Вкусно

С какви пюрета започва захранването на бебето?

Mamcheta
10 август 2023г.

Обикновено бебетата са готови да започнат да се хранят с твърди храни между 4 и 6 месеца, стига да показват признаци на готовност. Например да могат да седят изправени и да контролират добре главата си. Посъветвайте се с лекаря на бебето си кои храни да въведете първо, особено ако се опасявате от алергия.

Ние от "Mamcheta.bg" сме забелязали, че зърнените храни за кърмачета и еднокомпонентните зеленчукови пюрета, плодовете и месото са чудесни храни за захранване на бебето. Но с какви пюрета да започва захранването?

Снимка за внимание
Първоначално вашето мъниче ще яде само по 1 или 2 чаени лъжички храна веднъж дневно. Между 8 и 10 месец то вероятно ще се храни три пъти на ден.

Когато въвеждате твърди храни за бебето си, най-добре е да започнете с еднокомпонентни зеленчукови и плодови пюрета. Познати още като бебешки храни от етап 1, те се сервират в допълнение към кърмата или адаптираното мляко. Този вид пюре играе няколко важни роли за вашето бебе:Йордан Йовков

 • развиват способността за контрол на езика, дъвчене и преглъщане;
 • идентифицират чувствителност към храни или алергии;адвокатска кантора
 • насърчават ранното възприемане на разнообразни вкусове, цветове и текстури;
 • подпомагат приспособяването към нещо различно от кърма или мляко.
 • С какви пюрета започва захранването на бебето

  За да Ви помогнем в този важен етап на откривателство, сме подготвили списък със 7 зеленчуци и плодове, които са подходящи за първи храни.

  bowl-with-vegetable-puree-on-yellow-background-bab-RF353HU-1024x683.jpg

  С какви пюрета започва захранването на бебето? От моркови

  Със сладкия си вкус и гладка консистенция то е една от най-приеманите първи храни за бебета на възраст 4-6 месеца. Пюрето от морков е богато на бета-каротин и спомага за поддържането на здрави очички.

  С какви пюрета започва захранването на бебето? От сладък картоф

  В миналото наред с пюрето от морков пюрето от обикновен картоф е една от първите храни на бебетата.

  Днес обаче педиатрите препоръчват като първа храна червения сладък картоф, тъй като в него се съдържа цяла палитра от витамини А, В6, С, D и Е. Тези хранителни вещества допринасят за доброто зрение, за развитие на костната система и подобряват имунната система.

  С какви пюрета започва захранването на бебето? От тиква

  Тиквата е добър източник на калий, калций, фолиева киселина, витамин А протеини и желязо. Сладкият вкус и гладката текстура на пюрето от тиква незабавно го превръща в любимо на много бебета!

  С какви пюрета да започне захранването? От авокадо

  Авокадото е богато на разнообразни хранителни вещества, включително фибри, витамин К, фолат и витамин В6.

  Този кремообразен зелен плод е пълен с полезни за сърцето мазнини, които са полезни за развитието на мозъка и нервната система на бебето.

  С какви пюрета да започне захранването? От ябълки

  Сладкият вкус на ябълките ги превръща в още един добре приет вариант за първа бебешка храна от 4-6-месечна възраст. Наред с фибрите за доброто здраве на храносмилателната система, ябълките съдържат витамин С, за който е известно, че поддържа здрава имунна система на растящото бебе.плюшени играчки кучета

  baby-food-PWVUASC-1024x683.jpg

  С какви пюрета да започне захранването? От банан

  Мекият вкус на бананите е привлекателен за повечето бебета. Бананът е единственият плод, който може да се предложи като първа храна без да е преминал термична обработка. Пюрето от банан  предлага разнообразни хранителни вещества, включително фибри за здравословно храносмилане, калий за функцията на кръвта и витамин С.ресторант на Каваци

  С какви пюрета да започне захранването? От праскови

  С много витамини С и А, прасковите са възхитително сладки и са още една от най-добрите първи бебешки храни. Яркият им жълто-оранжев цвят се допълва от мощни антиоксиданти и здравословна порция фибри, които подпомагат храносмилането на бебето.

  Съвети за хранене с бебешка храна

  • Предлагайте плодове или зеленчуци в произволен ред. Някои родители могат да ви препоръчат да започнете със зеленчуци вместо с плодове, за да не развие бебето вкус към сладкото. Но бебетата се раждат с предпочитание към сладкото, така че не е нужно да се притеснявате за въвеждането на сладки и солени храни в определен ред.
 • Дайте на новите храни време. Ако бебето ви се отдръпне от дадена храна, не го насилвайте. Опитайте отново след няколко дни.
 • Ако взимате готови пюрета обърнете внимание за каква възраст са подходящи (4-6 мес.; 8 мес.+ и т.н.). 
 • baby-food-baby-puree-from-broccoli-ASVDPUK-1024x549.jpg
  • Четете етикетите и проверявайте дали няма добавени захари и сол. Ако в списъка има и 1 грам или повече, помислете дали да не дадете на бебето си нещо друго, тъй като тези захари, добавени по време на обработката на храната, не се препоръчват за деца под 12 месеца. Проверявайте за количеството на натрий. Бебетата не трябва да приемат повече от 1200 мг натрий на ден.
 • Следете за запек. С въвеждането на твърдата храна изпражненията на бебето се променят и е много вероятно в началото на този период бебето да има запек. Ако забележите, че бебето ви се изхожда по-рядко или че изпражненията му са станали твърди или сухи и изглеждат трудни за изхождане, уведомете педиатъра. Някои лекари препоръчват да се добавят плодове с високо съдържание на фибри, като круши, сини сливи и праскови, към диетата на бебето, докато движението на червата се нормализира.
 • Ако сте майка и често търсите решение на въпросите, свързани с Вашето бебе, тогава може да разгледате нашия сайт "Bebeshori.bg" за съвети и полезна информация. препарат за снегопочистванехотели каваците първа линия


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!