Кога да изберем педиатър?
Семейство

Кога да изберем педиатър?

Mamcheta
1 Юни 2023

Изборът на педиатър е едно от най-важните решения, които ще вземете по отношение на здравето на детето си, и може да се окаже трудно. Педиатърът е лекар, който е специализиран във физическите, поведенческите и психическите грижи за децата.

Освен това той извършва медицински прегледи и имунизации, наблюдава развитието, диагностицира и лекува заболявания. Но кога да изберем педиатър?

Педиатрите се грижат както за бебета и малки деца, така и за юноши до 18-годишна възраст, а понякога и след това. Тъй като се очаква с лекаря на вашето дете да имате дългосрочни отношения, затова е от изключително важно значение да изберете правилния. Ние от "Mamcheta.bg" ще дадем нашите съвети и се надяваме те да ви бъдат от полза!

1.jpg

Кога да изберем педиатър и защо е важно да познавате педиатъра преди раждането

Някои родители имат интуитивно усещане за най-добрия педиатър, а други преценяват плюсовете и минусите на всеки един от тях.

Как функционира лекарската практика

Обърнете внимание на начина на работа на кабинета, за да се уверите, че той отговаря на вашите нужди:

 • Позволява ли кабинетът посещения в същия ден или в последната минута?
 • Удобни ли са часовете на офиса за вашия график?
 • Предлага ли педиатърът вечерни часове и часове през уикенда?
 • Ако става въпрос за групова практика, бебето ви ще посещава различни лекари или един и същ педиатър всеки път?
 • 2.jpg

  Въпроси, които да зададете на педиатъра по време на опознавателна среща

  Макар че горепосочените съображения могат да ви помогнат да ограничите възможностите си, ще трябва да зададете по-конкретни въпроси, за да прецените дали даден лекар е подходящ за вашето бебе:семейна почивка с деца

  • Прави ли първо посещение  в дома ви за обстоен преглед на бебето веднага след изписването ви от болницата?
 • Има ли в кабинета ви отделни чакални за болни и здрави деца?
 • Колко време отнема един типичен преглед?
 • Как се отнасяте към важни за мен теми? Тези теми могат да включват: имунизация, кърмене, съвместен сън, колики и др.
 • Защо избрахте педиатрията?
 • Имате ли някакви подспециалности?
 • Колко предварително трябва да планирам прегледите на бебето при вас?
 • Отговаряте ли на имейли и др.
 • Снимка за внимание
  Когато ограничавате избора си на педиатър, обърнете внимание на местоположението на лекарския кабинет.

  През първата година от живота си бебетата имат посещение при него всеки месец за редовни консултации, които включват проследяване на ръст, тегло, развитие, имунизации и др. Ако не разполагате с личен автомобил, изборът на лекар в близост до дома, може да бъде по-удобен и да ви спести време.ресторант на Каваци

  Споделя ли лекарят вашите възгледи

  Световната здравна организация препоръчва бебетата да се кърмят изключително в продължение на 6 месеца, а след това да получават кърма заедно с твърди храни поне до първата си година.

  В България, а и в други страни, все още има доста лекари от старата школа, които не са съгласни със съвременните препоръки. Уверете се, че вашият педиатър е съгласен с вашата гледна точка или поне я уважава.

  3.jpg

  Кога да изберем педиатър?

  Специалистите съветват да започнете да търсите лекар за вашето бебе още докато сте бременна. За предпочитане това да стане между 28 и 34 седмица от бременността.

  Установяването на добри взаимоотношения с педиатъра изисква усилия и от ваша страна, което включва ефективна комуникация. Обърнете внимание на горепосочените въпроси. Ако е необходимо си ги запишете предварително, за да не ги забравите по време на срещата с потенциалния кандидат за лекар на вашето бебе.

  Какво да очаквате от педиатъра на детето си

  Вашият педиатър може да се грижи за здравето на бебето ви от раждането му до 18-годишна възраст. През това време детето ви ще има многобройни посещения за проверка на физическото и умственото му развитие. Характерът на прегледите ще се променя с напредването на възрастта на детето, но първият преглед ще се проведе в рамките на 5 дни след раждането.

  След първоначалния преглед вашият лекар назначава следващата среща на 20 ден от раждането на бебето. След нея следват редовни ежемесечни консултации до навършване на детето на 1 годинка.

  Между първата и втората му годинка съгласно нашето законодателство профилактичните прегледи са на три месеца, а след навършването на 2 год.- веднъж в годината.  По време на тези посещения вашият педиатър извършва:

  • физически преглед на детето;
 • оценяване физическото и умственото развитие на детето;
 • измервания на ръст, тегло, обиколка на гърди, глава и др.
 • Ако пък сте стигнали до етапа, в който трябва да започне захранването на Вашия бебешор, тогава може би се чудите как да започне това. С какви пюрета започва захранването на бебето?препарат за снегопочистванехотели каваците първа линия

  Ако искате да се отпуснете, може да посетите масажи за бременни София в СПА Център “Secret Spa”.

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!