Високомазнинна диета
Вкусно

Високомазнинна диета – какво представлява, какви са ползите

Mamcheta
16 Юли 2023г.

Много е казано и изписано за различните видове високомазнинна диета, които са изключително полулярни за бързо отслабване като кето. Тези различни видове високомазнинна диета пропагандират режим на хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Ще намерите достатъчно хора и от двете страни на спора, но нека ви разкажем по-подробно какво точно представлява една високомазнинна диета и какви ползи на тялото може да донесе тя. 

Кой би си помислил, че мазнините са полезни, нали? В миналото често ни се напомняше колко вредно е да се консумират мазнини.

Но мазнините със сигурност могат да бъдат квалифицирани като „добри“ или „лоши“. Здравословните мазнини всъщност биха могли да бъдат базата на страхотна и много ефективна диета.

Много е казано и изписано за модните диети или диетите за бързо отслабване като кето, които представляват диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Някои хора вярват, че тези диети работят, докато други не са съгласни.

Общоприето схващане е, че ако се натоварвате с мазнини, това може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет. Това обаче може и да не е така. 

Различните варианти на високомазнинна диета, като кетогенната диета, обещават да поддържат теглото и цялостното здраве, като поставят тялото в състояние на кетоза. Когато тялото има способността да изгаря мазнини като гориво, черният дроб естествено създава мазнини, наречени кетони.

Твърди се, че кетоните изгарят мазнините по-ефективно от въглехидратите, което от своя страна може да създаде възможност за ефективна и дълготрайна загуба на тегло. 

Както подсказва името, популярната високомазнинна диета е диета, заредена с мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати и се оказа, че една от най-популярните диети в наши дни.

Мнозина учени смятат, че диетата с високо съдържание на мазнини е полезна за подобряване на чревната флора и също така помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Това, което трябва да имате предвид, е „видът“ мазнини, който консумирате.

Когато се стремите към отслабване с този начин на хранене, старайте се да консумирате само „добри“ мазнини, които са основно нерафинирани животински мазнини, мазнини от риба и растителни мазнини като авокадо, ядки и някои масла.

Именно това помага да се изгарят телесни мазнини.

Нека сега видим и кои са основните ползи от една високомазнинна диета:

Високомазнинна диета за чувство на ситост

1-6-1.jpg

Диетата с високо съдържание на мазнини е изключително засищаща и също така поддържа нивото на кръвната ви захар стабилно. Когато се впуснете в диета с ниско съдържание на мазнини в опит да отслабнете, може да се окажете гладни и неудовлетворени, като по този начин в крайна сметка жадувате за сладкиши и „забранени“ храни като чипсове и хамбургери.

Дори и хората с най-силна воля трудно биха устоили за дълго на изкушението, така че в крайна сметка може да се окаже, че напразно сте внимавали какво помахвате, след като с такава лекота посягате към нездравословни храни.

Не се притеснявайте, това не е проблем във вашата воля и дисциплина, просто естествена реакция на организма. За сметка на това, високомазнинната диета притъпява тези желания за консумация на нездравословна храна, защото тялото се чувства заситено.

Високомазнинна диета за здрави черва

2-6-1.jpg

Повишеният прием на мазнини чрез диетата подпомага и здравето на червата и стомаха. Здравословните мазнини работят с чревните бактерии, за да предпазят чревната бариера, която работи усилено, за да регулира имунния отговор и да изхвърли всички токсини и химикали от организма. Това означава, че високомазнинната диета също подпомага и детоксикацията на тялото.

Високомазнинна диета за здравето на мозъка

3-6-1.jpg

Добрите мазнини са полезни за здравето на мозъка. Нашият мозък е съставен от омега-3 мастни киселини и докозахексаенова киселина (DHA). Дефицитът на мазнини може да доведе до стрес, безпокойство и други разстройства на настроението.

Така че, чувствайте се добре при добавянето на добри мазнини към вашата диета, защото и те ще ви помогнат да се чувствате добре, отпочинали, в добро настроение и енергични.

Диета за отслабване

4-6-1.jpg

Консумацията на добри мазнини няма да ви направи дебели. Ако решите да консумирате по-здравословни мазнини и в контролирани порции, тялото ви в крайна сметка ще се научи да изгаря мазнини, вместо енергия, което допълнително ще доведе до загуба на тегло.

Диетата с високо съдържание на мазнини също може да ограничи глада и желанието, което най-вече води до преяждане.

Високомазнинна диета за усвояване на витамините

5-5.jpg

Мазнините са решаващ фактор за усвояването от тялото на мастноразтворимите витамини. Добавянето на мазнини към вашата диета ще ви помогне да повишите усвояването на витамини, които допълнително помагат за укрепване на костите, засилва имунната система и защитава здравето на сърцето.

Диета за повече енергия

6-2-1.jpg

Ползите от всяка високомазнинна диета включват повишаване на енергийните нива.

Снимка за внимание
Добрите мазнини ви държат на крака през целия ден без да се да се чувствате гладни или изтощени.

Ако се храните според диета, базирана на въглехидрати, нивата на инсулин се повишават. Това повишаване на нивата на инсулин ще ви накара да се почувствате уморени и летаргични в дългосрочен план.

Високомазнинна диета за кожата и очите

7-1-1.jpg

Диетите с високо съдържание на мазнини могат да подобрят здравето на очите и кожата. Сухата кожа и очите обикновено се причиняват от дефицит на мастни киселини, следователно приемането на адекватни количества омега-3 мазнини и наситени мазнини чрез вашата диета може да ви помогне да поддържате кожата и очите си здрави.

Диетата с високо съдържание на мазнини може да помогне за намаляване на риска от развитие на различни заболявания, повишава нивата на енергия и ви помага да останете фокусирани и продуктивни през деня.

Също така помага да избирате мазнините си мъдро и да контролирате порциите. Така че, ако мислите да преминете към високомазнинна диета, не забравяйте да се консултирате с диетолог, който може да ви помогне да изградите подходящ план за постигане на максимални резултати за вашето здраве и тегло.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!