Вкусно

Преяждането по празниците. Как да се преборим с него?

Mamcheta
3 август 2023г.

Празниците са онова прекрасно време от годината, когато хладилниците, обедните и вечерните трапези преливат от изобилие от храна. Имайки желание да се поглезим, често прекаляваме с това, което консумираме.

Затова, независимо дали става въпрос за работен обяд, семейна среща или друго празнично събитие, включващо повече храна от бюфета на круизен кораб, ето 5 начина от "Mamcheta.bg", които ще ви помогнат да се преборите с преяждането по празниците.

#1 Не отивайте на събитие с празен стомах

Това вероятно е един от най-важните съвети за празниците или за всяко друго събитие. Ако отидете на парти или събитие, когато сте гладни, се подготвяте за катастрофа. Очите ви ще станат по-големи от стомаха ви и ще искате да изядете всичко, което видите.

Освен това, когато сме гладни, сме склонни да желаем неща като захар и рафинирани въглехидрати, които са обществен враг номер 1 в стремежа към здравословен начин на живот.

Приемането на качествена храна, включваща здравословни мазнини и протеини, преди празника ще намали вероятността да се нахвърлите върху първата чиния, която видите и ще ви помогне да се преборите с преяждането.

#2 Променете начина си на мислене на „Мога да го изям, но не искам“

Това всъщност може да е от полза, когато наистина ви е трудно да избягвате кулинарните изкушения. Твърде често се самобичуваме, че не можем да имаме нещо.

Преминаването от нагласата „Не мога да го имам“ към „Мога да го имам, но не го искам“, всъщност може да доведе до мощни промени в начина, по който гледате на това, което можете и не можете да имате. Това важи с пълна сила и за преяждането по празниците.

Връзката между съзнанието и храната е разгледана в проучвания на университета в Йейл, които разглеждат как психологическите фактори могат да повлияят дори на биологичното въздействие на храната.

67.jpg

#3 Преяждането по празниците - Пийте повече вода

Понякога сигналите за глад всъщност се бъркат с дехидратация. Пиенето на вода през целия ден ще помогне за облекчаване на този потенциален сигнал. Освен това изпиването на чаша или две вода, преди да седнете на масата, ще ви помогне да се преборите с преяждането по празниците.

#4 Преяждането по празниците - Яжте бавно

Усещането за ситост може да отнеме около 20 минути преди мозъкът да разпознае сигналите. Прекалено бързото хранене пренебрегва тези сигнали и води до това, че ядете повече, отколкото тялото ви естествено би могло да погълне.

Днес живеем в забързан свят и не винаги даваме възможност на сигналите за засищане да подействат, така че забавянето на храненето ще ви помогне да избегнете да ядете повече и да преядете, отколкото ви е необходимо.

Най-добрият начин да го направите е да следите часовника и да се съсредоточите върху старателното дъвчене на храната. Склонни сме да натъпчем храната в устата си и да я сдъвчем набързо.

Хората, които дъвчат по-дълго, в крайна сметка се хранят по-дълго и съобщават, че се чувстват по-сити. Освен това ще приемате с около 10% по-малко калории, като се храните по-бавно, вместо да бързате. По-бавното хранене също така ще помогне на храносмилането и ще избегне чувството на спазми и дискомфорт.

68.jpg

#5 Преяждането по празниците - Наблегнете на протеините

Ако е невъзможно да избегнете всички предлагани печива и десерти, поне се опитайте да консумирате протеини, преди да се впуснете в тях. Приемането на протеини преди приема на захари ще помогне да се намалят скоковете на кръвната захар.

Протеините също така помагат да се чувствате сити. Храните, които най-добре подпомагат засищането, съдържат протеини, вода, фибри и здравословни мазнини.

Снимка за внимание
Протеините също така повишават метаболизма, тъй като изискват калории при храносмилането и усвояването им в процес, наречен термогенеза.

Източниците на протеини под формата на ядки обикновено са в изобилие по време на празниците и ще ви помогнат да не преяждате с рафинирана захар и високогликемични продукти.

Започването на вечерта с подобни източници на протеини ще помогне за преодоляване на преяждането в дългосрочен план. Ако само можеха да помогнат за тази отвратителна вратовръзка, която сте избрали.

Не е необходимо да сте прекалено строги към себе си за празниците. Не ги смятайте за „пропуск“, ако не сте опитали от всички изкушения и помнете: те няма да отменят цялата добра работа, която сте свършили. Когато става въпрос за диетата ви, не забравяйте, че напредъкът не е съвършенство.картини от скандинавски мъхcrypto365бетонни кашпиbitcoin новини

proteini.jpg

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!