Пътуване

4 идеи за лятна уикенд почивка в България

Mamcheta
5 Май 2023

Най-привлекателните дестинации за мнозина през лятото са морските курорти. Има обаче и не малко хора, които обичат през лятото да ходят в планината. Но не за да се катерят по високите върхове, а за да си починат и да подишат чист планински въздух сред зелените поля и гори на България.

Ако и вие сте от тях и се чудите къде да отидете тази година на лятна уикенд почивка в планината ще ви дадем 5 идеи, които сме сигурни, че ще ви впечатлят много.

Идея 1: Село Гела

Чували ли сте легендата за тракийския митичен певец Орфей? Той много обичал да свири на лирата си, а дивите зверове и дърветата замълчавали и слушали с охота неговата вълшебна музика. Ако посетите това спокойно и изумително място, ще разберете и защо Орфей толкова се е вдъхновявал, гледайки неописуемите гледки.

91-1.png

Село Гела се намира в централните Родопи, в подножието на величествените върхове вр. Турлата, вр. Орфей и вр. Голям Перелик. То е на 1500 м надморска височина, само на 6 км от Широка Лъка, на 30 км от Смолян и на 18 км от Пампорово. 

Селцето има над 3300 г. история и е известно със своята култура, но и като енергиен и здравен център. Наред с Рупите и Кръстова гора, Гела се нареджа сред едно от най-енергийните места в България.

През лятото в селото е топло и прохладно, благодарение на планинския бриз и е идеално за хората, които не обичат горещите летни дни. Идеално е за вашата уикенд почивка, а дори и за по-дълъг период от време.

Макар мястото да е населено от хиляди години, дивата природа е запазена и горите изобилстват от билки, диви плодове и гъби. Тишината в селото се нарушава само от звънчетата на кравите и козите, които отиват или се прибират от паша и от гайдите на местните хора. Село Гела е идеалното мято за вас, ако искате да избягате от шума на града и да се потопите в селския живот.

Идея 2: Чепеларе

Град Чепеларе е малко китно градче в Родопите, което в никакъв случай не прилича на големите ски курорти в България. Намира се само на 26 км от Смолян и на 13 км от Пампорово и макар вече да е част от общата ски зона на Пампорово, то е запазило своя автентичен вид. 

92-1.png

Ако изберете да посетите дори само един уикенд Чепеларе през лятото можете да посетите пещерния музей или музея на ските. Също така в пешеходната част в центъра на града има и красива арт колекция от дървени пейки, която впечатлява не само малки, а и големи.

В околностите пък се се намира връх Мечи чал, откъдето можете да се насладите на спиращи дъха гледки, а планинските разходки до него ще ви заредят с много положителна енергия.

Ако сте почитатели на планинското колоездене има и велопарк, където можете да си наемете колело за няколко часа. И последно, но не по важност, питайте местните как да намерите вековения смърч Чепеларски юнаци, който е с невероятните 23 върха.

Идея 3: Цигов Чарк

Ако търсите място на което, хем да почивате сред природата, хем да се забавлявате в някой голям [хотел](https://sveti-nikola-kavatsite.com/) то Цигов Чарк е вашето място. Разбира се ако искате усамотение и тишина сред природата има и вилни селища, където ще откриете точно това. 

94-1.png

В Цигов Чарк можете да се насладите, както на възможностите за лов и риболов, които предоставя мястото, така и на водните спортове и забавления. Мястото е идеално както за кратка уикенд, така и по-дълга почивка. През деня ако желаете да се разходите, можете да посетите красивите градове на България и местности наоколо - язовир Батак, гр. Пещера, гр. Батак, пещерата Снежанка, а също и гр. Велинград.

Идея 4: Девин

Девин е град в България, който се намира в югозападната част на Родопите и само на 45 км от гр. Смолян. Разположен е на 710 м надморска височина. В града е развит балнео и СПА туризма, благодарение на чистият въздух в района. Градът е известен със своите минералните извори, чиято температура на водата варира от 16º до 76 ºС. 

В самият център на Девин са открити останки от средновековния некропол от ХІІІ – ХІV в. Находките са накити и керамични съдове, които са изложени в музея на града. 

96-1.png

Красивият и живописен планински район на Девин е много подходящ за пешеходни преходи през лятото. Само на 4 км от града се намира скалният феномен Слона и с. Триград, от което може да се стигне до Триградското ждрело, обявено за защитена територия. В близост можете да посетите и пещерата Дяволското гърло, за която се носят множество легенди, Харамийската пещера, където са открити останки от първобитни хора, също така и красивата Ягодинска пещера.

Снимка за внимание
В Девин ще откриете както много семейни хотели, така и къщи за гости. Гостоприемството на хората е гарантирано, а вкусните традиционни гозби ще ви накарат да се върнете там отново.

Това са само част от неверояните кътчета на нашата страна. Което и да изберете да посетите това лято, можете да се сигурни в едно - ще се чуствате много заредени и готови за още разходки още следващата седмица.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!