За и против секцио
Семейство

За и против секцио

Mamcheta
5 Юни 2023

Бебетата се появят на бял свят по един от двата начина: естествено или оперативно раждане чрез секцио. Вторият вид е познат още под медицинското наименование "цезарово сечение". Крайната цел и на двата метода е да се гарантира животът на майката и рожбата ѝ. В тази статия ние от "Mamcheta.bg" ще говорим за втория тип раждане и по-точно - За и против секцио.

В някои случаи секциото може да бъде очаквано и поради това да бъде планирано предварително. Например при:

 • раждане на близнаци, тризнаци, четиризнаци
 • медицинско състояние, като диабет или високо кръвно налягане;
 • инфекция, която може да се предаде на бебето по време на раждането, като ХИВ или генитален херпес;
 • проблеми с плацентата;
 • желание от страна на родителите бебето им да се роди в определен ден или ако майката вече е имало предходно усложнено вагинално раждане.
 • Въпреки че цезаровото сечение обикновено се смята за безопасно, а в някои случаи и за животоспасяващо, то крие рискове. Процедурата е сериозна операция и включва отваряне на корема и изваждане на бебето от матката. Тъй като първото цезарово сечение често води до цезарово сечение при бъдещи бременности, вагиналното раждане обикновено е предпочитан метод за раждане при първа бременност. По данни на европейската статистическа агенция Евростат за 2019 год., нашата страна е на трето място в ЕС по проценти на жени, които са  раждали чрез секцио.семейна почивка с деца

  newborn-baby-yawn-DFYUANR-1024x768.jpg

  За и против секцио: Плюсове

  Жената може да избере да направи секцио, ако изпитва огромно безпокойство от вагиналното раждане.

  Това може да повлияе на преживяването ѝ по време на раждането.

  Родилките, при които е извършено цезарово сечение, по-рядко страдат от незадържане на урина и пролапс на тазовите органи. По-често те се срещат при дамите, които раждат вагинално.

  Хирургичното раждане може да се планира предварително, което го прави по-удобно и предвидимо от вагиналното раждане.ресторант на Каваци

  Ако бебето или майката са в опасност, цезаровото сечение може да бъде животоспасяващо.

  a-newborn-baby-on-the-first-day-of-its-birth-in-th-9LL4R7V-1024x681.jpg

  За и против секцио: Недостатъци

  Раждането чрез секцио обикновено изисква по-дълъг престой в болница. Средно са неоходими около 5-6 дни, в сравнение с 3-4 дни при вагиналното раждане. Възстановителният период също е по-дълъг и може да има повече болка и дискомфорт в областта на корема. Това се дължи на факта, че кожата и нервите около оперативния белег се нуждаят от време за зарастване. Често то е поне два месеца.

  При цезаровото сечение има повишен риск от загуба на кръв, тъй като по време на операцията могат да бъдат наранени червата или пикочният мехур.

  Според проучване от 2006 г., публикувано в английското списание „Акушерство и гинекология", вероятността жените да умрат по време на раждане с цезарово сечение е три пъти по-голяма, отколкото при вагинално раждане, най-вече поради образуване на кръвни съсиреци, инфекции и усложнения от анестезията.

  Снимка за внимание
  След като една жена е родила чрез секцио, вероятността тя да претърпи отново цезарово сечение е по-голяма.

  Възможно е също така да има по-голям риск от бъдещи усложнения на бременността, като например аномалии на плацентата и руптура на матката, при която матката се разкъсва по линията на белега от предишно цезарово сечение.

  baby-girl-few-minutes-after-the-birth-PY3NEXT-1024x682.jpg

  Заключение

  Медицински обзор, публикуван през 2018 г. установява, че при жените, на които е направено секцио, има по-висок риск от раждане на мъртво дете. Авторите обаче признават, че е възможно да е имало и други смущаващи фактори. Вероятно те не са били взети предвид в тяхното проучване, като например дали тези цезарови сечения са били спешни.

  Според друго проучване от 2019 г., публикувано в английско списание бебетата, родени с цезарово сечение, е по-вероятно да имат проблеми с дишането при раждането и дори в детството, като например астма, клинична имунология и др.

  По време на цезаровото сечение съществува малък риск бебето да бъде улучено от скалпела по време на операцията и да се нарани. По неясни причини някои проучвания, включително медицински обзор от 2020 г., обхванало над 33 000 жени, показват също така връзка между бебешорите, родени с цезарово сечение, и по-големия риск от затлъстяване и развитие на диабет тип 2 в детска и зряла възраст.препарат за снегопочистванехотели каваците първа линия


  Коментари

  Споделяне
  Иконка за популярни статии

  Най-нови

  Последвай ни

  Instagram лого

  mam

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!