Красота

Науката за пубертета

Mamcheta
21 юли 2023г.

Като всичко в този живот, пубертет също е наука, която е изследвана от векове. Тя е неизчерпаема и винаги има какво да се каже за нея. 

Какво е пубертетът?

Пубертет е периодът от развитието на човека, фаза, при която детето преминава, за да се развие във възрастен индивид.

Физическите промени обикновено започват още на 8 години и най-късно до 13-годишна възраст при момичетата и между 9 и 14 години при момчетата.

Хормоните, които се увеличават по време на пубертета, могат да причинят акне по лицето и тялото и да увеличат изпотяването. Ако искате да научите повече за ранният пубертет при момчетата прочетете статията : Ранен пубертет при момчетата – признаци

1-19.jpg

По това време яйчниците на момичето и тестисите на момчето ще започнат да функционират.

Пубертетът настъпва, когато част от мозъка, наречена хипоталамус, започва да произвежда хормон, който има ефект върху тестисите и яйчниците, причинявайки повишаване на половия хормон - естроген при момичетата и тестостерон при момчета. 

При момичетата първият признак на пубертета е пъпка на гърдите, малко количество твърда, често нежна тъкан под зърното. Тогава момичетата развиват повече тъкан и форма на гърдите си.

Менструацията често започва при момичета около 2 години след началото на развитието на гърдите, на средна възраст 12 години.

Космите и телесната миризма при момичетата са свързани повече с надбъбречните жлези. Това може да започне преди да е започнал пубертет при нормалните момичета.

При момчетата първият признак на пубертета е растежът на тестисите, след това растежът на пениса и пубисното окосмяване.

Момчетата развиват окосмяване по лицето, миризма на тялото и по-ниски гласове по време на пубертета. Някои момчета могат да развият малки пъпки на гърдите по време на ранния пубертет, което е нормално. 

Важни фактори за развитие

2-19.jpg

Бавният растеж (по-малко от 2 инча годишно) може да е признак на хормонални дефицити, включително рядко състояние, наречено дефицит на растежен хормон. Въпреки това, растежът обикновено се забавя малко точно преди пубертета да започне.

Забавеният пубертет е, когато тийнейджър преминава през телесни промени по-късно от обичайната възрастова група. За момичетата това може да означава липса на развитие на гърдите до 13-годишна възраст или липса на менструация до 16-годишна възраст.

За момчетата това означава липса на уголемяване на тестисите до 14-годишна възраст. 

Преждевременният пубертет е появата на уголемяване на тестисите при момчета и развитие на гърдите при момичета - при момчета под 9-годишна възраст и момичета под 8-годишна възраст. Преждевременният пубертет засяга около 1-2% от децата.

Най-вероятно забавеният или преждевременният пубертет на вашето дете няма да се нуждае от лечение. Но ако вие или вашият тийнейджър сте загрижени, никога не е лошо да посетите лекар.

Как се диагностицира забавеният или преждевременният пубертет на детето?

пубертет

Вашият лекар внимателно ще оцени медицинската история на вашето дете, включително неговата или нейната история на раждане, сексуално развитие, лекарства (включително излагане на естествени лекарства, хора, използващи тестостеронови кремове или масла от лавандула или чаено дърво в къщата), заболявания и емоционални промени или наранявания което може да повлияе на развитието на детето.

Вашата семейна история също ще бъде прегледана, включително модела на пубертетно развитие на родителите и братята и сестрите. Докторът може също да даде на детето ви физически преглед, да насрочи лабораторна работа или да направи рентгенова снимка.

Трябва ли да се лекува ранен или късен пубертет?

4-16.jpg

В зависимост от основното състояние, което причинява ранно или късно развитие на вашето дете, лекарствата може да са необходими или не. За деца, подложени на ранно пубертетно развитие, Вашият лекар може да обсъди дали е необходима употребата на лекарство за забавяне на пубертета.

Рационалното лечение на преждевременния пубертет се основава на 2 основни съображения. 20% от височината на възрастните се постига по време на пубертета и следователно нелекуваният преждевременен пубертет може да доведе до забавен растеж.

Снимка за внимание
Освен това може да има психологически съображения за децата, които съзряват много по-бързо от техните връстници.

Повечето деца с късен пубертет имат модел на растеж, наречен конституционално забавяне на растежа и развитието. Тези деца обикновено не се нуждаят от медицинско лечение.

Ако детето има забавен пубертет, произтичащ от неспособност на тялото да произвежда необходимите хормони, се предписва хормонална заместителна схема. Този режим ще се опита да копира нормалното време за пубертета. Някои деца ще трябва да употребяват тези лекарства до зряла възраст.

Пубертетът е трудна наука. Тя е неизчерпаема и винаги има какво да се научи и да се разбере за нея.


Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!