Красота

Защо е важно да използваме слънцезащита за своята кожа?

Mamcheta
30 Май 2023

С всяка изминала година все повече се говори за вредата от слънчевите лъчи и колко е важно да използваме слънцезащита за своята кожа. 

С напредването на възрастта кожата ни става все по-тънка и крехка. Годините на редовно излагане на слънце се добавят към естествените ефекти на стареене и това води до кожа по-податлива на слънчевите лъчи и по-малко способна да възстановява настъпилите увреждания.

Освен това стареещата кожа отделя по-малко пот, което затруднява охлаждането на тялото. В резултат на това рискът от прегряване и слънчев удар е по-висок.

Не е необходимо да сте били много време на слънце, за да се увреди кожата. Слънцезащитните продукти могат да ви помогнат да защитите кожата си, да намалите риска от рак на кожата и да предотвратите по-нататъшни увреждания.

Има три основни начина да предпазите кожата си от вредните слънчеви лъчи - избягване на слънцето, слънцезащитно облекло и слънцезащитен крем. Сега ще ви разкажем малко повече за тях.

Избягване на слънцето

Един от очевидните начини да предпазите кожата си от излагане на слънце е да не се излагате на слънце. Но кой иска да стои на закрито цяло лято? Да не говорим, че слънцето осигурява важни ползи за здравето - например по-добро настроение. Как да балансирате обаче? Ограничете прякото излагане на слънце в пиковите часове, за които обикновено се счита времето между 10 и 16 часа. Когато сте на открито, търсете сенчести места.

69.jpg

Слънцезащитно облекло

Покрийте откритите участъци от кожата си със защитно облекло, като например шапки, леки ризи с дълъг ръкав и дълги панталони. Плътно тъканите материи осигуряват по-добра защита от свободните. Също така имайте предвид, че дрехите се използват в комбинация със слънцезащитни продукти, а не вместо тях.

68.jpg

Слънцезащитен крем

Снимка за внимание
Използвайте го винаги, когато ще излизате навън. Ако се чудите кой слънцезащитен продукт да изберете в морето от конкуренция на пазара, сега ще ви помогнем в избора.
 • Първо, всички слънцезащитни продукти са обозначени със "слънцезащитен фактор" (SPF). Това число описва колко ефективен е слънцезащитният продукт за предотвратяване на уврежданията, причинени от UVB лъчите. Ако обикновено започвате да изгаряте след 10 минути на слънце, слънцезащитен крем с SPF 15 ще ви осигури 15 пъти по-голяма защита - така че ще започнете да изгаряте след 150 минути на слънце със слънцезащитния крем.

  Тези изчисления обаче не винаги е толкова прости, тъй като много фактори играят роля за това колко добре е защитена кожата ви от слънцето. Освен това слънцезащитният ви крем ще се отмие добре преди 150 минути.

 • Второ, колкото по-висок е SPF, толкова по-голяма е защитата срещу UVB лъчението. . . до известна степен.

  Слънцезащитният крем SPF 15 филтрира около 93% от UVB радиацията, SPF 30 - около 97%, а SPF 50 - около 98%. Всяка допълнителна полза над SPF 50 е незначителна.

 • Трето, искате широкоспектърен слънцезащитен крем, който осигурява защита както срещу UVA, така и срещу UVB радиация. Това обаче не би трябвало да е проблем, тъй като от декември 2012 г. всички слънцезащитни продукти трябва да блокират UVA и UVB лъчите.
 • И накрая, повечето дерматолози препоръчват да се избере слънцезащитен продукт, който не съдържа PABA (PABA означава парааминобензоена киселина), тъй като PABA може да предизвика алергични реакции при много хора. Това е добър съвет, но знайте, че PABA вече рядко се използва.

70.jpg

Ето няколко основни съвета за ефективно използване на слънцезащитни продукти:

 • Изберете такъв със SPF поне 15, а най-добре 30.
 • Нанесете слънцезащитния крем обилно, като започнете 15-30 минути преди да излезете на слънце.
 • Нанасяйте отново слънцезащитния си крем поне на всеки два часа, а ако влизате във вода - по-често.
 • Ако имате суха кожа, изберете слънцезащитен продукт с добавен овлажнител.

Други съвети за защита от слънцето:

 • Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем на често пренебрегвани места, като горната част на ушите и скалпа (особено ако имате тънка коса или нямате такава).
 • Защитете устните си с балсам за устни, който съдържа слънцезащитен крем.
 • Пийте много вода, за да се хидратирате.
 • Не забравяйте, че слънцето може да увреди и очите. Носете слънчеви очила за защита.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!