Красота

5 съвета как да се отървете от тъмните кръгове под очите

Mamcheta
15 Май 2023

Когато една жена стане майка, в повечето случаи пълноценният сън остава мираж. В следствие на това под очите ѝ се появяват тъмни кръгове, които стават причина и за намаляването на нейното самочувствие. Тогава тя започва да използвам различна козметика с цел да подобри вида си, но често се случва да не помага . 

Защо се случва това? Има различни причини за появата на тъмните кръгове под очите, за които ще ви разкажем сега.

Copy-of-23.jpg

Какво причинява тъмните кръгове под очите?

Факт е, че тъмните кръгове под очите карат един човек да изглежда уморен. Също се смята, че те са в следствие на силен стрес, неправилно хранене, а често и на пълно изтощение. Макар често да се обвиняваме умората за вида на кожата ни, според специалистите има много различни причини за появата на тъмните кръгове. Умората всъщност не е една от основните причини.

Една от основните причини за тъмните кръгове е хиперпигментацията, която може да бъде причинена както от фактори на околната среда, като излагане на слънце, тютюнопушене и лош сън, така и от генетични фактори.

Хората с азиатски и африкански тип кожа например са предразположени към хиперпигментация под очите, тъй като имат обща генетична особеност - много тънка кожа на долния клепач. Това позволява на вените да изпъкнат, което води до по-тъмен вид.

Сезонни алергии

Освен това има сезонни алергии и запушване на носа, които могат да допринесат за лошо кръвообращение в долния клепач, което води до разширени вени. Когато вените под очите се разширят, те стават по-големи и по-тъмни.

Освен това загубата на обем - мазнини и колаген - под очите, което естествено се случва с напредването на възрастта, е голям фактор за тъмните кръгове, което води до вдлъбнат вид и изтъняване на кожата, което може да увеличи появата им.

В нашия дигитален свят прекарваме дълги часове, взирайки се в екрана - независимо дали става дума за лаптоп, телефон или телевизор - и това също вреди на очите ни. Колкото повече време прекарваме пред екрана, толкова по-вероятно е да натоварим очите си, което може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове около тях и да създаде тъмни сенки.

Според дерматолога д-р Денис Грос най-добрият начин да установите причината за тъмните кръгове е да направите тест с щипки. Притиснете кожата и я повдигнете от повърхността ѝ. Ако тя остане кафява, това означава, че имате пигментен проблем. Ако обаче цветът изглежда по-добре, когато го направите, вероятно имате проблем с разширени вени. 

И тук вече идва, въпросът, който вълнува всички: Как да се отървем от тъмните кръгове? Ще ви дадем няколко съвета.

Copy-of-20.jpg

Какъв е най-добрият начин за премахване на тъмните кръгове под очите?

Подобрете своя сън

Недостатъчният сън не причинява тъмни кръгове, а по-скоро ускорява появата им, казват различни специалисти. Те препоръчват между седем и девет часа сън на нощ - достатъчно количество, за да не изглеждате бледи и недоспали на следващата сутрин. Спането по гръб с леко повдигната глава също ще помогне да се сведе до минимум вероятността от допълнително подпухване. Също така е важно да настроите своя таблет и телефон на режим, който намалява синята светлина, тъй като това също ще ви помогне да имате по-сияйна кожа.

Обърнете внимание на здравето си

Copy-of-21.jpg

Ако сте пушач направете каквото можете, за да ги откажете. Проучванията показват, че пушенето на цигари и вдишването на цигарен дим влошават тъмните кръгове.

Снимка за внимание
Наднорменото тегло и високите нива на холестерол и триглицериди също е важно да бъдат намалени чрез промени в храненето, медикаменти и физически упражнения. Общо взето всичко, което правите, за да сте по-здрави, ще промени в известна степен появата на тъмните кръгове.

Носете слънцезащитен крем

Слънцето е много вредно и за да избегнете хиперпигментацията, е необходимо ежедневно да използвате слънцезащитен крем. Важно е също така да намалите излагането на слънце! Когато то е най-силно и да нанасяте широкоспектърни слънцезащитни продукти с UVA и UVB защита до линията на миглите. Носенето на шапка с широка периферия и слънчеви очила е също от голямо значение.

Използвайте лед

За да помогнете за свиване на разширените ви кръвоносни съдове, използвайте ледени кубчета. Лесно можете да си ги направите, да си ги държите във фризера и да започвате деня си с тях. Прокарвайки ги по кожата ви, те ще ѝ помогнат да се отпуши и насити с кислород, като същевременно изсветлява тъмните кръгове.

Потърсете правилната козметика

Търсете продукти със съставки като кофеин, хиалуронова киселина, три-пептиди и влагозадържащи керемиди, съветват дерматолозите. Също така помислете и продукти с мощния витамин С в комбинация с хиалуронова киселина. Витамин С помага за изграждането на колаген, така че да има отделяне на вената от кожата, а хиалуроновата киселина изпълва кожата, за да намали прозрачността ѝ.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!