Красота

Микропигментация | рискове, процес и възстановяване

Mamcheta
22 април 2024

Понякога, дори малки промени във външния ни вид могат да доведат до голяма трансформация и самочувствие. Процедурата микропигментация предоставя точно тази възможност. От деликатното акцентиране на очите до оформянето на устни и вежди, процедурата обещава естетика през целия ден.

Има немалко количество въпроси, които вълнуват всеки решил да се подложи на разкрасителната процедура микропигментация. Затова от “Mamcheta.bg” сме се погрижили да откриете отговор на всичко, което ви вълнува. От възможностите за преобразяването на външния вид за по-голяма увереност до потенциалните рискове и къде да внимавате.

Микропигментация - какво представлява

Процесът микропигментация е съвременен метод на козметично татуиране. Благодарение на тази процедура, лесно можем да променим цвета на веждите си, да подчертаем линията на очите си и да направим устните си по-ярки. Чрез микропигментация можем да се преборим с различни козметични проблеми като да изравним контура на устните ни и много други.

Използват се фини игли, които вкарват пигмент в горния слой на кожата. Това е идеално решение за хора, които искат да подобрят външния си вид по естествен и деликатен начин.

Важно е да знаете, че процедурата трябва да се извършва от сертифицирани специалисти, за да се избегнат възможни рискове и за по-дълготраен резултат.

Има ли разлика между микропигментация и микроблейдинг?

Двете процедури микропигментация и микроблейдинг имат съществена разлика помежду си. Микроблейдингът сам по себе си е обвързан със създаването на по-детайлни вежди, като се използва изцяло ръчна техника.

Микропигментацията е по-широк термин и обхваща както работата върху веждите, така и устните, линията на очите, като за целта се използва електронно устройство.

Коя от двете техники да изберете е въпрос на личен избор, но трябва да вземете в предвид желания резултат и типа на вашата кожа.

микропигментация, микропигментация процедура

Крият ли се рискове зад процеса на микропигментация

Всяка козметична процедура носи със себе си известни рискове. При процеса на микропигментация е важно да се спазват строги хигиенни норми.

Материалите и иглите трябва да са стерилизирани и отворени пред вас като пациент, за да се избегнат опасни замърсявания.

От друга страна, некачествените пигменти или неправилната техника могат да доведат до алергични реакции, инфекции или нежелани резултати. Затова е важно да сте сигурни в уменията на специалиста, на когото се доверявате.

Микропигментация - за кого е подходяща процедурата и за кого не

Процедурата микропигментация е идеална за хора, които искат да подобрят или да наблегнат на естествената си красота. Тя е подходяща за хора със суха и мазна кожа, лишена от имплантиран пигмент.

Също може да помогне на всеки, който иначе има алергии към традиционната козметика и не е в състояние на използва различни червила или моливи за вежди.

Въпреки всички предимства, които има за външния вид, този вид козметична процедура не се препоръчва на бременни жени, лица със сериозни кожни заболявания или тези, които приемат определени лекарства.

Важно е да се консултирате със специалист преди да решите да предприемете тази процедура. Възможно е да крие рискове за вашето здраве, които не подозорате.

Болезнен ли е процеса на микропигментация

Мнозина описват процедурата като леко неприятна, но не и изключително болезнена. До голяма степен всичко зависи от личния праг на болка у човек и техниката на изпълнение на специалиста.

Разбира се, зоната, върху която се извършва микропигментация, също е от значение. Около веждите и линията на очите процедурата е по-безболезнена, докато устните могат да бъдат по-чувствителни при други.

За облекчаване на дискомфорта, често се прилагат местни анестетици под формата на кремове или гелове преди началото на процедурата.

микропигментация, микропигментация процедура

Микропигментация - възстановяване след процедурата

След извършване на микропигментацията, е нормално да се наблюдава леко зачервяване, раздразнение или подуване на третираната зона на кожата. Тези неприятни симптоми обикновено отшумяват в рамките на няколко дни.

От основно значение е в първите две седмици след процедурата да се грижите правилно за кожата си. Важно е да следвате всички инструкции на дерматолозите за грижа за кожата в домашни условия. Те са:

Избягване на пряка слънчева светлина след микропигментация

Пряката слънчева светлина води до избледняване на пигмента, повишаване раздразнението на кожата и възможността за появата на нежелани инфекции.

Сауна и солариум след микропигментация

Топлата вода и парата от сауните, както и ултравиолетовите лъчи от солариума могат да причинят допълнително раздразнение на кожата и да ускорят избледняването на пигментите.

Избягване на агресивни козметични продукти

Повечето козметични продукти съдържат химикали и примеси, които могат да раздразнят или да увредят кожата след микропигментация. Заложете на натурална козметика след консултация с дерматолог.

Нанасяне на хидратиращ крем

След микропигментацията кожата обикновено е по-суха и чувствителна, поради което е важно да се третира с подходящи хидратиращи кремове или специални мазила. Те могат да помогнат за възстановяването ѝ и да запазят цвета на пигментите. Може да потърсите съвет от специалист и за използването на някои био масла за лице.

микропигментация, микропигментация процедура

Възстановяването обикновено отнема между една и две седмици, през които е възможно да забележите леко лющене или избледняване на пигмента. Това е част от естествения процес на лечение.

Може да се подложите на терапия за лице с червена светлина под наблюдението на специалист. LED терапията може да помогне за ускоряване на процеса на възстановяване на кожата, да намали възпаленията и да подпомогне оптималното заздравяване на кожните тъкани.

Запомнете, че правилната грижа след микропигментацията не само ускорява процеса на възстановяване, но и гарантира оптимални и дълготрайни резултати от направената процедура.

Винаги е препоръчително да се консултирате със специалист за всички въпроси и опасения, които може да имате относно грижите, които да полагате за себе си след процедурата.

Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!