Кариера

Страх от шофиране и как да го преодолеем в 6 стъпки

Mamcheta
25 Февруари 2023

Вцепеняващият страх от шофиране е нещо съвсем реално. Колкото и вълнуващо да е за някой да получи шофьорска книжка, мисълта да излезе на пътя в реални условия и извън часовете по кормуване може да бъде доста ужасяваща, особено за младите шофьори.

Да, часовете по кормуване са създадени с цел да поставят младия водач в реални ситуации на пътя, но нещата стоят по съвсем различен начин, когато няма седящ инструктор до теб, който да те направлява и да помогне в случай, че направиш грешка.

Факт е, че повечето нови шофьори ще изпитат страх от шофиране до определена степен, защото все пак са самостоятелни в нещо толкова отговорно за първи път. Но при някои млади хора, обикновеният страх от шофиране ескалира до невиждани нива, до степен да ги хвърли в пълна паника.

Тези хора ще предпочетат никога да не седнат на шофьорското място и да не се сблъскат с паническия си страх. Готови са да избягват шофирането завинаги и да не приложат на практика това, за което са отделили толкова време и усилия да усвоят. 

Добрата новина е, че дори и големият и сериозен страх от шофиране може да бъде преодолян в няколко простички, но много ефективни стъпки, за които можете да прочетете в статията по-долу. И така, кои са шестте стъпки за успешно преодоляване на страх от шофиране?

Някой до вас

1-6-1.jpg

Ако установите, че сте нервни зад волана и изпитвате силен страх от шофиране, може да не ви притеснява самото шофиране, а по-скоро фактът, че се налага да шофирате сами.

През първите няколко седмици или дори месеци, след като получите вашата книжка, ако все още се страхувате да шофирате, опитайте се да предприемете кратки пътувания с някой друг в превозното средство с вас. Този човек не е задължително да е друг шофьор.

Може да е просто някой, който да ви помогне да се отпуснете. След като свикнете повече с шофирането, можете да започнете да предприемате кратки пътувания сами и за нула време ще сте преодолели страховете си и няма да е необходимо да има някой с вас през цялото време, за да отидете до набелязаното място.

Страх от шофиране – допълнително обучение

2-6-1.jpg

Една от основните причини, които се коренят в страха от шофирането е фактът, че младите шофьори нямат никакъв натрупан опит и се притесняват от грешки или това, че не са запомнили всичко. Няма нищо срамно в това да признаеш, че имаш пропуски в обучението си по шофиране. Понякога се случва така, че някои хора получават своята книжка, но дълго време след това не се качват зад волана.

Съвсем естествено, с времето те забравят натрупаните знания и придобити умения. Добрата новина е, че в тези два случая проблемът и страхът са преодолими. Просто потърсете инструктор, с който да покарате допълнително и да опресните или допълните знанията си.

Това е чудесна възможност да получите още по-индивидуализирано обучение. Към този момент по-добре разбирате и осъзнавате кои са най-честите ви грешки и основни пропуски, така че в тези допълнителни часове по кормуване можете да се фокусирате именно върху изчистването им. 

След като преминете през тези екстра часове обучение по шофиране, ще откриете, че нямате същите страхове, които сте имали преди, защото сте подготвени по-добре за всяка ситуация, която може да изникне, когато сте на пътя.

Шофиране през светлите часове

3-6-1.jpg

Ако сте нов шофьор и сте нервен, или дори ако сте опитен шофьор, който е нервен и изпитва страх от шофиране, е добра идея да се опитате да не шофирате никъде през нощта, ако можете да го избегнете.

Имате повече причини да се тревожите през нощта, защото хората, животните и другите превозни средства се виждат много по-трудно, отколкото на дневна светлина. 

Най-добре е да се придържате към шофирането през деня, поне в началото и докато свикнете да шофирате сами. След като преодолеете страховете си от шофиране през деня, тогава можете да започнете да преодолявате страха си от нощно шофиране. 

Не се отказвайте

4-6-1.jpg

Вероятно сте чували старата поговорка за това, че ако паднете от кон, трябва веднага да се върнете на този кон. Има наистина добра причина тази поговорка да съществува и до днес и тя е приложима за почти всичко, което правим в живота, включително шофирането на автомобили.

Много хора откриват, че след като са претърпели автомобилна катастрофа или пътен инцидент, те са ужасени да се върнат в колата и да шофират сами някога отново.

Това не е добър начин да продължите напред. Винаги е добре да се уверите, че поддържате актуална шофьорска книжка и да запазите уменията си. Защото никога не знаете кога ще трябва да шофирате някъде при спешност.

Ако претърпите инцидент, не се колебайте да се върнете в автомобила си и да започнете да шофирате веднага или поне веднага щом автомобилът ви отново стане годен за управление. Колкото по-дълго чакате, толкова по-трудно ще ви бъде да изгоните страховете си.

Ако се върнете веднага към шофирането, ще откриете, че постепенно страховете ще изчезнат и ще се наслаждавате на шофирането отново. 

Заобичайте шофирането по магистрали

5-4.jpg

Много хора откриват, че дори и да не се страхуват от шофиране по малки местни пътища и в градски условия.

Снимка за внимание
Те са абсолютно ужасени да шофират по магистрали, особено многолентови магистрали с натоварен трафик. Да, това може да бъде доста страшно, особено ако сте нов шофьор, но това е страх. Който всеки шофьор трябва в крайна сметка да преодолее.

Най-добре е да започнете с шофиране по по-малко използвани магистрали и такива, които не са твърде натоварени. След като свикнете с по-спокойните магистрали. Можете да започнете да излизате на по-натоварените. След известно време шофирането по магистралите ще изглежда лесно и няма да изпитвате никакви притеснения.

Страх от шофиране – слушане на музика

Когато посещавахте курсовете за обучение на шофьори, вероятно са ви казали. Че музиката в колата разсейва много и че не трябва да включвате радиото, когато шофирате. Това не е съвсем вярно. Да, музиката може да бъде разсейващ фактор.

Но само ако позволявате на музиката да ви разсейва и я слушате с висока сила на звука. Ако слушате релаксираща музика с ниска сила на звука, това ще ви помогне да се отпуснете, докато шофирате.

 Ако имате страх от шофиране, това е нещо, по което ще трябва да работите усилено, за да преодолеете. За някои хора това е просто въпрос на придобиване на повече опит зад волана. За други страхът може да бъде толкова лош, че трябва да получат консултация. За да разберат защо се страхуват толкова много и да се научат как да се справят с него. 

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!