Страх от обвързване
Семейство

Страх от обвързване | как да се справим, за да сме щастливи

Mamcheta
08 юли 2023г.

Страх от обвързване е нереалистичният страх от даване на обещание или обет за вярност и лоялност към друг човек. Често срещано погрешно схващане е, че обвързването в романтичен контекст с някого означава загуба на независимост.

Много хора възприемат необвързаността като безопасно и удобно пространство, от което може да е трудно да се откажат. „Страшните“ части от това да сте във връзка, като разкриването на вашите слабости и уязвимости, са това, което пречи на хората със страх от обвързване да се задълбочат в по-сериозни отношения с някого.

Страхът като цяло не е нещо лошо. Той всъщност е вродена част от нас, която трябва да ни пази от опасни ситуации.

Снимка за внимание
Така че, ако бягате от змии или съмнителни хора по нощните улици, вероятно реагирате правилно.

Но ако откриете, че избягвате да се доверявате на някого, страните от интимността и емоционалната уязвимост, може би е време да се изправите срещу страховете си и да преборите този погубващ страх от обвързване. 

Изправянето пред вашия страх от обвързване започва с промяна на фокуса от това, което мислите, че губите, към осъзнаването на това, което потенциално печелите. Фокусирайте се върху наградите от една лоялна и любяща връзка. По-долу ще откриете пет стъпки, които ще ви помогнат да постигнете това.

Нуждата от партньор

Наличието на яснота относно житейските ви цели ще ви помогне да ги постигнете. Колкото повече се двоумите и чудите по въпроса с намирането на партньор и започването на връзка, толкова по-трудно ще става това начинание и ще го отлагате все повече.

Определете какво наистина искате. Вероятно е при вас да не се касае за случай на страх от обвързване, а просто да не се намирате в етап от живота си, в който да можете да отделяте време и енергия на една връзка.

Но ако наистина ви задушава мисълта, че обвързването с партньор ще повлияе негативно на живота ви, може би изпитвате този неоправдан страх.

Един от най-важните начини да го преодолеете е просто да се фокусирате върху факта, че вие искате да имате партньор, искате да бъдете обичани и да давате любовта си, но тази висока стена на страха ви спира и ограничава в постигането на тази цел. След като осъзнаете това реално състояние, преминете към следващите стъпки.

Признайте страховете си

Сега, когато вече сте признали пред себе си, че имате нужда от партньор, връзка и любов е време да признаете пред себе си и че изпитвате страх от обвързване.

Признанието, че страхът ви от обвързване ви е попречил да имате успешни връзки в миналото ще ви помогне да разработите стратегии за преодоляването му в бъдеще.

Знаейки, че се страхувате от отхвърляне, промяна или загуба на независимост, ще ви позволи да изработите стратегия с приятел или терапевт, или дори насаме със себе си, така че да можете да преодолеете въпросния страх и да продължите напред към мястото и етапа, където наистина искате да се намирате.

Не забравяйте, че страхът е просто временно състояние и то подлежи на преодоляване. Вие не сте вашият страх и той не описва що за човек сте и как ще протече вашият живот. Страхът е като излишен баласт, който в момента е прикачен към вас, но вие можете да откриете силите да го откачите и изхвърлите. 

Страх от обвързване – изберете ваш ритъм

Обичайно е да бъдете обхванати от вълнение в началните етапи на връзката и след това да се отдръпнете, когато дойде моментът да вземете решения за бъдещето. Други ще се въздържат в началото, за да не се привържат твърде бързо и твърде силно.

Опитайте се да поддържате връзката в здравословно темпо, което отговаря на вашия темперамент и на този на партньора ви. Ако се движите в различно темпо, поговорете с човека отсреща, за да намерите компромисен вариант.

Никой не бива да пришпорва отсрещния да прави нещо против волята си, особено когато става въпрос за взимане на важни решения като това как да продължат отношенията с един човек.

Научете се да се ангажирате

Стигнете до етап и пространство в ума и сърцето си, където можете да се съгласите да бъдете моногамни в една връзка и да положите сериозни усилия за процъфтяването на тази връзка, като практикувате уменията си да се ангажирате, отдавате и обвързвате.

Съсредоточете се върху обсъждането на житейските цели с партньора си и се опитайте да им разкриете вътрешното си аз. Това ще ви даде възможност да изпитате доверие, близост и интимност. Всички те са чудесна база, върху която може да се гради една успешна и здрава връзка с човека насреща.

Страх от обвързване – дайте сила на партньора си

Ако можете да разпознаете ползите от това да сте в партньорство и обвързаност с някого. Вие и вашата половинка ще взаимно ще се окуражите и ще намерите вътрешните сили да изградите едно здраво партньорство.

Насърчавайте партньора си да бъде високофункционален член на обществото и му позволете да ви насърчава за същото. Успешните хора често отдават признание на партньорите си, че са им помогнали да постигнат постиженията си.

Да бъдеш с партньор в живота може да бъде толкова възнаграждаващо. Като всяко нещо, което си заслужава, това изисква известни рискове. Продължавайте да сте постоянни в борбата със страха си от обвързване и ще можете да изпитате тези предимства. Които в крайна сметка ще надделеят над „загубите“.

препоръчваме ви:

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!