Семейство

Какво се случва на бебето 24 часа преди раждането?

Mamcheta
11 декември 2021г.

Бъдещите майки научават много за раждането по време на бременността. Всяка от тях обича да споделя опита си, независимо дали е било лесно, или трудно, както и историите за болката и радостта. Но малко се знае за това какво се случва с бебето 24 часа преди раждането.

Докато майката има контракции, нероденото все още мъниче преживява доста напрегнати моменти. Ще се усуква и върти, докато преминава през родилния канал. В същото време то прави всички неща, които е извършвало преди началото на раждането, като например да упражнява дишането си и да подремва.

Не бихме могли да бъдем сигурни за преживяването на бебето и пътят му по време на раждането. Но има много неща, които са доказани чрез изследвания. В днешната статия на "Mamcheta.bg" ще прочетете за най-важните събития, които се случват на бебето през 24-те часа преди раждането.

Спадане на корема

Това е моментът, в който бебето започва да си проправя път към родилния канал. Той може да настъпи, както няколко седмици преди очакваното радостно събитие, така и 24 часа преди раждането. Спадането на корема на бременната жена е знак, че бебето е на път.

Колебание на сърдечния ритъм на плода

Снимка за внимание
При много болнични раждания лекарите и медицинските сестри наблюдават сърдечния ритъм на бебето, последните часове преди и по време на раждането.

Това е така, защото понякога, докато то още се намира в майчината утроба, може да възникнат проблеми и да се наложи пристъпване към спешно цезарово сечение.

Това обаче не бива да ви притеснява. Сърдечният ритъм на бебето няма да бъде постоянен през цялото време. Подобно на сърдечния ритъм на майката, честотата на бебето се повишава по време на активни периоди и се понижава по време на почивка, а то спи през голяма част от времето преди да се роди.

Колебания в стойностите на кислорода

Докато бебето е в утробата, то не може да диша въздух. Така че то получава кислород от кръвта на майка си, която преминава от плацентата през пъпната връв. Това означава, че нивата на кислород в организма на бебето зависят от тези на майката. Когато бебето е притиснато по време на контракция, нивата на кислород в организма му може да се понижат малко.

Обикновено това не е голям проблем, тъй като нивото на кислорода на почти всеки човек се понижава малко през деня. Но когато раждат, майките трябва да мислят за бебето. Ето защо са толкова важни техниките за ритмично дишане.

Какво се случва с главата на бебето 24 часа преди раждането?

Главата на бебето е огромна в сравнение с останалата част от тялото му. Това е така, защото мозъкът расте бързо и до деветмесечна възраст вече е наполовина по-малък от мозъка на възрастен човек.

За щастие обаче главата на бебето се оформя по време на раждането. На този етап от развитието на бебето черепът всъщност е изграден от пет различни кости, между които има пространство, което позволява на костите да се изместват и да променят формата си. В резултат главата на бебето може да заприлича на конусовидна глава при раждането си, което улеснява преминаването му през родовия канал.

Как хормоните на майката въздействат върху бебето 24 часа преди раждането?

По време на раждането тялото на жената освобождава много различни хормони на различни етапи. Тези хормони помагат на тялото да реагира по определен начин и тъй като бебето споделя същото тяло, то също може да го усети.

Например, по време на ранното раждане майката отделя окситоцин, който помага на бебето да се чувства спокойно и щастливо.

От друга страна, стресът по време на раждането може да доведе до отделяне на кортизол и адреналин. Те също могат да развълнуват бебето. Бебето може да бъде стресирано, ако майката е прекалено напрегната, в резултат на хормоните, които се отделят и от двамата по време на раждането.

Как контракциите въздействат на бебето?

Голямото притискане, през което преминава бебето, е от голяма полза за него. Това го подготвя за големия му дебют, когато се очаква да заяви присъствието си със силен вик. Контракциите, освен че изтласкват бебето и му помагат да се придвижи по-лесно в родовия канал, му позволяват да изчисти малко от околоплодната течност в белите му дробове.

Когато бебето си проправя път по време на раждането, то се сблъсква с много от микробите, които се намират в родилния канал на майката.  Това не е добре за него, когато майката има предадена инфекция. В противен случай е полезно за бебето да премине през течността. Това е така, защото бебето получава добрите бактерии в родилния канал на майката, в резултат на което имунната му система ще бъде по-силна.

Първа среща с мама

Накрая, след като бебето преживее раждането, е време да се запознае с най-важния човек. Удивителното е, че то вече познава майка си. Инстинктивно ще се обърне към гласа, който е научило в утробата и веднага ще разпознае аромата ѝ.проверка на винеткакартини от скандинавски мъхcrypto365бетонни кашпиуеб камера къмпинг градинаbitcoin новини


Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!