Най-важните витамини за бременни
Семейство

Най-важните витамини за бременни, които спомагат за правилното развитие на плода

Mamcheta
20 Юни 2023

Всички знаем, че съществуват много ограничения за видовете лекарства и добавки, които могат да се приемат по време на бременност.

Пренаталните витамини обаче не само са разрешени, но и са силно препоръчителни. Витамините за бременни спомагат за поддържането на Вашето здраве и това на растящото Ви бебе. Техният прием гарантира, че и двамата получавате всички хранителни вещества, от които се нуждаете.

Също така ще издържите заедно през тези 9 съзависими месеца. В материалът за най-важните витамини за бременни ние от "Mamcheta.bg" ще поговорим за това от какво се нуждаете. А също и как ще ви помогнат витамините.

Най-важните витамини за бременни - защо са ни необходими?

Вашето бебе получава всички необходими хранителни вещества директно от вас, така че по време на бременността е лесно да се стигне до недостиг на важни витамини и минерали. За да се уверите, че организмът ви разполага с необходимото за изхранването и на двамата, е добре приемът на витамини за бременни да започне възможно най-скоро след като разберете, че сте бременна.скандинавски мъх

Кога трябва да започнете да приемате витамини за бременни?

Най-доброто време е още, когато вземете решение, че искате да имате дете.  Например специалистите съветват приемът на фолиевата киселина да стартира още преди зачеването.

Този витамин е изключително важен за правилното развитие на плода.

С натрупването на фолиевата киселина  в организма значително намалява вероятността от аномалии на невралната тръба на бебето, която играе ролята на структура структурата, формираща мозъка и гръбначния стълб. Без напълно развита неврална тръба бебето може да се роди със спина бифида или аненцефалия.ресторант на Каваци

Имайте в предвид, че фолиевата киселина е ефективна, само ако я приемате в достатъчни количества и в точното време. Ето защо Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на всички активни жени в детеродна възраст да приемат 400 микрограма фолиева киселина дневно. При потвърдена бременност, ще имате нужда от 600 микрограма на ден. 

unrecognizable-pregnant-showing-pills-LZ9NCGZ-1024x597.jpg

Мислете за това, като за натрупване на резерв. Ако имате повече от достатъчно витамини и хранителни вещества, от които се нуждаете, за да сте здрава, можете да си позволите да ги споделите с бебето си, докато то расте.

Ето защо е от изключително значение, ако все още не сте започнали да взимате този витамин, да го направите сега. Посъветвайте се с Вашия лекар колко време е необходимо да продължи неговия прием.плюшени играчки кучета

Най-важните витамини за бременни, които спомагат за правилното развитие на плода

Макар че е важно по време на бременността да се поддържа добър баланс на витамините и хранителните вещества, някои от тях са наистина най-полезните, тъй като всъщност помагат на бебето да формира жизненоважни органи и телесни системи, много от които започват да се развиват през първите седмици на бременността.

Вече споменахме защо е жизнено важно да взимате фолиева киселина. Освен нея от изключително значение е да започнете прием и на тези витамини: 

Холин

Холинът също притежава основополагаща роля за развитието на мозъка на бебето и помага за предотвратяване на аномалии на мозъка и гръбначния стълб. Имайте предвид, че в голяма част от комбинираните витамини за бременни пренаталните не съдържат холин. Посъветвайте се с вашия гинеколог:

 • каква е препоръчителна дневна доза на този витамин по време на бременност;
 • необходим ли ви е прием на препоръча отделна холинова добавка.
 • vitamins-for-pregnant-women-ZGAQP88-1024x683.jpg

  Желязо

  Желязото снабдява плода с кръв и кислород, помага за изграждането на плацентата и ви осигурява допълнителния обем кръв, от който се нуждаете по време на бременността. Тъй като бременните жени са предразположени към анемия, добавката на този витамин също така гарантира, че в кръвта ви има необходимото количество червени кръвни клетки.

  Снимка за внимание
  Следете стойностите на този елемент и се съветвайте с Вашия лекар. Ако те са под минималните граници, защото анемията по време на бременност е свързана с по-висока честота на преждевременни раждания и ниско тегло на новородените.

  Калций

  Този витамин играе основна роля за изграждането на костите на бебето. За да извърши този херкулесов подвиг, то се нуждае от завидно количество калций.  Ако не получавате достатъчно калций, бебето ви ще вземе всичко, което му е необходимо, а това може да доведе до временна загуба на костна тъкан.

  Магнезий

  Магнезият е минерал, който участва в стотици химични реакции в тялото ви. Той играе важна роля в имунната, мускулната и нервната функция. Недостигът на този минерал по време на бременност може да увеличи риска от хронична хипертония и преждевременно раждане.

  Някои проучвания сочат, че допълнителното приемане на магнезий може да намали риска от усложнения като ограничаване на растежа на плода и преждевременно раждане.

  vitamins-tablets-and-pills-AYADBQ2-1024x463.jpg

  Заключение

  Имайте предвид, че въпреки че витамините за бременни със сигурност могат да помогнат за запълване на липси на хранителни вещества, те не са еднопосочен билет за свръхчовешко здраве по време на този период. Важно е да се четат етикетите на хранителните продукти. Важно е да се балансира приемът на витамини и минерали с добре балансирана, богата на витамини диета.созопол камери

  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!