редовно подут корем
Красота

Какво да правим при редовно подут корем

Mamcheta
6 май 2023г.

Пикантна храна, често преяждане, прекомерен прием на газирани напитки и газове са сред най-честите виновници за подутия корем. По-важният въпрос е - какво да направим, за да се преборим с това неудобство.

Това, че няма да се поберете в любимите си дънки не е казус. Друг панталон ще спаси положението лесно. Казус е, когато не можете да облечете отново любимия си бански или рокля.

Едва ли искате да получавате деликатени намеци в кой месец сте, само, защото сте прекалили с нещо.

За да избягате от подобни неловки ситуации, вижте този кратък списък с 6 причини за подут кореми ги елиминирайте една по една. Резултатът ще ви гарантира самочувствие и спокойствие.

16.jpg

Първо отхвърлете поводите за истинска тревога

Подутият корем понякога не е просто неприятно състояние, което да преборите с бързи трикове. Може да е сериозен сигнал за здравето ви и в никакъв случай не го подценявайте. Бъдете особено бдителни, ако се случва често, придружено е с остра болка, неприятен дъх или чести киселини. Тогава най-доброто ще бъде да се обърнете към гастроентеролог. Ако той отхвърли сериозна медицинска причина, оставаме в полето на напълно преодолими причини.

Прекалявате ли с газираните напитки

Сигурни сме, че изглежда страхотна идея да добавите към бързата пица в офиса и една бутилка с нещо газирано. Търговците също знаят това и са се погрижили - има менюта с включени напитки. Това прави сякаш изборът ви още по-лесен, а отказването от този вреден навик по-трудно. И все пак - винаги можете да започнете с нещо съвсем дребно. Като например, да замените газираното с вода. Или с нищо. Вярно е, че спорът пречат или вредят течностите на храносмилането е станал като този с кокошката и яйцето, но приемете, че един такъв обяд ще е добър тест за корема ви. Подутият стомах ще изчезне много бързо, ако единствената причина да го има е точно газираното.

13.jpg

Месечният цикъл също води до подут корем

Колкото и отдавна да сте свикнали с този месечен дискомфорт, това не означава да се примиряваме и да го приемаме за нормално. Винаги можете да си помогнете и да намалите неприятното стягане.

Първо - изберете по-удобни и широки дрехи. Заложете на ластични колани вместо на кожени, такива.

Второ - не се лишавайте от течности, защото те са силни ваши съюзници. Ще помогнат със сигурност и на подутия ви корем

И трето - понякога проблемът не е само временен. Ако всеки месец наблюдавате едно и също, но придружено и с отчетливи болки, замислете се дали фразата “подут корем” описва най-точно състоянието ви. Тук може би имате нужда от по-компетентна помощ и е добре да потърсите специалист.

14.jpg

Обичам го, но не бива да го ям!”

Колко често ви се е случвало да седнете с приятели в ресторант, да погледнете менюто и да въздъхнете отчаяно? Спокойно, всеки има подобни храни, за които със сигурност знае, че точно неговият корем не харесва и резултатът винаги е един и същ - подуване, дискомфорт и дори крайно неудобство понякога, заради метеоризъм (задържане на газове в червата).

За някои хора това са традиционните варива - леща, боб, за други зелето. През последните години много хора споделят за проблеми с усвояването на лактозата – това е захар, която най-често срещаме в млечните продукти. За такива хора една чаша топло прясно мляко сутрин е истински мираж. Каквато и да е причината да имате подут корем, ако знаете коя храна е отговорна за това - изключете я! Намерете нейна по-щадяща и смилаема версия и продължете с живота си нормално.

Запекът също води до подут корем

Всъщност запекът е най-често набеждаван. Лесно е да се идентифицира като проблем, но се искат допълнителни усилия, за да бъде избегнат. Ето какво със сигурност ще ви бъде от полза и можете само в рамките на няколко дни да видите резултатите.

  1. пийте повече течности
  2. избирайте храни, богати на фибри
  3. не забравяйте движението
  4. спрете сладкото и тестото

Тук най-важната част е, че нищо от това няма смисъл, ако го направите еднократно. Това трябва да е част от новия ви начин на живот, за да има дългосрочна полза.

15.jpg

А сетихте ли се за преяждането?

Точно така - преяждането е най-често срещаната, но и най-отричаната причина за подут корем. Все пак живеем в култура, в която никой не би си признал, че за пореден път е прекалил с поничките и сладоледа.

Снимка за внимание
Просто ще го направим, а после ще се оплачем от последиците - подут, стегнат и болезнен като камък корем. Тук не е достатъчно да ви кажем - внимавайте и не прекалявайте

Много по-честно ще бъде да си поговорим за причините за преяждането, което вече е с размерите на тиха епидемия. Ще го разпознаете по следните изрази: “Не обичам да хвърлям храна”, “По-голямата порция е по-евтина, нека поръчаме от нея” и “Не идваме често тук - да опитаме по малко от ВСИЧКО!”

Така, че - помислете внимателно преди да поръчате допълнителна пица с мотива - е, нека да има и за утре.

Предложения от mamcheta.bg:
biopedia.bg

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!