Топ 5 упражнения за бременни
Спорт и Хоби

Топ 5 упражнения за бременни

Mamcheta
15 ноември 2021г.

Вероятно никога няма да забравите вълнението, когато за пръв път видяхте двете чертички. Сега, когато вече сте бременна, може би вече се чудите какво оттук нататък трябва да промените в живота си и какво може да остане същото.

На първо място в списъка с нещата, които трябва да спазвате през следващите 9 месеца, е поддържането на добра физическа форма. За това ще имате нужда от някои упражнения за бременни, които ще откриете в нашата статия.

Независимо дали искате да продължите сегашната си тренировъчна програма, или да започнете нова, ние от "Mamcheta.bg" сме се погрижили за вас. Тук е всичко, което трябва да знаете за поддържането на физическа активност по време на бременност - от кардио и силови тренировки до упражнения за разтягане.

Упражнения за бременни - какви са ползите?

Ако мислите за упражненията единствено като за начин да се поберете в по-малък чифт панталони, може да се наложи да промените гледната си точка (и приоритетите си) особено сега, когато сте бременна.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология упражненията по време на бременност могат да доведат до по-ниска честота на:

 • преждевременно раждане;
 • раждане с цезарово сечение;
 • прекомерно увеличаване на теглото;
 • гестационен диабет или хипертонични заболявания като прееклампсия;
 • по-ниско тегло при раждане.
 • Редовното правене на упражнения е и отличен начин за:

  • поддържане на физическа годност;
 • намаляване на болките в кръста (здравей, растящ корем!);
 • справяне със симптомите на депресия и тревожност;
 • намаляване на стреса;
 • подобряване на възстановяването след раждане.
 • Какво трябва да знаете, преди да стартирате извършването на упражнения за бременни?

  • Не забравяйте да се хидратирате добре по време на тренировка.
 • Избягвайте упражнения в гореща или влажна среда.
 • Обръщайте внимание на това как се чувствате.
 • Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете да практикувате фитнес или някакъв друг спорт.Всички теми
 • Топ 5 подходящи упражнения за бременни

  БЪРЗО ХОДЕНЕ

  Ходенето е отлично упражнение, което може да се прави през всеки триместър. Ходенето с правилна стойка и с различно темпо - от бърза разходка през първия триместър до малко по-бавна разходка през третия- осигурява множество ползи за всяка майка. Неоспорим например е фактът, че спомага за контролиране наддаването на тегло.ресторант на Каваци

  ПЛУВАНЕ

  Плуването се счита за безопасна форма на кардио упражнения през всеки триместър. Водата поддържа ставите и е отлична форма на сърдечносъдово упражнение. Плуването също така помага за укрепване на мускулите на гърба, ръцете и краката, като ви помага да поддържате в добро състояние растящото ви тяло.

  СТАЦИОНАРНО КОЛОЕЗДЕНЕ

  Използването на велоаргометър у дома или във фитнеса се смята за безопасен вариант за кардио упражнения по време на бременност. Това е така, тъй като рискът от падане е значително по-малък, отколкото при каране на колело.

  Други кардиомашини, като елиптични или дъговидни тренажори, също се считат за сигурни форми на кардио, тъй като оказват по-малко въздействие върху ставите, отколкото бягането.

  ТОПКА ЗА БАЛАНС

  Топката за баланс е отлично оборудване, което да включите в пренаталната си фитнес програма. Тя може да се използва самостоятелно или в комбинация с тежести.

  Седенето върху топка за баланс осигурява опора, като същевременно ви кара да задействате основните мускули, за да стабилизирате топката. Простите упражнения за ръце могат да се изпълняват, докато седите върху нея. Те спомагат за увеличаване силата на ръцете и укрепване мускулите на гърба.проверка на винетка

  ПРЕНАТАЛНА ЙОГА

  Този вид упражнения е един прекрасен начин да се раздвижите по време на бременност.

  Снимка за внимание
  Пренаталната йога, хатха йога и възстановителната йога са най-подходящи за бременни жени.

  Обърнете се към преподавателя си за евентуални промени, от които се нуждаете. Избягвайте обръщания, големи сгъвания и всякакви позиции по гръб. Докато правите йога, обръщайте внимание на това как се чувствате и винаги спирайте или променяйте позицията, ако усетите напрежение в коремната област.

  С напредването на бременността може да се наложи да промените или да намалите някои упражнения, за да ги съобразите с бременността си. Ако не се упражнявате редовно в момента, не се притеснявайте. Има много начини да започнете да го правите безопасно.бетонни кашписозопол камериcrypto365

  Ако искате да се отпуснете, може да посетите масаж за бременни в София в СПА Център “Secret Spa”.


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!