентите я придърпват надолу.

  Мъжете обикновено имат и по-дебел слой кожа от жените, което намалява появата на целулит в редките случаи, когато мъжете имат такъв.

  Хормони

  150-1.jpg

  Хормоните са друга причина за появата на целулит, която варира в зависимост от пола.

  Естрогенът, основният женски хормон, играе роля в регулирането на мазнините. Тя води до естествено натрупване на мазнини в областта на гърдите, бедрата и задните части (точно там, където целулитът е най-често срещан), особено през репродуктивните години. Тази мазнина е предназначена за източник на енергия за раждането на деца.

  По-вероятно е да се появи целулит, когато сте в състояние на високо ниво на естроген, като например:

  • Бременност;
 • Сестрински грижи;
 • Използване на хапчета за контрол на раждаемостта в дългосрочен план.
 • Естрогенът обаче влияе не само на мастните депа. Освен това ви помага да поддържате постоянни нива на мазнини. Когато естрогенът намалява в менопаузата, жените по-лесно наддават на тегло, което влошава целулита. 

  Освен това по-ниските концентрации на естроген водят до нарушено кръвообращение и намалена активност на стените на някои кръвоносни съдове. Освен това кожата губи еластичността си. Смята се, че всички тези фактори допринасят за появата на целулита.

  Тестостеронът, основният мъжки хормон, има обратен ефект - изгаря мазнините. Много от 10% от мъжете, които имат целулит, имат необичайно ниски нива на тестостерон или високи нива на естроген поради медицински състояния, включително:

  • Кастрация (отстраняване на тестисите);
 • Хипогонадизъм (недостатъчна секреция на хормони от тестисите);
 • Синдром на Клайнфелтер (две или повече Х-хромозоми при мъжете);
 • Естрогенна терапия при рак на простатата.
 • Генетика

  151-1.jpg

  Смята се, че целулитът има генетичен компонент и се среща в семействата. Всъщност един от основните рискови фактори за появата на целулит е наличието на членове на семейството, които го имат.

  Няколко проучвания са идентифицирали гени, които изглежда играят роля в предразположеността към целулит. Поне някои от тях са свързани с вещества, които влияят върху възпалението, регулирането на кръвния поток, естрогенните рецептори и биологията на мастните клетки, за които е известно, че играят роля в развитието на целулита.

  Изглежда, че повишеният риск от целулит, предизвикан от един от гените, е по-висок при пушачите.

  Възраст

  152-1.jpg

  Когато сте млади, съединителната ви тъкан е гъвкава и еластична, разтяга се и отстъпва на кожата, така че всичко остава гладко.

  След това настъпва пубертетът и хормоните опустошават съединителната тъкан. Тя става по-твърда и по-малко еластична, поради което фиброзните влакна придърпват кожата още повече. В същото време мастните клетки се разширяват в определени области (особено ако сте жена) и се изтласкват към кожата.

  В зряла възраст външният слой на кожата отслабва, изтънява и губи своята еластичност. Гравитацията се отразява на кожата и тя започва да увисва. Септалите продължават да се стягат и да стават по-твърди. Кръвоносните съдове в кожата стават по-крехки. Всичко това прави целулита все по-видим.

  Усложняващи фактори за появата на целулита

  153-1.jpg

  Няколко фактора могат да увеличат риска от поява и да изострят целулита и за разлика от причините, може да сте в състояние да контролирате някои или всички от тях.

  Нещата, които могат да увеличат появата на целулит, включват:

  • Промени в теглото;
 • Лошо хранене;
 • Пушене;
 • Лошо състояние на кожата.
 • Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!