Красота

Терапия за лице с червена светлина

Mamcheta
30 Май 2023

Силата на светлинната терапия

Всички знаем това страхотно усещане за слънчева светлина върху лицето си, но не винаги осъзнаваме, че светлината може да бъде изненадващо мощно средство за възстановяване. И всеки цвят на светлината може да се използва за лечение и терапия за лице на различни кожни и здравословни проблеми.

Червената светлина е това, което е известно като спектър на видимата светлина - тоест светлина, която можете да видите. Видимата светлина има дължини на вълните от около 400 до 780 нанометра (нм). Червената светлина има най-дългата дължина на вълната, падаща при около 700 нм.

За да използват тези дължини на вълната по време на терапията за лице, устройствата „прилагат“ червена светлина в неинвазивно лечение. To има ползи против стареене и помага при акне, управление на болката, дори при косопад. 

34.jpg

Терапия с червена светлина за изглаждане на бръчките на лицето

Червените LED светодиоди са често срещано средство за лечение на бръчки по лицето. Дерматолозите споделят, че червената светлина се използва като противовъзпалително средство, което засилва притока на кръв и стимулира производството на колаген. Червената светлина, по-специално, се използва предимно за проблеми с кожата против стареене.

Колкото по-дълга е дължината на вълната на светлината, толкова по-дълбоко тя прониква в кожата. Теоретично това може да стимулира известно развитие на колаген. По-голямото производство на колаген помага за изглаждане на бръчките и линиите и поддържа еластичността на кожата. 

33.jpg

Терапия с червена светлина за лице за лекуване на акне

LED терапията със синя светлина е най-известна за борбата с акне. Синята светлина - която има по-къса дължина на вълната от червената - действа като антибактериално средство, което унищожава c. акне (Cutibacterium acnes) бактерии, които водят до пъпки.

Въпреки това, червената светлина също играе ключова роля във възстановяване кожата на лице в следствие появата на акне. Терапията за лице с червена светлина засяга освобождаването на определени протеини, което в крайна сметка намалява възпалителния отговор.

Следователно е доказано, че комбинацията от синя и червена LED светлина осигурява един-два удара както върху бактериите, така и върху възпалението, участващо в образуването на акне.

След три месеца употреба, терапията със синьо-червена светлина значително намалява броя на лезиите на акне при хора с леко до умерено акне, според проучване, публикувано през 2017 г. в Journal of the American Academy of Dermatology.

Контролната група, която използва локален бензоил пероксид, също съобщава за положителни резултати. Но терапията със синьо-червена светлина може да бъде опция за пациенти с акне, които намират локални средства за дразнещи кожата им.

Терапия с червена светлина за лекуване на болки

Червената светлинна терапия за лице също може да бъде наречена „колорпунктура“, допълнително медицинско лечение, което е подобно на акупунктурата. Вместо да се използва игла обаче, светлината се прилага към определени точки в тялото. Всеки цвят може да се използва за определена цел. 

Червената светлина като цяло е стимулираща и може да засили циркулацията в тялото, според проучване, публикувано през 2018 г. „Теорията е, че светлината може да повлияе на клетъчната структура на тялото“, казва авторът на изследването Джанет Лин Роузман-Халсбанд, доктор по философия, доцент по интегративна медицина в Нова Югоизточен университет във Форт Лодърдейл, Флорида. 

„В широк смисъл червеното може да се използва за болка. Но това зависи от човека и конкретното състояние, от което страда. " Авторът добавя, че трябва да се обърне внимание, че лечението с червена светлина в конкретния случай не е проектирано като самостоятелна терапия и трябва първо да се направят клинични изследвания, за да се потвърдят лечението и методите.

35.jpg

Терапия с червена светлина за косопад

Един от нововъзникващите начини за използване на терапията с червена светлина е в устройствата за растеж на косата, казва д-р Пател. Лазерната терапия на ниско ниво (LLLT), която излъчва червена светлина, също се използва за насърчаване на растежа на косата.

Тя може да се прилага чрез шапка или шлем, който покрива главата. Вярването е, че специфичната дължина на вълната на светлината носи приток на кръв и хранителни вещества към скалпа ви, за да стимулира космения фоликул, което води до растеж на косата.

Преглед на 10 рандомизирани контролирани проучвания, повечето от които сравняват LLLT с фалшиво лечение (и някои, които използват специално червена светлина), заключи, че тези устройства са безопасни и ефективни при лечение на косопад както при мъже, така и при жени.

Резултатите на направено през 2020 г. проучване, продължило 16 седмици, показват, че тези устройства увеличават броя на космите, растежа на косата и покритието на скалпа. Леките странични ефекти включват сърбеж и чувствителност на скалпа.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!