Диастаза
Красота

Диастаза - какво представлява и как да я лекуваме?

Mamcheta
7 януари 2023г.

Диастаза - разделяне на лявата и дясната страна на най-външния коремен мускул. Състоянието се среща най-често по време на бременност, но може да се появи и при бебета, и при възрастни жени и мъже.

Това обаче не трябва да ви стряска, тъй като се приема за нормално да има известно разделение между правите коремни мускули.

За жени, които все още не са раждали, за нормално разстояние се счита 1 см (или един пръст) на нивото на пъпа и 0,5 см над и под него. В днешната статия на "Mamcheta.bg" ще научите повече по темата.

Диастаза - какво представлява? Причини за появата ѝ

Известно разделяне на правите коремни мускули се случва естествено по време на бременността. Причината е, че матката расте и хормоналните промени отпускат съединителната тъкан, а това разделяне се възстановява естествено и след раждането.

Възстановяването настъпва между първия ден и 8 седмици след раждането.

Нормално разделяне след бременността е с големина от 1,5 cm до 2 cm на нивото на пъпа.

Днес всяка втора дама има патологични нива на диастаза (пространство, по-голямо от 2,7 cm на нивото на пъпа, обикновено се счита за патологично) непосредствено след раждането. При много от тях възстановяването на разстоянието на лявата и дясната страна на най-външния коремен мускул се реализира непълно.

Други потенциални причини за диастазата могат да бъдат:

 • Чести или бързи промени в теглото;
 • Стомашно затлъстяване;
 • Генетика;ашваганда
 • Лоша тренировъчна техника или претоварване на коремната стена при вдигане на тежести.
 • 1-4.jpg

  Как да разпознаем, че страдаме от диастаза?

  Повечето от симптомите на това състояние отсъстват през първата половина на бременността. Някои жени могат да започнат да забелязват признаци за появата ѝ към края на втория триместър или в началото на третия триместър. Други жени не забелязват промяна в коремните си мускули до раждането.

  В периода след бременността новите майки, които страдат от диастаза, вероятно ще забележат видима издутина на мястото, където коремните мускули са се разделили.

  И обратното, когато лежите по гръб, тази зона между мускулите около пъпа се вдлъбва. Признаците и симптомите, които могат да показват, че имате диастаза, включват:

  • Затруднения при вдигането на предмети;
 • Трудности при изпълнението на рутинни задачи;
 • Болки в кръста;
 • Лоша стойка;
 • Изпускане на урина;
 • Слаби коремни мускули.
 • 2-4.jpg

  Диастаза - как да лекуваме?

  Обикновено диастазата се лекува чрез целенасочена тренировъчна терапия. Това представляват специализирани упражнения за корем.

  Снимка за внимание
  Въпреки че клиничните проучвания в тази област все още са малко и недостатъчни, физиотерапевтите споделят, че правилно подбраните упражненията намалят диастазата на тазовото дъно.

  Физическата активност трябва да е насочена към генериране на хоризонтална сила, която да действа за затваряне на коремната празнина.

  Две нови проучвания на диастаза показват, че определени мускулни контракции могат да действат за сближаване на коремните мускули, което подкрепя идеята, че укрепването на коремните мускули ще действа за задържане на страните заедно и по време на сън.  

  Преди да предприемете каквито и да е упражнения, е необходимо да се посъветвате с физиотерапевт, който да ви насочи за подходящите за вас.

  3-4.jpg

  УПРАЖНЕНИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

  Въпреки че може да изглежда ограничено, има ефективни упражнения, които можете безопасно да изпълнявате при диастаза. Последователното практикуване на тези упражнения ще ви даде най-добри резултати.

  Специалистите споделят, че процедурите се състоят от дълбоки коремни упражнения, изпълнявани при неутрален гръбначен стълб (обикновено в легнало положение с вдигнати колене), които стимулират контрола и използването на напречния корем.проверка на винетка

  По същество коремните мускули се стягат, като се притискат към гръбначния стълб с нарастваща сила, и се задържат за все по-дълги периоди от време, като се започва от около 10 секунди всеки. В идеалния случай тези упражнения се правят общо 10 минути дневно. Изпълнението на тези движения с правилна форма е от решаващо значение. Ето защо е добре да се консултирате с физиотерапевт, който може да наблюдава тренировките и напредъка ви във възстановяването.картини от скандинавски мъхбетонни кашпиуеб камера къмпинг градинаcrypto365


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!