Видове колаген за пиене
Красота

Видове колаген за пиене и как да изберем най-добрия вариант

Mamcheta
20 юли 2023г.

На пазара съществуват различни видове колаген за пиене под формата на добавки. Колагенът е най-разпространеният протеин в бозайниците и, разбира се, хората в това число. Има 28 различни вида колаген, открити в човешкото тяло, но има пет видове колаген за пиене, които най-често се използват в добавките.

Петте често срещани видове колаген за пиене се предлагат в различни форми и от различни източници. Това води до различни случаи на употреба и потенциални ползи.

За да сте сигурни, че приемате правилния вид колаген за нуждите на вашия организъм, ние от "Mamcheta.bg" сме подготвили тази статия.

В нея подробно ще ви разкажем за петте различни видове колаген за пиене, които можете да откриете в близкия магазин или аптека, как да ги приемате и как могат да бъдат от полза за вашето здраве.

Видове колаген за пиене – малко повече за тях

1-5-1.jpg

Въпреки че има 28 вида колаген, най-често срещаните видове колаген за пиене, използвани в добавките, са тип I, тип II, тип III, тип V и тип X. Тези видове колаген се предлагат в три различни форми, които са полезни за тялото.

Снимка за внимание
Най-разпространените видове на пазара включват хидролизиран колаген (колагенови пептиди, колаген на прах, колагенов хидролизат и хидролизиран желатин), желатин и неденатуриран колаген тип II (UC-II).

Смята се, че хидролизираният колаген е най-лесният за преработка от тялото, тъй като той е най-разградената форма на протеина.

Желатиновият колаген се получава чрез варене на колаген и е най-основната форма на колаген. UC-II е най-малко разградената форма на колаген и е много трудна за разграждане от тялото.

Видовете колаген за пиене варират според животните, от които се извличат. Говеждият колаген съдържа типове I и III. Телешкият колаген е отговорен за еластичността и хидратацията на кожата. Рибният колаген съдържа тип I и II.

Рибният колаген все още не е напълно проучен, но се смята, че потенциално подобрява здравето на кожата и хрущялите. Докато все още са необходими повече изследвания на рибния колаген, ползите може да включват UV защита, млад вид на кожата и по-бързо заздравяване на раните.

Пилешкият колаген съдържа тип II, който също включва мембранен колаген от яйчени черупки, съдържащ типове I и V. Пилешкият колаген може да поддържа възпалителния отговор на тялото, което може да помогне за здравето на ставите, хрущялите и връзките.

Колагенът съставлява близо 30% от общата протеинова маса на тялото и 60% от хрущяла. На 30-годишна възраст производството на колаген в тялото се забавя и започва да се изчерпва, което води до по-тънка, по-суха и по-малко еластична кожа.

Приемането на различни видове колаген за пиене, в зависимост от желания резултат, може да помогне за облекчаване на ефектите от загубата на колаген.

Видове колаген за пиене – тип I

2-5-1.jpg

Колаген тип I е най-често срещаният тип колаген, който се среща естествено в тялото. Той представлява 90% от запасите от колаген в тялото и се намира точно под повърхността на кожата в дермата. Колаген тип I може да се намери в повечето видове добавки поради широкия му набор от потенциални ползи.

Колаген тип I се намира в мембраните на говеждо, морски продукти и яйчени черупки. Настоящите изследвания на потенциалните ползи от колаген тип I предполагат, че той може да се използва за увеличаване на нуклеацията и развитието на костни минерални кристали.

Смята се, че този вид колаген подпомага за поддържката на здрава коса, нокти и кожа.

Видове колаген за пиене – тип II

3-5-1.jpg

Колаген тип II се съдържа както в морски, така и в птичи продукти. Настоящите изследвания върху ефикасността на колаген тип II са ограничени, но предварителните проучвания, проведени върху хора с остеоартрит на коляното, откриват обещаващи нива на намаляване на болката с употребата на колаген тип II.

Колаген тип II също е по-малко плътно опакован от колаген тип I. Което означава, че тялото може по-лесно да разгражда и абсорбира колаген в тази форма.

Въпреки че колагенът от тип II може да подпомогне намаляването на болката при често срещани проблеми със ставите, все още са необходими повече изследвания относно ползите като здравословна реакция на възпаление на ставите, възстановяване на увреден ставен хрущял и увеличаване на обхвата на движение. 

Видове колаген за пиене – тип III

4-5-1.jpg

Колаген тип III е вторият най-често срещан тип колаген, който се среща естествено в тялото. Този тип е различен от другите поради своята единствена алфа верига.

Другите видове имат множество алфа вериги. Смята се, че във връзка с колаген тип I, тип III поддържа червата, мускулите, кръвоносните съдове и матката здрави. Говеждите продукти са най-честият източник на колаген тип III.

Докато някои проучвания показват, че тялото може да използва колаген тип III, за да се бори с възпалителните заболявания, обикновено тялото ще използва аминокиселините за тези цели. Поставяйки под въпрос ролята, която добавките могат да играят в този процес. 

Видове колаген за пиене – тип V

5-4-1.jpg

Колаген тип V се намира естествено в роговицата, където помага да се контролират размерите на колагеновите фибрили. За да се увеличи максимално предаването на светлина. Този тип колаген работи естествено във връзка с типове I и III и е отговорен за оптималното образуване на фибрили и качеството на тъканите в човешкото тяло.

Известно е също, че колаген тип V поддържа костния матрикс, стромата на роговицата и интерстициалния матрикс на мускулите. Черния дроб, белите дробове и плацентата.

Обещаващите резултати от изследването на добавките с колаген тип V включват потенциални ползи за здравето на очите, клетъчните мембрани и тъканта, открита в плацентата.

Видове колаген за пиене – тип Х

6-1-1.jpg

Колаген тип X е отговорен за образуването на костите и може да се намери в ставния хрущял. Това е колаген, образуващ мрежа, и може да предостави възможност за идентифициране на сериозни заболявания.

По-конкретно, хората с повишено количество на колаген тип X се намират под по-висок риск от ревматологични заболявания, засягащи костите и хрущялите.

Твърденията на компаниите за добавки с колаген предполагат. Че колаген тип X може да се използва по време на възстановяване от увреждане на крайниците и счупени кости. Това не е напълно подкрепено от настоящите проучвания.

Които са в състояние да докажат само, че колаген тип X, който се намира естествено в тялото. Е отговорен за образуването на костите и може да бъде полезен при идентифицирането на основните ревматологични заболявания. 


Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!