Спорт и Хоби

5 упражнения след секцио за по-бързо възстановяване

Mamcheta
22 април 2024

След раждане със секцио, пътят към физическото възстановяване може да бъде изпълнен с предизвикателства и въпроси. Много майки се чудят кога е безопасно да започнат отново да тренират и как да се подготвят за тази стъпка.

Изборът на подходящите упражнения след секцио е ключов, когато става въпрос за здраве и безопасност. В тази статия ще откриете много полезни съвети за завръщането към физическите активности, както и за какво да внимавате.

Ако се чувствате несигурни или притеснени, не се безпокойте. Ние, от “Mamcheta.bg,” сме тук, за да ви помогнем да направите тази стъпка към подобряване на здравето и външния ви вид.

Упражнения след секцио - кога да започнем и как да се подготвим?

упражнения след секцио, тренировки след секцио, активност след секцио

Преди да се заемете с различните упражнения след секцио, задължително трябва да се консултирате с лекар. Той ще ви посъветва кога е възможно да включите физически активности в ежедневието си.

Ако получите нужното одобрение, първата стъпка е да се въоражите с търпение. Обикновено специалистите препоръчват да се изчакат поне 12 седмици, които могат да се превърнат в 6 месеца. Това е строго индивидуално за всяка майка и е свързано с контрола над мускулите на тялото.

Подготовката за стартиране на упражнения след секцио включва наблягане на дихателни упражнения и леко разтягане, което помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от тромбоза.

Защо е важно заздравяването на коремната мускулатура след секцио?

Коремните тъкани и мускулите се нуждаят от немалко време, докато напълно се възстановят след операцията. Затова и има много разногласия относно “за и против секцио” раждането. Ако коремната ни мускулатура е заздравена, ние можем да подпомогнем този процес и да го ускорим.

В дългосрочен план здравите коремни мускули предотвратяват появата на проблеми като болка в долната част на гърба и неправилна стойка. Постепенното включване на упражнения за стегнат корем помага за възвръщане на мускулната сила и гъвкавост.

Снимка за внимание
Здравите коремни мускули ускоряват процеса на възстановяване след секцио раждането.

5 лесни упражнения след секцио раждане, които да практикувате

упражнения след секцио, тренировки след секцио, активност след секцио

Упражненията след секцио се различават от повечето упражнения за бременни.

Първите 3 упражнения, които сме подготвили за вас, са подходящи за стартиращите фази на вашето завръщане към физическите активности. Все пак в началото е хубаво да не избързвате и да не се претоварвате. Не се състезавайте със себе си, отдайте си нужното време за възстановяване.

Възможно е да намерите някои от тези упражнения след секцио трудни за изпълнение. В такъв случай, може би все още не сте готови и трябва да се наслаждавате на почивката.

Ходене като част от подходящи упражнения след секцио

Разходките помагат за укрепване на мускулите без прекомерно напрежение. Ходенето е част от леките упражнения след секцио, тъй като не натоварва коремните мускули. То помага за поддържане на общата активност в тялото и спомага правилното кръвообращение. Започнете с кратки и бавни разходки и постепенно увеличавайте активността, докато се чувствате комфортно. Наблегнете на стойката и дишането.

Дихателни упражнения

Тези упражнения помагат за релаксацията на тялото и намаляване на стреса. Подпомагат кръвообращението и придвижването на кръвта до тъканите. Важно условие е да се настаните удобно в легнало или седнало положение и да дишате равномерно.

Вдишвайте и издишвайте на равни интервали от време и се съсредоточете върху дълбочината на дъха.

Упражнения след секцио - Леки разтягания

Леките разтягания са важна част от възстановителния процес след секцио. Като част от подходящите упражнения след секцио, те помагат да се поддържа гъвкавостта на мускулите и ставите.

Това е от голямо значение особено когато гъвкавостта е намалена след операцията. Може да раздвижвате китките и глезените си, врата и раменете. Дори само лекото раздвижване на пръстите на краката и ръцете може да бъде напълно достатъчно.

Следващите 2 упражнения са по-подходящи за изпълнение след като преминат първите 12 седмици до 6 месеца. Те изискват повече физическо натоварване, особено в коремната област.

Поради тази причина, бихме посъветвали да се консултирате с лекар преди да решите да преминете към тях. Не предприемайте нищо сами, защото може да е противоречиво за вашето здраве.

Мост

Това упражнение след секцио има за цел да заздрави вашите коремни мускули и мускулите в тазовата област. За да го изпълните правилно, легнете по гръб със сгънати колене и повдигнете таза от пода с вдишване и с издишване спуснете обратно към пода. Изпълнявайте леко и не бързайте.

Ножици

С това упражнение ще заздравите коремните си мускули и мускулите, които са част от вътрешната страна на бедрата. Легнете по гръб на пода и повдигнете двата си крака, този път, без да ги сгъвате. Кръстосайте ги като ножици, като задържите коремните мускули леко напрегнати. Повторете няколко пъти.

Упражнения след секцио - какво да избягваме?

Някои физически активности не са подходящи за изпълнение след секцио операцията. Те могат да повлияят негативно на вас и вашето здраве. В немалко случаи биват по-сериозни, отколкото в действителност смятаме. Ето най-опасните от тях:

  • упражнения с висока интензивност
  • скокове
  • вдигане на тежести и ходене във фитнес
  • интензивни упражнения за стягане на корем, които притискат силно коремните мускули

Такива дейности могат да бъдат опасни за вас и да увеличат риска от травми и наранявания, както и да забавят процеса на възстановяването.

Препоръчително е да започнете с лека активност и постепенно да увеличавате интензитета, след като се почувствате готови. Ако имате някакви притеснения и здравословни проблеми, не се колебайте да се свържете със своя лекуващ лекар.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

mam

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от общността на мамчетата!