Тревожност – контрол и овладяване
Дом

Невролингвистично програмиране – какво представлява?

Mamcheta
5 Март 2022
Всеки обича да похапва бисквити? А био бисквити? Научете всичко интересно, а също и най-лесната рецепта за био бисквити.


Снимка за внимание
Според скорошно проучване на британските учени, при всичкиизследвани жени между 19 и 50 години е открит дефицит навитамини Б6 и Д.

БИО ВИТАМИНИ ЗА КОСА - КАК ДА ПОДБЕРЕМ ПРАВИЛНИТЕ ВИТАМИНИ?

За да се радваме на здрава, лъскава, хидратирана и красива коса, която расте бързо и не се накъсва прекомерно, е нужно да приемаме подходящите витамини, които да третират проблемите с косата, да я защитават и регенерират и да предпазват от повторната поява на проблеми. За много хора основният начин за прием на витамини е консумацията им чрез хранителни продукти.

към статията >>

quote symbol image
Да поддържаме тялото в добро здраве е задължен е... в противен случай няма да можем да поддържаме ума силен и чист
-Буда
quote symbol image

butterfly image

ЗАКЛЮЧЕНИЕ / БЕЛЕЖКА

Правилният подбор и прием на био витамини за жени според възрастта е от изключителна важност за функцията на женския организъм и задоволяване на редица негови нужди, както и превенцията на редица забовялания и състояния

Ако страдате от състояние на тревожност, най-вероятно търсите изход и искате да подобрите качеството си на живот и мисловните процеси. Тревожността може да създаде наистина много дискомфорт и неприятни последици за човека, който страда от нея, затова е добре да не се подценява, а да се обърне адекватно и навременно внимание на това състояние.

Има набор от стратегии, които можете да опитате, за да управлявате тревожността и да намалите негативното й влияние над вас. Това, което работи наистина и е ефективно е различно за всеки човек. Може да отнеме време, за да намерите стратегиите, които работят най-добре за вас и ви помагат да се справяте успешно с тревожността. Не забравяйте, че ако тревожността ви се окаже трудна за справяне самостоятелно, най-добре е да потърсите помощта и подкрепата на специалист.

Ако все още не знаете как да се борите със състоянието на тревожност самостоятелно, но искате да вземете контрол над мислите си, вместо те да контролират вас, в тази статия ние от "Mamcheta.bg" ще споделим десет от най-популярните техники за справяне с тревожността, които да опитате.

Какво е тревожност?

1-9-1.jpg

Нормално е да се тревожите за преместване на ново място, започване на нова работа или изпит в училище или университета. Този тип безпокойство е неприятно, но може да ви мотивира да работите повече и да вършите по-добра работа. Обикновената тревожност е чувство, което идва и си отива, но не пречи на ежедневието ни.

В случай на тревожно разстройство, чувството на страх може да бъде с вас през цялото време. Това е интензивно и понякога изтощително. Този тип тревожност може да ви накара да спрете да правите неща, които ви харесват. Например, може да ви попречи да влезете в асансьор, да пресечете улицата или дори да напуснете дома си в екстремни случаи. Ако не се лекува, безпокойството ще продължи да се влошава.

Тревожните разстройства са най-честата форма на емоционално разстройство и могат да засегнат всеки. Но според Американската психиатрична асоциация жените са по-склонни от мъжете да получат диагноза тревожно разстройство. Ако изпитвате съмнение, че може да страдате от тревожно разстройство, или състояние, което е по-тежко и интензивно от обичайното безпокойство, потърсете лекарска помощ. 

Междувременно може да разгледате тези няколко техники за справяне с и контрол над тревожността.

Тревожност и бавно дишане

2-9-1.jpg

Когато сте тревожни, дишането ви става по-бързо и по-плитко. Опитайте умишлено да забавите дишането си. Бройте до три, докато вдишвате бавно. След това бройте до три, докато издишвате бавно.

Прогресивна мускулна релаксация

Намерете тихо място. Затворете очи и бавно напрегнете и след това отпуснете всяка от мускулните си групи от пръстите на краката до главата. Задръжте напрежението за три секунди и след това бързо го освободете. Това може да помогне за намаляване на чувството на мускулно напрежение, което често придружава състоянието на безпокойство и тревожност.

Тревожност и настоящият момент

3-9-1.jpg

 Безпокойството може да накара мислите ви да се пренесат в ужасно бъдеще, което все още не се е случило и е твърде възможно да не се случи. Затова се опитайте мислено да се върнете там, където сте в момента. Практикуването на медитация може да помогне за зазимяване и изживяване на настоящия момент, без да се мисли за бъдещето.

Здравословен начин на живот

Поддържането на физическа активност, правилното хранене, излизането сред природата, прекарването на време със семейството и приятелите, намаляването на стреса и извършването на дейностите, които ви харесват, са ефективни стратегии за намаляване на тревожността и подобряване на вашето благосъстояние.

Тревожност и малки прояви на смелост

4-9.jpg

Избягването на това, което ви кара да се тревожите, осигурява известно облекчение в краткосрочен план, но може да ви направи по-тревожни в дългосрочен план. Опитайте се да се доближите до нещо, което ви кара да се безпокоите, дори и съвсем мъничко, или за кратко. Пътят през безпокойството е като научите, че това, от което се страхувате, няма вероятност да се случи. А ако се случи, ще можете да се справите с него.

Тревожност и предизвикване на мислите

Как мислите влияе върху това как се чувствате? Безпокойството може да ви накара да надцените опасността в дадена ситуация и да подцените способността си да се справите с нея. Опитайте се да помислите за различни интерпретации на ситуация, която ви кара да се тревожите, вместо да скачате към най-лошия сценарий. Помислете върху фактите „за“ и „против“ това, че вашата мисъл е вярна, или има потенциал да се окаже вярна.

Време за притеснение

5-8.jpg

Трудно е да спрете напълно да се тревожите, така че отделете малко време, за да се отдадете на тревогите си. Дори 10 минути всяка вечер, за да ги запишете или да ги прегледате наум, може да ви помогне да спрете притесненията ви да завладеят останалото време от деня ви.

Опознайте тревожността

Водете си дневник кога е най-добре и най-лошо. Открийте моделите и планирайте седмицата или деня си, за да управлявате проактивно безпокойството си.

Тревожността и другите

Разговорът с други хора, които също изпитват тревожност, или преминават през нещо подобно, може да ви помогне да се чувствате по-малко сами или неразбрани. 

Бъдете добри към себе си

6-4.jpg

Помнете, че вие ​​не сте вашето безпокойство. И това не ви прави по-слаби. Вие не сте по-нисши, не сте по-глупави, неумели. Имате психично заболяване. Нарича се безпокойство. И това е съвсем в реда на нещата, много хора страдат от богата палитра от ментални и физически състояния. 

Можете да лекувате тревожността медикаментозно, с психотерапия или комбинация от двете. Но някои хора, които имат леко тревожно разстройство или страх от нещо, което лесно могат да избегнат, решават да живеят със състоянието и да не се лекуват. Избягването на причината за тревожност ,обаче,  може да влоши безпокойството в дългосрочен план. Лечението може да ви помогне да преодолеете необходимостта да избягвате източника на безпокойство.

Важно е да разберете, че тревожните разстройства могат да бъдат лекувани, дори в тежки случаи. Въпреки че тревожността обикновено не изчезва изцяло, можете да се научите да я управлявате и да живеете щастлив, здравословен живот.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!