Ползи и недостатъци на кафето за нашето здраве
Дом

Ползи и недостатъци на кафето за нашето здраве

Mamcheta
17 ноември 2022г.

Има противоречиви мнения за кафето. Едни казват, че причинява импотентност и лудост, други пък, че е лек за мързел или „дар от небето“. Но какви са действителните, научно доказани поли и недостатъци на кафето, които знаем днес?

Кофеинът е най-широко консумираното психоактивно вещество в света.

Благотворното му въздействие върху човешкия организъм е проучено доста добре, но кафето като цяло е комплексна напитка с хиляди различни вещества.

Някои проучвания твърдят, че кафето без кофеин и кофеиновото кафе могат да имат едни и същи ефекти върху здравето. Изследването на кафето и неговите ползи и недостатъци за здравето все още са неясни, но ето списък на това, което може да се твръди до момента. 

Ползи за здравете от кафето

Кафето повишава физическата работоспособност

Ако изпиете чаша черно кафе около час преди тренировка, представянето ви може да се подобри с 11-12%. Кофеинът повишава нивата на адреналин в кръвта.

Адреналинът е хормонът на тялото, който помага на тялото да се подготви за физическо натоварване.

Кафето може да помогне при отслабване

Снимка за внимание
Кафето съдържа магнезий и калий, които помагат на човешкото тяло да използва инсулин и намалява желанието за сладко.

Кафето помага за изгаряне на мазнини

Кофеинът кара мастните клетки да разграждат мазнини.

Кафето помага да се съсредоточите и да останете нащрек

Умереният прием на кофеин, 1-6 чаши на ден, помага да се съсредоточите и подобрява умствената бдителност.

Кафето намалява риска от смърт

Проучванията показват, че общият риск от преждевременна смърт при пиещите кафе е с 25% по-нисък, отколкото при тези, които не пият кафе.

Кафето намалява риска от рак

Едно проучване показва, че кафето може да намали  риска от развитие на рак на простатата при мъжете с 20%, а рак на ендометриума при жените с 25%. Кофеинът може също да предотврати развитието на базалноклетъчен карцином, най-честият вид рак на кожата.

Кафето намалява риска от инсулт

Разумната консумация на кафе (2-4 чаши на ден) е свързана с по-нисък риск от инсулт.

 Кафето намалява риска от болестта на Паркинсон

Учини твърдят, че пиенето на кафе намалява риска от болестта на Паркинсон. Има доказателства, че кафето предизвиква активност в частта от мозъка, засегната от Паркинсон.

Кафето защитава тялото

Кафето съдържа много антиоксиданти, които действат като малки воини, борещи се и предпазващи от свободните радикали в тялото.

Кафето може да намали риска от диабет тип II

Кофеинът намалява инсулиновата чувствителност и влошава глюкозния толеранс, следователно намалява риска от диабет тип 2.

Кафето защитава мозъка 

Високите нива на кофеин в кръвта намаляват  риска от болест на Алцхаймер. Освен това намалява риска от деменция.

Недостатъци от пиенето на кафе за здравето

Лошото кафе може да бъде токсично

Кафето с лошо качество може да съдържа много примеси, които могат да причинят гадене, главоболие или общо лошо неразположение. Това може да се случи, ако кафето е направено от зърна, които са били прекалено разкъсани или по друг начин разрушени.

Дори едно съсипано зърно може да направи чашата ви токсична. Ако инвестирате и купувате висококачествено специално кафе, не е нужно да се притеснявате за това.

 Кафето може да убие човек

Да, човек ако изпие 80-100 чаши (23 литра) за кратка сесия. Тази доза е смъртоносна и може да го убие.  

 Кафето може да причини безсъние и безпокойство

Отново, тук действа кофеинът. Препоръчителното максимално количество кофеин е 400 милиграма, приблизително количеството, което се получава от 4 чаши кафе. Ако сте чувствителни към кофеин, внимавайте с кафето.

Вероятно вече сте наясно какво количество и какво кафе е подходящо за вас. Количеството кофеин, което е безопасно за консумация от човека, всъщност е записано в нашата ДНК.

Ако имате висок холестерол изберете филтрирано кафе

Кафените зърна съдържат кафестол и кахвеол, които повишават нивата на LDL холестерола. Филтрирането на кафето улавя по-голямата част от LDL, но cafestol и kahweol се намират в еспресо, турско кафе, френска преса и „готвено кафе“ в скандинавски стил.

Ако имате лош холестерол или сте чувствителни към кофеин, бременна или сте дете, трябва да обърнете внимание на това колко кафе пиете. Кафето може да предотврати сериозни заболявания, да подобри ума и мускулите и дори да помогне при загуба на тегло. Но не забравяйте, че то има своите недостатъи и понякога е опасно за здравето.


Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!